Quantcast

Španělsko se rozloučilo s SD v pozemním vysílání

| redakce | tisk

Ve středu 14. února 2024 proběhly ve španělském pozemním vysílání (DTT) důležité změny. Skončil přechod z klasického SD na vysoké rozlišení (HDTV). Španělské domácnosti si tak nyní mohou vychutnat všechny programy na klasickou pozemní anténu v lepší technické kvalitě.

Výměna přijímacího zařízení se týkala přibližně jen 384 tisíc domácností (2% z celkového počtu). Tito diváci si museli pořídit buď nový televizor nebo set top box.

Přechod na HD vysílání v DTT probíhal v několika fázích. Veřejnoprávní vysílatel RTVE (stanice La 1, La 2, Canal 24 Horas, Teledeporte a Clan) přešly na HD již 6.2.2024, mediální skupiny Mediaset (programy Tele 5, Cuatro, FDF, Energy, Divinity a Boing) a Atresmedia (La Sexta, Antena 3, Neox, Nova a Mega) dokončily migraci na HD až ve středu 14. února.

Regionální stanice jako Cat3 a TV Canaria přešly na HD dne 16.1., Telemadrid a EITB 8. února a Canal Sur, A punt, CMM, IB3 a RTPA tak učinily 12. února.

S migrací na HD vysílání se uvolnila kapacita pro rozvoj širokopásmových sítí páté generace (5G) a distribuci obsahu ve 4K. První Ultra HD vysílání v DTT již nabízí RTVE.

zdroj: Advanced television





Reklama




Vybrané články