Quantcast

Astra 1G se přesune na 23,5E

| redakce | tisk

Telekomunikační satelit Astra 1G, který doposud slouží na orbitální pozici 19,2°E, se zřejmě do konce letošního roku přesune na orbitální pozici 23,5°E, kde nahradí dosluhující družici Astra 1E. Přes tento satelit se vysílají i české a slovenské programy.

Satelit Astra 1E je již na konci své předpokládané životnosti a je třeba jej nahradit jiným. Operátor SES Astra vybral družici Astra 1G, která dnes ještě slouží na 19,2E ale měla by být brzy volná, povšiml si toho satnews.de. Astra na pozici 19,2°E bude mít novou družici Astra 1M. Vynesení se očekává během této noci. Případné komplikace plánů mohou nastat v případě, že dojde k technickým problémům při startu rakety a družice se nedostane na orbitální dráhu.

Astra 1G byla vynesena začátkem prosince 1997 nosnou raketou Proton. Satelit může na orbitu sloužit ještě 4 roky.

Přesun programů a služeb z Astra 1E na 1G na pozici 23,5°E by nemělo přinést změnu kmitočtů (podobně jako dříve při přesunu z Astra 1D na 1E). Satelitní divák by změnu satelitu neměl zaregistrovat, na mnoha místech Evropy by mělo dojít k podstatnému zlepšení příjmových podmínek. Přes satelit Astra 1E se vysílají některé programy paketů CS LINK a Skylink, dále také programy Canal Digitaal.

V roce 2010 bude na pozici 23,5°E umístěn nový satelit Astra 3B.





Reklama




Vybrané články