Quantcast

Česká Z1 zahájila vysílání

| redakce | tiskobrázek k článku: Česká Z1 zahájila vysílání

Úderem 19. hodiny zahájila pravidelné vysílání nová česká zpravodajsko-publicistická televize Z1. Vysílání bylo zahájeno reklamou. V přesně v 19:00 hodin byla odvysílána hlavní večerní zpravodajská relace.

První příspěvek byl věnován rozjezdu české digitalizace a startu první české digitální celoplošné televize a třetí celoplošné komerční stanice.

Z1 je jednou ze šestice stanic, která po 1,5 ročním licenčním řízení získala v dubnu 2006 licenci na digitální pozemní vysílání (DVB-T). Vinou soudních sporů celá šestka (Z1, Óčko, TV Pohoda, RTA, TV Febio, TV Barrandov) o licence přišla. Do hry je vrátila až diginovela, která začala platit v lednu letošního roku a umožnila šestce vysílat s pomocí tzv. kompenzační licence.

Kanál Z1 vedle kompenzační licence drží i licenci k satelitnímu vysílání. Volný, nezakódovaný, družicový signál je vysílán prostřednictvím platformy CS LINK (23,5°E). Program se vysílá v širokoúhlém obrazovém formátu 16:9.

Česká Z1 zahájila vysílání
▲ Česká Z1 zahájila vysílání

technické parametry příjmu:
satelit: Astra 1E (23,5°E), kmitočet 11,992 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S, kódování: žádné

Vedle satelitu je program Z1 přijímatelný i z digitální pozemní sítě společnosti Czech Digital Group v Praze (K46), Brně (K59), Ostravě (K54) a Plzni (K52). Program se objeví i v nabídce kabelových operátorů v České republice, včetně sítě společnosti UPC Česká republika.





Reklama




Vybrané články