Quantcast

Sirius 4 oficiálně v provozu

| Martin Vyleťal | tisk

Nový ultramoderní satelit Sirius 4 byl oficiálně uveden do komerčního provozu. Dnes o tom informovala společnost SES Sirius, dceřiná společnost SES Astra. Sirius 4 na pozici 4,8°E nahradil satelity Sirius 2 a Sirius 3.

Sirius 4 byl vynesen na oběžnou dráhu 18. listopadu 2007. Nový satelit je reakcí trhu na vysílání a příjem programů ve vysokém rozlišení (HDTV). Družice bude pokrývat oblast Skandinávie a střední a východní Evropu. Všechny evropské svazky budou pokrývat i území ČR a Slovenska.

"Poptávka po HD kanály v následujících letech bude dramaticky stoupat a my musíme být připraveni. Pro HDTV přenos je zapotřebí kapacita 16 Mbit/s ve srovnání se 4 Mbit/s pro standardní rozlišení", Hakan Sjödin, obchodní ředitel SES Sirius.

Sirius 4 nabízí 46 Ku bandových transpondérů pro komerční nasazení ve Skandinávii, Baltských zemích a také ve střední a východní Evropě. Satelit má dalších 6 transpondérů pro pokrytí území Afriky a kapacitu v Ka band pásmu pro interaktivní služby ve Skandinávii a Baltských republikách.

Družice Sirius 4 by měla na orbitu sloužit po dobu 15 let.





Reklama




Vybrané články