Quantcast

Pozici 80E by mohla oživit družice Express AM6

| redakce | tisk

Rusko řeší kosmický problém. Po kolapsu nosné rakety Proton s telekomunikační družicí Express AM4R řeší, jak nejrychleji zahájit služby na pozici 80°E za pomocí jiných satelitů. Jednou z možností je umístit na tuto pozici chystaný telekomunikační satelit Express AM6.

Nosná raketa Proton s horním stupněm Breeze M měla v noci na pátek 16.5.2014 na oběžnou dráhu vynést telekomunikační satelit Express AM4R. Několik minut po startu raketa Proton shořela v atmosféře. Úlomky satelitů podle Roskosmos mohly dopadnout na území Kazachstánu a Číny.

Satelit Express AM4R měl zajistit přenos televizního a rozhlasového vysílání, dále širokopásmové připojení k internetu za lidové ceny, multimediální služby, telefonní a síťové komunikační technologie na bázi VSAT a také mobilní prezidentské a vládní komunikace na území téměř celého Ruska a také na odlehlých oblastech na Dálném východně, v zemích SNS a střední Evropy. Ztráta družice znamená odložení plánů dalšího rozvoje služeb.

Rusko podle webu minsvyaz.ru nyní zvažuje, že pro pozici 80°E využije satelit Express AM6, který bude vynesen z kosmodromu Bajkonur (Kazachstán) v polovině července 2014. Termín startu se ale může změnit s ohledem na právě probíhající vyšetřování nečekaného kolapsu Protonu.

Express AM6 byl doposud plánován na pozici 53°E. Ve srovnáním se ztraceným satelitem Express AM4R je ale vybaven jiným počtem transpondérů v jednotlivých pásmech. Express AM6 bude mít k dispozici 44 transpondérů v Ku pásmu (Express AM4R: 28), 14 v C pásmu (30), 12 v Ka (2) a dva v L pásmu (3).

V současné době na pozici 80°E nepracuje žádný ruský satelit.





Reklama




Vybrané články