Quantcast

ČT a ČRo vítají novelu zákona o DPH

| redakce | tisk

Novela zákona o DPH jasně vymezuje pravidla pro výpočet koeficientu odpočtu DPH u veřejnoprávních médií. Ukončuje tak dlouhé období právní nejistoty a protichůdných výkladů zákona. Zároveň otevírá dveře důležitému rozvoji televizního i rozhlasového vysílání.

Česká televize i Český rozhlas vítají páteční rozhodnutí Poslanecké sněmovny, která většinou 111 hlasů podpořila novelu zákona o DPH. Po dlouhém období, kdy ve vztahu k veřejnoprávním médiím ležel výklad zákona o DPH výhradně v rukou finančních úřadů, stanovuje změna zákona jasný postup při výpočtu částečného nároku na odpočet daně z přidané hodnoty. Do budoucna tak zamezí vzniku nových problémů, které byly vyvolány nejasnou zákonnou definicí.

Úprava zákona o DPH zároveň otevírá možnosti pro zásadní rozvoj televizního i rozhlasového vysílání. Česká televize deklarovala, že hodlá využít prostředky získané z částečného odpočtu DPH přednostně na realizaci druhé vlny digitalizace. K té se vláda zavázala, aby uvolnila pásmo pro rozvoj vysokorychlostního internetu, ve Strategii rozvoje zemského digitálního televizního vysílání v létě loňského roku. Díky stávající novele nebude tedy muset stát vytvářet další finanční zdroje pro přechod veřejnoprávních médií na nové digitální vysílání, který by měl být ukončen do roku 2021.

Podobným způsobem proběhla již první vlna televizní digitalizace v letech 2008-2012, která si vyžádala celkové náklady přes jednu miliardu korun. Potřebné prostředky byly tehdy čerpány z reklamy vysílané v České televizi, k jejímuž omezení došlo po úspěšném ukončení celého procesu.

Český rozhlas získané finance hodlá využít například na rozvoj digitálního rozhlasového vysílání.

Právě digitalizace patří dlouhodobě k jeho prioritám. Díky technologii DAB+ bude možné posluchačům nabízet další služby a vysílání, které bude stabilnější a kvalitnější. Dále Český rozhlas chce posílit vývoj nových formátů, původní tvorbu a obecně oblast výroby. Věnovat se bude rovněž dalšímu rozvoji svých regionálních rozhlasových studií jako přirozených kulturních center.

Podle analýz České televize a Českého rozhlasu schválená novela odpovídá unijnímu právu, které nárok na odpočet DPH veřejnoprávních vysílatelů neupravuje a ponechává jej naopak v pravomoci členských států. Konkrétní řešení v jednotlivých zemích Evropské unie se tedy liší a existují i státy, kde mají veřejnoprávní média nárok na úplný odpočet DPH (BBC ve Velké Británii, RAI v Itálii).

zdroj: ČT/ČRo





Reklama




Vybrané články