Quantcast

RTL TV a Nova TV: Start HTV3 je nezákonný

| redakce | tisk

Dvě největší chorvatské komerční televizní stanice RTL Televizija a Nova TV společně vystoupily proti plánovanému startu sportovního kanálu chorvatské veřejnoprávní HRT (Hrvatska Radio Televizija). Nový kanál pod názvem HTV3 má odstartovat začátkem příštího roku.

Na společné tiskové konferenci televize RTL a Nova varovaly, že plánovaný nový kanál může ohrozit další vývoj televizního trhu v Chorvatsku. Programy HRT jsou financovány z koncesionářských poplatků a z reklamy.

Podle televizí je nezbytným předpokladem pro zahájení nových digitálních programů změna příslušných zákonů, které umožní zahájit další programy veřejnoprávní televize pouze za předpokladu, že tyto programy budou ve veřejném zájmu - jako je například celoživotní vzdělávání a kultura.

HRT nemá žádný nárok na spuštění nových digitálních programů v Chorvatsku. Stávající legislativa počítá jen se stávajícími 4 kanály - HRT1, HRT2, Nova TV a RTL Televizija. Po přechodu z analogového na digitální pozemní vysílání, což bude nejdříve v roce 2011, může RT požádat o nové frekvence pro nové digitální programy prostřednictvím objektivních, transparentních a nediskriminačních podmínek.

Zatím tedy není jasné, zda sportovní kanál HRT odstartuje v plánovaném termínu. Program měl odstartovat v kabelových a IPTV sítích a mohl se objevit také na satelitu Hot Bird (13°E), kde jsou stávající okruhy HRT1 a HRT2 a satelitní kanál HRT Plus.

zdroj: mPortal.com.hr





Reklama




Vybrané články