Quantcast

Sloučení veřejnoprávních televizí ARD a ZDF?

| redakce | tisk

Bavorsko, jeden z významných regionů Německa, naznačuje, že by mělo dojít ke sloučení dvou veřejnoprávních vysílatelů ARD a ZDF. Tento návrh přichází od Horste Seehodfera, který je ministerským předsedou bavorské regionální vlády a také zastupující předsedou Spolkové republiky Německa a šéf německé parlamentní strany CSU.

Rovněž analýza Deutsche Bank v poznámce pro investory uvádí, že případné sloučení ARD a UDF by byla výborná zpráva pro německé vysílací skupiny ProSieben, RTL a možná i pro Sky Deutschland.

Německé veřejnoprávní televize sice neprodávají televizní reklamu ale jsou velmi aktivní při nákupu programových práv. Německo má největší veřejnoprávní televizi financovanou koncesionářskými poplatky s rozpočtem kolem 8 miliard eur ročně. Vysílá klíčové sportovní akce jako je Mistrovství Evropy ve fotbale (fotbalové Euro), Mistrovství světa ve fotbale a také Olympijské hry. Veřejnoprávní televize také vysílají velmi populární nejlepší momenty zápasů z Bundesligy v relaci Sportschau a to může být i jedním z důvodů nízkého zájmu Němců o placenou televizi. Ukončení této relace by mohlo být dobrou zprávou pro Sky Deutschland a Sky plc. Uvádí analýza.

Deutsche Bank dodává, že fúze veřejnoprávních médií by mohla být jedním z bodů v kampani v německých volbách v příštím roce. Plná privatizace je ale vyloučená a politicky nerealizovatelná. Sloučení ARD a ZDF by mohlo být začátkem pro snížení rozsahu financování veřejností. Uvedl deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Sloučením ARD a ZDF by došlo ke snížení nákladů na provoz veřejnoprávního vysílání. Na druhou stranu by mohla poklesnout jejich kvalita. Dnes ARD i ZDF musí o své diváky bojovat nejenom mezi sebou ale i s komerčními a placenými programy.

zdroj: Advanced television





Reklama




Vybrané články