Quantcast

Německo: RTL zvažuje ukončení distribuce v DVB-T

| redakce | tisk

Německá mediální skupina RTL Deutschland pohrozila, že ukončí distribuci svých programů v digitální terestrické síti (DVB-T). Důvodem je chybějící dlouhodobé zabezpečení frekvencí pro vysílání a také perspektivy pro kódování základních programů.

"Budoucnost pro digitální terestrické vysílání pro mnoho kanálů je možná pouze za stabilních ekonomických podmínek a kryptování," uvedl Marc Schöder, ředitel RTL Interactive pro Rapid TV News. "Vývoj pozemního vysílání do tohoto nového progresivního tvaru je možný, pokud celý průmysl se zaváže provést tento krok." Spolkové země a ani regulační orgány médií nejsou ochotni podpořit tento projekt. "Přes intenzivní snahy ze strany provozovatele infrastruktury, v současné době nevidíme ekonomicky životaschopný obchodní model," řekl Schöder.

Schöder také kritizuje nedostatečné politické plánování zabezpečení frekvencí. Tvrdí, že DVB-T je zdaleka nejdražším způsobem distribuce programů - asi 30x dražší než vysílání přes satelit. 95,8 procent diváků sleduje programy RTL přes kabelové sítě, satelit a IPTV a pouze 4,2 procent diváků přes DVB-T. Podle průzkumu AGF/GfK přijímá programy RTL terestrickou cestou 1,17 milionu domácností po celém Německu.

Smlouvy o distribuci programů RTL, VOX, Super RTL a RTL II a také n-tv v Berlíně skončí 31.12.2014. Týká se to i kódované DVB-T distribuce platformy Viseo+ ve Stuttgartu a Halle/Lipsko. Výjimkou je Mnichov, kde distribuční smlouva vyprší již 31.5.2013. Ukončením distribuce v DVB-T by v hlavním městě Bavorska ztratila kolem 90 tisíc domácností. Mediální skupina skončila v Norimberku v terestrické síti již 31.10.2010.

Schöder zdůraznil, že RTL je stále přesvědčena, že bezdrátová distribuce bude mít obecně pro vysílání smysl - i pro mobilní příjem a tato část frekvenčních spektra by měla zůstat pro toto využití. Společnost chce jednat o účasti v DVB-T2 projektu v Rakousku, které umožňuje zakódovat TV signál.

zdroj: Rapid TV News





Reklama




Vybrané články