Quantcast

Sabotáž příčinou havárii rakety Proton?

| redakce | tisk

Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) provedla šetření, které ukázalo, že zaměstnanci Státního podniku výroby a výzkumu kosmického centra M. Khrunichev, ruského producenta raket, mohli záměrně poškodit motor nosné rakety Proton M, což mohlo vést ke katastrofám.

Podle zdroje z ruského ministerstva vnitra vedení vesmírného střediska M. Khrunichev si zpočátku neuvědomilo, že se může jednat o sabotáž. Později FSB zahájila vyšetřování, ve kterém bylo vyslechnuto 15 zaměstnanců a byly také podrobeny zkouškám na detektoru lži. Pokud bude sabotáž potvrzena, bude se jednat o jednou z drahých sabotáží v kosmickém průmyslu Ruska.

Úmyslná sabotáž může souviset hlavně s personálními problémy a naprostým nedostatkem pedagogické práce na pracovišti. Průměrný plat pracovníka v závodě M. Khrunichev je 30 tisíc rublů (645 eur měsíčně), což způsobuje problémy v získání kvalifikovaných odborníků v Moskvě. Na všechny tyto otázky odpoví probíhající vyšetřování.

V roce 2013 za stejnou cenu 1,521 mld rublů (32,7 mil. euro), z toho 447 mln rublů (9,6 mln eur) stojí blok Breeze M. Částka 690 mln rublů (14,85 mln eur) je za různé služby při startu rakety, dalších 20 mln rublů (430 tisíc eur) stojí transport rakety na kosmodrom Bajkonur a 170 mln rublů (3,6 mln eur) kužel rakety. Celkově lze říci, že ruský rozpočet vyčleněný pouze na jeden start rakety Proton M je 2,84 mld rublů (více než 61 mil eur).

Šlo o vysokou částku a velkou katastrofu Protonu M s navigačním satelitem Glonass-M v červenci 2013. Příčinou nehody byl úhlový rychlostní senzor, který byl vložen vzhůru nohama (je známo, že to bylo úmyslně).

Články o možné sabotáži se objevily v médiích po poslední katastrofě Protonu, která se stala 16.5.2014. V tomto případě bylo důvodem havárie zničení ložiska turbočerpadla. To je oficiální verze kolapsu nosné rakety.

Raketa Proton M odstartovala s ruským telekomunikačním satelitem Express AM4R z kosmodromu Bajkonur dne 16.5.2014. Mise nečekaně skončila v 546. sekundě od startu a satelit byl ztracen.

Zajímavým faktem je, že ruské satelity na palubě ruské rakety mají takové problémy. Navíc americké sankce neumožňují vynášet evropské a americké satelity za pomocí raket z Ruska. To není dobrým znamením pro rozvoj ruského kosmického průmyslu.

zdroj: satkurier.pl, izviestia.ru





Reklama




Vybrané články