Quantcast

CS Mini uvede vlastní animovaný seriál Staré pověsti české

| redakce | tisk

Televize CS film a CS mini v ostravském studiu animovaného filmu natočila rozsáhlý vlastní 26 dílný animovaný seriál z naší historie Staré pověsti české. Producenti televize hledali velký příběh, který by připomínal tradice a naši minulost.

Jan Werich o Jiráskovi, podle jehož námětu byl seriál natočen, řekl: „Kdyby Jirásek žil v Hollywoodu, byl by milionář, protože měl výborné zápletky.“ Oslavoval český národ, ale ne na úkor jiných. Tu a tam zušlechťoval naši historii a prokládal ji sentimentálními příběhy, a tak nám ji přibližoval a činil milovanější. Většinu kouzelných pověstí a legend z našich dějin známe tak jen díky Jiráskovi.

Projekt realizovalo zkušené ostravské qqstudio, které oslavuje tento rok dvacet let svého trvání. Má rozsáhlé možnosti tvorby od speciálních efektů do pohádek přes animace plastelínové loutky, od dokumentů ve 3D až k hraným filmům. Do televizních studií vtrhly nové technologie zpracování a dokázaly nejen otevřít animaci většímu počtu lidí, ale také výrobcům snižovat náklady.

CS Mini uvede vlastní animovaný seriál Staré pověsti české
▲ CS Mini uvede vlastní animovaný seriál Staré pověsti české

Základem ale stále zůstává myšlenka, která posouvá hmotu, takže není nad dobrý scénář, výtvarno a zručné animátory, kteří akce dělají s vtipem. Seriál píše zkušený scenárista Bohuslav Žárský, jenž před lety napsal knihu, kterou vydalo ostravské vydavatelství pro děti Librex. Ilustroval ji Zdeněk Janda, kreslíř satirických vtipů známých z Dikobrazu. Jeho kresbičky jsou roztomilé a laskavé, i když především veselé, protože byl v první řadě karikaturistou a byl schopný vnést vtip kamkoliv. Seriál režíruje Vladimír Mráz a texty namlouvá herec z Národního divadla Moravskoslezského Jiří Sedláček. O hudbu se stará Dalibor Mráz, ve svých dvaceti letech již zkušený hudební skladatel, známý z celovečerního dokumentu Kolik příběhů má den. Se svou sestrou, uznávanou zpěvačkou Elis, připravují píseň, která má seriál na své cestě za divákem doprovázet.

Animovaný seriál Staré pověsti české vstoupí v premiéře na obrazovky CS mini a CS Film počátkem prosince tohoto roku. Premiéra je naplánována na každou středu od 5.12.2012 v 19:45 hodin a reprízy se budou vysílat každou neděli od 8.12. v 9:45 hodin.





Reklama




Vybrané články