Quantcast

Havárie Protonu se satelity Glonass

| redakce | tisk

V úterý 2.7.2013 v prostorách kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu došlo k havárii nosné rakety Proton již během jejího startu. Podle kosmické agentury Roskosmos došlo po 17 sekundách od startu k selhání rakety, která pak spadla 2,5 km od místa jejího startu.

Nosná raketa Proton M měla za úkol vynést 3 satelity globálního navigačního systému Glonas. Během silné exploze nebyl nikdo zraněn. Celý personál byl kvůli toxickým plynům evakuován.

Start proběhl v 8:38 hodin místního času a byl vysílán živě na ruské zpravodajské televizi Rossija 24. Záběry ukazují, že raketa se začala otáčet a pak směřovat dolů. Po chvíli se rozpadá a zasáhne Zemi. Vytváří velkou ohnivou kouli a černý kouř. Raketa obsahovala směs vysoce toxického raketového paliva, řekl Talgat Musabajev, ředitel kosmické agentury v Kazachstánu. Nicméně raketa zcela shořela a vytvořila oxidy dusíku.

Podle odborníků budou další starty Bajkonury na další 2 až 3 měsíce pozastaveny. Plánovaný start rakety Progress M-20M na 27.7.2013 může být odložen.

Důvody havárie se budou nyní vyšetřovat.

Výše finanční škody není známa. Raketa ale byla pojištěna na 6 miliard rublů.

Připomeňme, že prosinci 2012 měla raketa Proton M vynést 3 satelity Glonass. Nicméně horní blok se satelity spadl to Tichého oceánu 1,5 tisíce km severozápadně od Honolulu. Vzhledem k nadměrné hmotnosti horního bloku rakety se satelity nedostaly do požadované pozice a to vedlo ke ztrátě tří satelitů.

zdroj: satkurier.pl, Roskosmos, RIAN





Reklama




Vybrané články