Quantcast

42E: Po FTA ochutnávce první turecké komerční HD kanály opět v kódu

| redakce | tisk

Zatím tři turecké komerční HD stanice ukončily volné vysílání na pozici 42°E a staly se součástí placené televize. Programy Kanal D HD, Samanyolu TV HD a Star TV HD jsou nyní v kódu Irdeto a Videoguard a dostupné pouze pro klienty platforem Digiturk a D-Smart.

V případě stanic Kanal D HD a Star TV HD není zakódování překvapivé. Tyto programy byly a stále jsou součástí platformy D-Smart a dočasně volné vysílání mohlo probíhat z technických důvodů při uvedení družice Türksat 4A do plného komerčního provozu a značných změnách parametrů multiplexů a stanic.

Zatím volně vysílají CNN Türk HD a TV2 HD. I tyto stanice jsou umístěny na kapacitě D-Smart a původně byly zakódovány a dostupné jen pro klienty této platformy.

Vedle Kanal D HD a Star TV HD byla zakódována i stanice Samanyolu TV HD. Důvod zakódování programu není oficiálně známý, nicméně kanál v HD rozlišení v turecké národní verzi se vysílal v západním svazku. To mohl být důvod k zakódování této stanice.

technické parametry - Kanal D HD:

• Türksat 4A (42°E), freq. 12,246 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK, CA Videoguard + Irdeto

technické parametry - Samanyolu TV HD:

Türksat 3A (42°E), freq. 11,096 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 5/6, DVB-S/QPSK, CA Videoguard + Irdeto

technické parametry - Star TV HD:

• Türksat 4A (42°E), freq. 12,015 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S/QPSK, CA Videoguard + Irdeto (turecký svazek)

Po zakódování HD verzí mohou diváci sledovat programy stále zdarma ( FTA) v SD rozlišení. Bohužel, stanice Kanal D je dostupná ve střední Evropě jen v evropské verzi (Euro D), podobně i Star TV (Eurostar TV). Majitelé větších parabol mohou naladit v SD kvalitě Samanyolu TV (národní verzi) i Samanyolu TV Avrupa (evropská verze turecké stanice). Evropské verze vysílají mnohdy jiný program. Místo atraktivních filmů nabízejí divákům zprávy, ezoterické pořady či teleshopping.





Reklama




Vybrané články