Quantcast

Prima ZOOM - celý svět do vašeho obýváku ve 30. týdnu

| redakce | tisk

Jiní vás budou nudit reprízami a Prima ZOOM i o prázdninách vysílá pořádnou dávku premiérových titulů. Premiérové tematické bloky jsou vždy od pondělí do neděle v čase 18.00 - 20.00 a 20.00 - 22.00 hodin.

Z bohaté nabídky vybíráme.

22. 7. 18.00 - Expedice Grizzly
Netrpělivě očekávaný dokumentární film z produkce National Geographic přibližuje snahu dobrodruha Caseyho Andersona dozvědět se co nejvíce o životě medvědů grizzly. Jeho metoda? Každodenní život mezi divokými šelmami. Anderson je s medvědy nejen v úzkém vztahu, ale dokonce šel tak daleko, že ochutnal některé z lahůdek, které zvířata obvykle jí. Nevyhnul se ani housenkám, jež pro medvědy znamenají důležitý přísun proteinu. Proto není náhodou, že se Andersonovým nejlepším přítelem stal třistašedesátikilový medvěd Brutus. Anderson si ho vychoval od medvíděte, a když se ženil s herečkou Missi Pyle, Brutus na svatbě nemohl chybět, a dokonce šel kamarádovi za svědka!

23. 7. 18.00 - Indický oceán se Simonem Reevem (JAR, Mosambik, Zanzinbar)
Politika, piráti a ráj na zemi. Zdánlivě nesourodá kombinace je pro oblasti na sluncem vyhřátých pobřežích a ostrovech omývaných Indickým oceánem typická. Zanzibar, Seychely, Mauricius, Tasmánské moře jsou jedněmi z nejexotičtějších míst na naší planetě. A třetí největší vodní plocha na světě je pro jejich budoucnost klíčová. Politicky, ekonomicky i ekologicky. Zatímco u pobřeží Somálska přepadávají lodě piráti, Srí Lanka má za sebou krvavou minulost spojenou s Tamilskými tygry a v Jemenu i na Sumatře sílí militantní islám. Extrémně nestálý region je přitom jednou z nejdůležitějších oblastí celosvětového obchodu. Na místních přírodních krásách se zároveň začíná projevovat dopad velkého množství průmyslových aktivit. Dobrodružně pojatý žurnalismus stoupající hvězdy BBC Simona Reeva jedinečným způsobem zachycuje současnou podobu i atmosféru Indického oceánu a oblastí na jeho březích.

Prima ZOOM - celý svět do vašeho obýváku ve 30. týdnu
▲ Prima ZOOM - celý svět do vašeho obýváku ve 30. týdnu

Foto: Zakázané město (Střed světa). Uvidíte Prima ZOOM

23. 7. 20.00 - Zakázané město (Střed světa)
Zakázané město v Pekingu je ikonou starověkého čínského impéria i symbolem moderní Číny. V průběhu věků se stalo sídlem dvou velkých dynastií a celkem 24 císařů, ale také stovek tisíců eunuchů, konkubín a úředníků. Bývalé centrum celého světa se stalo svědkem velkolepé ukázky císařské moci, grandiózního triumfu a nakonec nevyhnutelně také ponižujícího úpadku. Zakázané město je dokument s dramatickým dějem, který odhaluje velký plán za zrodem největšího palácového komplexu na světě a vysvětluje jeho politické pohnutky: Jak bylo toto město postaveno a jak fungovalo? Co se skutečně dělo za jeho neprostupnými císařskými zdmi. Kdo mohl za jeho zkázu? Zjistěte více o fascinující historii tohoto magického místa.

23. 7. 21.00 - Druhá tvář géniů (Čingischán)
Co byly zač nejslavnější osobnosti naší historie a čeho se jim podařilo dosáhnout? Poutavý dokumentární seriál Druhá tvář géniů postupně rozebírá celoživotní odkazy největších géniů nejen své doby a navíc prozrazuje, co se dělo v „zákulisí“. Filmové portréty géniů doplňují propracované digitální animace, díky kterým budou mít diváci největší historické objevy a vynálezy z první ruky.

24. 7. 21.00 - Sekvoje: Dlouhověcí obři
Steve Sillet z Humboldovy státní univerzity je posedlý lezením na monstrózně obrovské sekvoje, které jsou bezkonkurenčně nejvyšším druhem stromů na světě. Vždycky, když si myslí, že zrovna vyšplhal na ten opravdu nejvyšší strom, najednou se ve skrytém údolí vynoří nějaká jiná sekvoje s rekordní velikostí. Stillet využívá nejmodernější techniku určenou pro výzkum ze vzduchu a jeho pomocník, výzkumník společnosti National Geographic Mike Fay sonduje oblast s nohama bezpečně na zemi. Film přibližuje rok dlouhou misi s cílem pokusit se odhadnout minulost i budoucnost, která na tyto ohromující stromy čeká. Všechno začíná u nejjižnější sekvoje v kalifornské oblasti Big Sur.

25. 7. 19.00 - Odhalený vesmír II (Jak přežít ve vesmíru)
Dokumentární seriál z produkce National Geographic využívá nevídané množství nejnovějších vědeckých poznatků v kombinaci s úchvatnými digitálními animacemi a nahlíží do světa, o kterém jsme si dlouho mysleli, že ho dobře známe. Vesmír ukrývá mnoho fascinujících záhad, jednotlivé díly série Odhalený vesmír je ale postupně rozebírají a přidávají velké množství vědeckých teorií. Odhalte vražedné asteroidy, sluneční bouře, obrovské sopky nebo tajemství života na jiných planetách.

Prima ZOOM - celý svět do vašeho obýváku ve 30. týdnu
▲ Prima ZOOM - celý svět do vašeho obýváku ve 30. týdnu

Foto: Vetřelci dávnověku. Uvidíte na Prima ZOOM

26. 7. 18.00 - Vetřelci dávnověku
Zatímco s napětím sledujeme nebesa i blízký vesmír a vyhlížíme mimozemské civilizace, je docela možné, že jsme se návštěvy z jiné planety už dočkali. Tento seriál pracuje s historickými fakty, díky kterým představuje hypotézy o starodávných astronautech a zmínkách o nich v historických pramenech. Archeologické nálezy a dávné legendy mohou obsahovat důkazy o tom, že ke kontaktu mezi lidstvem a mimozemšťany už došlo. Přinejmenším se o tom zmiňují staří Indové, Egypťané i Židé. Neidentifikovatelné létající objekty koneckonců pozorovali už ve 13. století v anglickém Bristolu, vídali je nad celou Evropou během velké epidemie moru ve 14. století a jako o světlech na obloze se o nich zmiňuje i Kryštof Kolumbus.
K tomuto kontroverznímu, ale výborně natočenému cyklu čtěte speciál na na prima-zoom.cz!

27. 7. 20.00 - Život (Savci)
Legendární David Attenborough se svým zkušeným týmem profesionálů z BBC během deseti epizod představuje a vysvětluje krásy, slasti i strasti divokého života na naší planetě. Neuvěřitelných 130 příběhů nejrůznějších zvířecích druhů je plných vzrušení, překvapení a zábavy. Nechybí záběry, které se předtím ještě nikomu nepodařilo zachytit na kameru. Attenboroughův tým je získal díky originálním nápadům a novým způsobům natáčení. Objevte neuvěřitelně pestré podoby života na Zemi a nečekaně působivé způsoby, které si různé druhy osvojily, aby nezahynuly. První epizoda shrnuje překážky, kterým živočišné i rostlinné druhy musí čelit na cestě k přežití. Další se jedna po druhé postupně zaměřují na lov, prostředí podmořských hloubek a různé hlavní vývojové druhy zvířat, ptáků, primátů a rostlin. Jedinečný dokumentární seriál Život vznikal déle než čtyři roky napříč všemi kontinenty a životními prostředími a ukazuje život tak, jak jsme ho ještě neměli možnost vidět. Jedná se o jednu z nejlepších produkcí BBC!

28. 7. 19.00 - Za hranice nekonečna
Podívejte se na příběh o nekonečnu, které je starší než čas samotný, větší než vesmír a podivnější než cokoli, co by si člověk dokázal vymyslet. Jakmile se jednou naučíte počítat, teoreticky můžete v počítání pokračovat navždy. Ale místo toho tak vstoupíte do světa plného paradoxů, kde nic není tím, čím se zdá být. Matematici objevili, že existuje nekonečně mnoho nekonečných a dokument Za hranice nekonečna vás vytáhne na šokující cestu objevování důsledků, významů a hlubšího smyslu vůbec.

28. 7. 20.00 - Prehistoričtí lovci (Smrtící čelisti)
Kdo před 12 tisíci lety vládl divočině v oblasti okolo centra Los Angeles? O tom bychom získali senzační, ale asi celkem pravdivou představu, kdyby byli tři z dnešních nejhrozivějších predátorů, kterými je lev, medvěd grizzly a vlk, mnohem větší. Dokumentární seriál Prehistoričtí lovci využívá nejnovějších vědeckých poznatků a počítačové animace, aby přiblížil dávnou historii Severní Ameriky. Díky tomu můžeme takřka na vlastní kůži objevit tajemství prehistorických lovců. Vedle tehdejšího medvěda krátkočelého by i grizzly vypadal jako trpaslík. Obrovští pravlci se proháněli v třicetičlenných smečkách. V závěrečném dílu se do vás zakousnou smrtící čelisti.

28. 7. 21.00 - Úsvit oceánu
Odkud se vzala moře? Jak se vyvíjeli mořští tvorové? Když vědci odhalují tato a mnohá další tajemství o minulosti, současnosti a budoucnosti oceánů na naší planetě, sedíme přímo v první řadě. Dokumentární film Úsvit oceánů předkládá nové teorie o původu oceánů a odhaluje hluboké dopady, které v budoucnosti bude mít mořský život na náš vlastní. Dokument kombinuje poznatky z přírody, historie a vědy s digitální animací a díky tomu se mu daří načrtnout dosud nikdy neviděný obraz oceánů na Zemi.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články