Quantcast

Rai vypne kanály v SD, spustí Rai Radio 2 Visual

| redakce | tisk

Změny v distribuci svých programů na satelitu chystá italský veřejnoprávní vysílatel Rai. Plánované změny v šíření programů proběhnou ještě před vánočními svátky.

K 21.12.2022 skončí na satelitním systému Eutelsat Hot Bird (13°E) televizní programy Rai 1, Rai 2 a Rai 3 v klasickém SD rozlišení. Tyto programy může divák sledovat již rok v technicky lepší kvalitě - v HD. Před rokem totiž došlo k odkódování těchto tří (a také některých tématických) programů Rai ve vysokém rozlišení (HDTV). Zakódovaně vysílá jen takové pořady, na které nemá vysílací práva pro šíření mimo území Itálie. Rai jinak vysílá v HD rozlišení již řadu let. Zpočátku na satelitu jen pro zákazníky TivúSat.

S vypnutím trojice hlavních kanálů Rai v SD dojde na pozici 13°E k dalším změnám. Dětský kanál Rai YoYo HD se přesune z frekvence 11,013 GHz na kmitočet 10,992 GHz, polarizace vertikální. Vysílání bude i nadále zakódováno systémem Nagra MA a dostupné jen s kartami a moduly TivúSat.

Vedle přesunu Rai YoYo HD na nové vysílací parametry bude zároveň spuštěno vysílání televizního programu Rai Radio 2 Visual v MPEG-4/SD. Zatím není známo, zda stanice bude šířena FTA nebo v módu FTV (free-to-view) jen pro zákazníky TivúSat.

Před vánočními svátky by zároveň mělo dojít k upgrade kryptovacího systému Nagra MA, který používá TivúSat. Vyšší zabezpečení, které TivúSat chystá, má za úkol vyřadit všechny necertifikované dekodéry.

zdroj: franck + vl.info





Reklama




Vybrané články