Quantcast

Be2Can - první ročník festivalové přehlídky soutěžních filmů

| redakce | tisk

Na podzim roku 2014 se v České a Slovenské republice představí divákům novy festival soutěžních filmů z nejlepších filmových festivalů: Berlinale, Benátek a Cannes. Be2Can se představí divákům v Praze, Brně a Bratislavě v termínu od 24. do 29. září.

Be2Can - Berlín, Benátky, Cannes. Prestižní mezinárodní filmové festivaly, na nichž soutěží o nejvyšší ocenění řada poutavých a zajímavých snímků a další kvalitní snímky se promítají v oficiálním programu mimo soutěže. Vybrané filmy si budou moci diváci vychutnat také v České a Slovenské republice. Kino Lucerna (Praha), kino Art (Brno) a Kino Film Europe (Bratislava) zařadí festival Be2Can do své programové skladby v termínu od 24. do 29. září 2014.

Zlatý medvěd, Zlatá palma či Zlatý lev jsou jen špičkou ledovce, které festival divákům nabídne. Soutěžních sekcí je na festivalech mnoho a cen, které se na festivalech udílí, také. Společnost Film Europe Media Company, která koncept festivalu připravila, zařadí do festivalového programu některé ze svých snímků. Stejně tak se divákům v rámci Be2Can představí i snímky dalších distribučních společností či filmy, které dosud nemají v České a Slovenské republice svého distributora.

Český a slovenský divák by měl vidět soutěžní filmy z nejlepších festivalů v ucelené přehlídce. Cílem je zprostředkovat nejen film, ale i makrodramaturgický pocit, jaký mají pouze přímí návštěvníci „A“ světových festivalů. Soutěž v Cannes, Berlíně a Benátkách je vždy o tom nejlepším, co se ve světě za uplynulý rok natočilo. Be2Can proto oživuje koncept, který jiné české a slovenské festivaly z programových a finančních důvodů opustily. Kromě našich filmů budeme při sestavování programové skladby spolupracovat s distributory, kteří mají práva na soutěžní filmy, ale budeme se snažit přinést i ty soutěžní filmy, které ještě distributora nemají. Filmy se na Be2Can v pražské Lucerně, v brněnském Artu a v bratislavském Kině Film Europe zahrají pouze jednou. Do další festivalové anebo řádné distribuce potom půjdou v průběhu následujících měsíců. Be2Can bude tedy i o systematické reflexi vkusu a výběru dvou nejvýznamnějších a nejvlivnějších festivalových ředitelů současnosti. Thierryho Fremauxe, ředitele Cannes Film Festivalu, a Dietera Kosslicka, ředitele Berlinale,“ uvádí ke konceptu festivalu Be2Can prezident společnosti Film Europe Media Company - Ivan Hronec.

Filmy, které do projektu Be2Can zapojí Film Europe, jsou:
Zimní spánek (Winter Sleep, r. Nuri Bilge Ceylan) - vítěz Zlaté palmy, Cannes 2014
Kmen (The Tribe, r. Myroslav Slaboshpytskiy) - cena Grand Prix Týdne kritiků, Cannes 2014
Leviathan (r. Andreï Zvyangintsev) - cena pro Nejlepší scénář, Cannes 2014
Jimmyho sál (Jimmy's Hall, r. Ken Loach) - official selection, nominace na Zlatou palmu, Cannes 2014
Sbohem, jazyku (Goodbye au Langage, r. Jean-Luc Godard) - official selection, nominace na Zlatou palmu, Cannes 2014
Clouds of Sils Maria (r. Olivier Assayas) - official selection, nominace na Zlatou palmu, Cannes 2014
Vyšší moc (Force majeure, Ruben Östlund) - Jury Prize v sekci Un Certain Regard, Cannes 2014
Když zvířata sní (When Animals Dream, r. Jonas Alexander Arnby) - Un Certain Regard, nominace na Queer Palm, Cannes 2014
In Order of Disappearance (r. Hans Petter Moland) - official selection, nominace na Zlatého medvěda, Berlinale 2014
Diplomacy (r. Volker Schlöndorff) - speciální uvedení, Berlinale 2014

Dále pak vítězné snímky z minulých festivalů:
Sacro GRA (r. Gianfranco Rosi) - vítěz Zlatého lva, Benátky 2013
Život Adèle (r. Abdellatif Kechiche) - vítěz Zlaté palmy, Cannes 2013
Pozice dítěte (r. Calin Peter Netzer) - vítěz Zlatého medvěda, Berlín 2013
Velká nádhera (r. Paolo Sorrentino) - vítěz Oscara pro Nejlepší zahraniční film roku 2013
Tady to musí být (r. Paolo Sorrentino) - vítěz Ceny Ekumenické poroty, Cannes 2012
Faust (r. Alexander Sokurov) - vítěz Zlatého lva, Benátky 2011
Strom života (r. Terrence Malick) - vítěz Zlaté palmy, Cannes 2011

O uvedení dalších snímků z letošní soutěže v Berlíně, Cannes a Benátkách z nabídky ostatních distribučních a licenčních společností se v tuto chvíli jedná. Podrobnou tiskovou zprávu o programu, partnerech, hostech a delegacích Be2Can v Praze, Brně a Bratislavě přineseme před festivalem.

zdroj: Film Europe





Reklama




Vybrané články