Quantcast

Systém PowerVu ohrožený pirátstvím

| redakce | tisk

Donedávna byl systém podmíněného přístupu PowerVu, využívaný zejména pro distribuci do kabelových sítí, považovaný za jeden z těch, který je velmi dobře zabezpečený před piráty.

Nyní se ukazuje, že systém již není nejbezpečnější. Na internetu se objevil dokument, který popisuje útoky na systém PowerVu. Systém vyvinutý na začátku 90. let minulého století americkou společností Scientific Atlanta (součást Cisco) byl více než 20 let velmi dobře zabezpečen před útoky. Systém vděčí za svou relativní bezpečnost profesionálním využíváním a tedy i omezeného dostupu zařízení na komerčním trhu.

Systém PowerVu nepoužívá klasické dekódovací karty a autorizace dekodéru jsou uloženy v přijímači. Některé modifikace systému využívají i přístupové karty ale je to velmi vzácné.

PowerVu se obvykle používá k zabezpečení distribuce obsahu pro kabelové operátory. Systém využívá mj. distribuční platforma Discovery, HBO či britský SIS pro sázkové kanceláře. Zajímavý balíček v tomto systému nabízí AFRTS (American Forces Radio and Television Services) pro americké vojáky.

Autorem útoku na PowerVu je Colibri, známý mj. na vývoji pro vyhledávání klíče DVB-CSA využíváním dříve připravených tabulek, což nepřímo vedlo ke snížení bezpečnosti systému BISS.

Zájem o systém PowerVu je již delší dobu a jeho první práce jsou datovány k roku 2005. Pro úspěšný útok na systém ale musel mít vhodné vybavení a přijímač. Nyní stačí DVB karta v počítači a vysoce výkonná grafická karta nVidia s podporou CUDA.

Colibri představil způsob nalezené tzv. management keys. Jsou potřebné pro získání paketů ECM z dočasných klíčů DES, kterými jsou kódované pakety, které obsahují fragmenty audio a video streamů. Stojí za zmínku, že PowerVu původně nevyužíval algoritmus DVB-CSA ale DES. Poslední verze PowerVu mají také možnost využívání DVB-CSA, která je spojena s modifikací systému pro simulcrypt. Podle autora HBO na 4°W využívá DVB-CSA místo DES, podobně služby BCC TV na 9°E (televizní vysílání šířené jako DVB-IP).

Systém PowerVu využívá v Evropě jen několik provozovatelů - například sázkové kanceláře. PowerVu nepoužívá žádná komerční platforma.

Předhled vysílatelů, kteří v Evropě využívají systém PowerVu v Ku pásmu:

- 57°E: BW TV - kanál pro německé ozbrojené síly
- 16°E: SNAIsat - přenosy koňských dostihů pro sázkové kanceláře
- 13°E: BW TV - kanál pro německé ozbrojené síly
- 9°E: paket AFRTS pro americké ozbrojené síly, distribuční trasa E! HD, platforma DVB-IP BCC TV
- 4,8°E: paket stanic Discovery pro kabelové operátory, paket Arqiva (Universal, Diva, Cartoon Network/TCM, True Movies), paket SiS (pro sázkové kanceláře)
- 1°W: paket stanic Discovery
- 4°W: paket HBO
- 15°W: kanál The Fight Network
- 22°W: CNN Newsource
- 30°W: XTVL, EFE TV, EFE

Tato zpráva má pouze informační charakter. Neslouží jako návod pro pirátský příjem digitální satelitní televize a ani jej nepodporuje. Pro příjem placené televize si obstarejte řádné předplatné pay-tv, která je v dané zemi dostupná.

zdroj: satkurier.pl, sat-charts.eu





Reklama




Vybrané články