Quantcast

4 satelity O3b pro internet s nízkými náklady

| redakce | tisk

První čtyři satelity souhvězdí O3b na střední oběžné dráze Země byly úspěšně vyneseny prostřednictvím Arianespace pro operátora O3b Networks. Start proběhl s nosnou raketou Sojuz z Francouzské Guyany. Druhá část čtyř satelitů bude vynesena ještě v roce 2013 a třetí v první polovině roku 2014.

Umístění jsou ve výšce 8062 km podél rovníku, asi čtyřikrát blíže k Zemi než geostacionární satelity. Družice O3b budou poskytovat Ka pásmo pro telekomunikační služby a poskytovat přístup na internet, kombinující vysokou rychlost, nízké náklady a nižší latenci na rozvíjejících trzích v Asii, Africe a na Blízkém Východě. O3b Networks poskytne telekomunikačním operátorům služby pro mobilní sítě při rychlostech srovnatelnými s těmi, které nabízejí sítě z optických vláken.

Satelity O3b jsou umístěny na tzv. "opakující se" rovníkové oběžné dráze, což pozemní stanici umožní pozorovat satelit každých šest hodin, což značně zjednodušuje satelitní architekturu. Každý satelit O3b při startu vážil 700 kg. Užitečné zatížení se skládá z 12 mobilních antén a 10 transpondérů v Ka pásmu.

Thales Alenia Space obdržela objednávku na celkem 117 satelitů (12x O3b, 81 Iridium NEXT a 24 Globalstar Second Generation), což znamená, že je přední producentem konstelace v nízké a střední oběžné dráze Země.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články