Quantcast

Odhaleni brutální vraždy carské rodiny na Viasat History

| redakce | tisk

Osud poslední vládnoucí carské rodiny Romanovců je jedním z nejkontroverznějších příběhů v ruské historii. Bolševická vláda dlouho tajila veřejnosti brutální vraždu, kterou spáchala na carovi Mikulášovi II a jeho rodině.

Vznikaly mnohé spekulace o tom, jak byl cár zavražděný a kde zmizla jeho manželka a pět dětí. Příběh se ještě více zkomplikoval, když se Německu, neznámá žena jménem Anna Andersonová, začala prohlašovat za Anastázii, ztracenou nejmladší dceru cara Mikuláše. Díky novým vyšetřovacím technikám se podařilo objasnit tragický osud této rodiny.

Dynastie Romanovců vládla v Rusku od roku 1613 až do roku 1917, kdy poslední ruský car Mikuláš II. Alexandrovič abdikoval. Během vlády Romanovců bylo Rusko jednou z ekonomicky a vojensky nejsilnějších mocností na světě. Začátkem 20. Století začali vnikat v zemi, kvůli velkým sociálním rozdílům a obrovské chudobě běžných lidí, nepokoje. V Petrohradě se 22. ledna 1905 na náměstí shromáždili představitelé pracující třídy, kteří žádali o zlepšení pracovních podmínek v Rusku. Tento den se však zapsal do historie jako krvavá neděle kvůli střelnému útoku představitelů vlády na shromážděný lid. Vice jak 130 mrtvých a stovky zraněných. Tato událost výrazně oslabila respekt a úctu obyvatelstva k svému panovníkovi.

Odhaleni brutální vraždy carské rodiny na Viasat History
▲ Odhaleni brutální vraždy carské rodiny na Viasat History

Vstup Ruska do první světové války na čas odsunul do ústraní sociální a ekonomické problémy obyvatelstva, nicméně narůstající bída a milióny mrtvých lidí vyústili do masových nepokojů. Po vypuknutí revoluce v roku 1917 car Mikuláš abdikoval a doufal, že bude moci v azylu pokojně dožít svůj život v kruhu nejbližších. Bohužel poté, co se k vládě dostali bolševici, nenašel ani cár ani jeho rodina větší klid. Byli převezeni, vězněni a přísně hlídáni v domě v Jekatěrinburgu až do doby, než byli v pivnici tohoto dobu brutálně zavražděni bolševickým střelcem.

Kdo všechno při této tragédii zemřel, nebylo po dlouhá léta známo. Teprve až objevení hrobu s carovými ostatky v nedalekém lese roku 1979 objasnilo způsob jeho smrti. Bola to masová vražda. Cár Mikuláš bol zastřelený spolu so svojí manželkou Alexandrou, 3 dětmi a dalšími služebníky, jejichž těla byly také nalezeny v tomto hrobě. I když vojáci zahrabali těla tak, aby nebyly nikdy objevené, stalo se. V hrobě se však nenašli pozůstatky jeho nejmladšího syna Alexeje a dcery Anastázie. Co se s nimi stalo? Byli zavraždění společně se zbytkem rodiny nebo se jim podařilo uprchnout? Na tyto odpovědi hledali vědci a odborníci další desetiletí.

Dva roky po carově smrti se v Německu jedna žena, která údajně trpěla amnézií, začala prohlašovat za ztracenou princeznu Anastázii a protože měla ruský přízvuk a dokonce se na princeznu trochu podobala, tak se dlouho spekulovalo o tom, zda může tato žena jménem Anna Andersonová, být skutečně nejmladší dcerou cara Mikuláše. K vyřešení této záhady došlo až po smrti Anny, kdy analýza DNA tuto možnost vyvrátila. Zjistilo se, že Anna pocházela z Polska a že trpěla mentální poruchou. Kde se ovšem nacházela princezna Anastázie a její bratr Alexej stále nebylo jasné.

Uběhlo dalších 15 let, než v roce 2007 našel amatérský archeolog v blízkosti původního hrobu Romanovců další 2 mrtvoly. Analýza DNA ukázala, že pozůstatky patřili skutečně zbylým dětem cara Mikuláše. Poslední chybějící díl skládačky tak zapadl do objasnění tragického osudu rodiny Romanovců. Carská rodina byla podruhé pohřbena, tentokrát ovšem mnohem důstojněji, v Katedrále svátého Petra a Pavla v Petrohradě v roku 1998.

Rekonstrukci tohoto, ale i dalších příběhů, při kterých se objasňují záhadné vraždy, které se staly v královských rodinách v Anglii, Německu nebo dokonce i v exotické Keni, můžete shlédnout v novém historickém seriálu Záhady královských vražd, od čtvrtka 27.7. 2017 v 21:00 na kanálu VIASAT HISTORY.

zdroj: Viasat





Reklama




Vybrané články