Quantcast

Eutelsat si objednal nový satelit na 5W bez C pásma

| redakce | tisk

Francouzský satelitní operátor Eutelsat si vybral společnosti Airbus Defence and Space a Orbital ATK jako dodavatele nového satelitu pro klíčovou orbitální pozici5°W, který bude sloužit zejména pro video trhy v Evropě a v severní Africe.

Podle podmínek dohody bude Airbus Defence and Space vyrábět kapacitu satelitu, zatímco platformu bude vyrábět Orbital ATK.

Nový satelit ponese název Eutelsat 5 West B a na pozici 5°W nahradí stávající družici Eutelsat 5 West A pro klíčové francouzské, italské a alžírské trhy. Satelit zajistí kontinuitu služeb na této pozici prostřednictvím 35 transpondérů v ekvivalentu 36 MHz jednotek nastavené na tři oblasti. Přepínatelné transpondéry také zvýší komerční flexibilitu.

Eutelsat 5 West B je první satelit, který byl objednán v rámci strategie Eutelsatu na snížení investičních výdajů. Satelit bude mít satelitní pokrytí pro specifické požadavky zákazníků. Úspory budou dosaženy požadavky na výkon a hardware při zachování nejvyšších standardů z hlediska výkonu.

Eutelsat si objednal nový satelit na 5W bez C pásma
▲ Eutelsat si objednal nový satelit na 5W bez C pásma

Snížení velikosti satelitu umožní vynést kosmický aparát nosnou raketou Proton s MEV-1 (Mission Extension Vehicle), vyvinutý Orbital, čímž se sníží náklady na start, včetně pojištění. Značné úspory ale neohrozí kvalitu služeb poskytované zákazníkům.

Eutelsat s novým satelitem na pozici 5°W nepočítá s C pásmem. Aktuálně kapacita na satelitu Eutelsat 5 West A v C bandu slouží hlavně pro datové služby zákazníkům v subsaharské Africe. Tyto služby budou ukončeny a kapacita v C pásmu bude klientům poskytována na jiných satelitech Eutelsatu, čímž se optimalizuje míra využití kapacity v celé flotile skupiny Eutelsat.





Reklama




Vybrané články