Quantcast

Trikolor TV zavádí regionalizaci programů

| redakce | tisk

Ruská satelitní televize Trikolor TV přichystala v tomto týdnu pro své zákazníky jednu technickou změnu - zavedla regionalizaci televizních programů. Usnadnit naladění správné programové mapy mají pomoci instruktážní videa, která provozovatel vysílá na speciálním programu Posmotrite Instruksiju.

Zákazníci v evropské části Ruska, kteří přijímají vysílání z pozice 36°E ze satelitů Eutelsat 36B a Express AMU1, si nyní musí vybrat jeden ze dvou regionálních seznamů programů - Moskva +0h a Moskva +2h. Klient po naladění bude přijímat už jen jednu verzi federálních kanálů - tedy buď přímo moskevské verze, nebo verze s dvouhodinovým časovým posunem. Změna je provedena na úrovni abonentských set top boxů. Na vlastních přijímačích s přístupovým modulem je ještě možné přijímat obě verze programů (+0h a +2h).

Cílem této změny je zajistit divákům přístup ke správným verzím programů, které obsahují regionálně cílené reklamy. Dále změna znemožňuje tzv. dopředné shlédnutí - diváci Trikolor TV v moskevském regionu mohli sledovat programy o 2 hodiny dříve před uvedením v jejich časovém pásmu a to právě díky verzím programů +2 hodiny vůči moskevskému časovému pásmu. Dopředné shlédnutí umožňovalo divákům sledovat i program na dvou konkurenčních stanicích - jedné z pásma +2h a ze druhé pak z pásma 0h (tzv. moskevské pásmo).

Časově posunuté verze znají satelitní diváci i v Česku a na Slovensku díky satelitní platformě Skylink, která nabízí programy Prima +1, JOJ +1 a JOJ Cinema +1. Tyto stanice vysílají stejný program jako mateřské programy ale o hodinu později. Časové verze programů v Rusku fungují ale opačně. Nejprve se vysílá program na pásmu +8h a jako poslední vidí pořad diváci v moskevském regionu (bez časového posunu).





Reklama




Vybrané články