Quantcast

Vánoční premiérové filmové zážitky na ČT

| redakce | tiskobrázek k článku: Vánoční premiérové filmové zážitky na ČT

Hynek Čermák v hlavní roli filmu Americké Dopisy o klíčové epizodě ze života skladatele Antonína Dvořáka. Bolek Polívka jako baskytarista z Moravy, který se snaží o hudební návrat ve filmu Revival, a Jakub Prachař, který v kostýmu ušáka rozdává balonky v příběhu Křídla Vánoc. To jsou hrdinové tří premiérových filmů, které o Vánocích uvede Česká televize.

Česká televize, jako největší koproducent českých filmů, má na Vánoce takřka povinnost nadělit filmovým fanouškům také televizní premiéry. A letošní ročník je opravdu silný. Křídla Vánoc se například stala nejlepším i divácky nejoblíbenějším filmem Finále Plzeň, Revival zabodoval na festivalu v Karlových Varech a nový film Americké dopisy sledující osud světově proslulého skladatele Antonína Dvořáka v podání Hynka Čermáka bude také velkým filmovým zážitkem,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Poslední adventní neděli 21. prosince nabídne Česká televize první z premiérových filmů, vánoční příběh o splněných přáních a naději Křídla Vánoc s Richardem Krajčem a Vicou Kerekes v hlavních rolích. „Všichni v sobě nosíme svá tajná přání. O některých víme, některá se snažíme potlačit, některá si dovolíme vyslovit a dokonce je i žít. Hrdinové filmu dostanou možnost něco si přát a jejich život se tak rozeběhne směrem, který si sami určili. Řada náhod jim přinese to, co chtěli, a tak mají možnost si svá přání prožít. V životě jsme zodpovědní nejen za vše, co děláme, ale stejně tak i za to, co říkáme, co si myslíme a po čem toužíme...,“ říká scenáristka a režisérka filmu Karin Babinská.

Druhou z premiér, snímek Revival režisérky a scénáristky Alice Nellis, vyprávějící o hudebním comebacku čtyř stárnoucích rockerů budou mít diváci možnost si vychutnat na Nový rok. V hlavních rolích čtyř bývalých muzikantů, kteří se s údělem rockera ve výslužbě vyrovnali každý po svém a jejichž pohnutky k oživení kapely jsou také různé, se představí Bolek Polívka, Miroslav Krobot, Karel Heřmánek a Marián Geišberg.

Petra Špalková a Soňa Norisová jako múzy Antonína Dvořáka
Svou světovou premiéru zažije první sváteční neděli nového roku i snímek Americké Dopisy režiséra Jaroslava Brabce. Film nahlíží na klíčovou epizodu ze života slavného hudebního skladatele Antonína Dvořáka. A nejen tu, diváci se ponoří také do jeho osobního života a poznají jeho celoživotní múzu, hraběnku a herečku Josefínu Kounicovou, ztvárněnou Soňou Norisovou, i její sestru a Dvořákovu manželku Annu, kterou si zahrála Petra Špalková.

Naším záměrem bylo postihnout originálním způsobem nejskrytější niterné procesy, kterými procházel největší český muzikant ve svých třiapadesáti letech, v době své vrcholné zralosti, v době Novosvětské, Humoresek a violoncellového koncertu. V době, kdy i ty nejobtížnější otázky jeho života vyplouvaly na povrch. Hlavně ta první, která zněla, kdo vlastně jsem,“ doplňuje scenárista Amerických Dopisů Petr Zikmund.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články