Quantcast

Čína kvůli olympiádě vysílá CCTV-1 do Evropy

| Martin Vyleťal | tisk

Satelitní diváci v Evropě mohou dočasně přijímat první program čínské televize CCTV (China Central Television). Program CCTV-1 se vysílá do Evropy ze satelitu Eurobird 9 (9°E). Distribuce kanálu do Evropy probíhá kvůli olympijským hrám, které se konají v čínském Pekingu.

Program CCTV-1 se vysílá ze satelitu Eurobird 9 (9°E), na kmitočtu 11,881 GHz, polarizace vertikální, SR 26700, FEC 3/4, DVB-S s video PID 2001, audio PID 2002. Technická kvalita čínského kanálu je velmi slušná. Program se vysílá s video bit ratem 5,3 Mbit/s při rozlišení 720x576 se zvukem 384 kbit/s. Ve stejném paketu je ještě přenosový kanál RAI.

Čína kvůli olympiádě vysílá CCTV-1 do Evropy
▲ Čína kvůli olympiádě vysílá CCTV-1 do Evropy

Pozice 9 st. východně se satelitem Eurobird 9 je nově se rozvíjející pozice francouzského satelitního operátora Eutelsat. Přenosová kapacita na 13°E, kde jsou umístěny satelity série Hot Bird, je v současné době vyprodána. Eutelsat přistoupil proto k navýšení cen za kapacitu. Menší televize s omezeným rozpočtem se proto přesouvají na Eurobird 9 a uvolňují na 13°E kapacitu zejména pro provozovatele placeného vysílání.

Čína kvůli olympiádě vysílá CCTV-1 do Evropy
▲ Čína kvůli olympiádě vysílá CCTV-1 do Evropy

Satelit Eurobird 9 původní pracoval pod názvem Hot Bird 2 na pozici 13°E, kde byl nahrazen novou generací satelitů Hot Bird 7A a Hot Bird 8.





Reklama




Vybrané články