Quantcast

Tivu - italská obdoba Freesatu od června

| Martin Vyleťal | tisk

V Itálii vzniká satelitní free-to-air platforma Tivu. Za projektem stojí společnost Mediaset, jeden z významných provozovatelů komerčních kanálů v Itálii. Start platformy Tivu je naplánován na červen letošního roku.

Tivu je joint venture veřejnoprávního vysílatele RAI a společnosti Telecom Italia Media, která má lví podíl na přechodu na digitální terestrické vysílání v zemi. RAI a Mediaset v nové společnosti drží po 48 procentech akcií, zbývající čtyři procenta bude držet Telecom Italia.

Očekává se, že služba Tivu bude vysílat přes satelitní systém Hot Bird francouzského operátora Eutelsat. Tuto pozici využívá mnoho italských FTA stanic a také pay-tv DTH platforma Sky Italia. Italské distribuční platformy pro digitální terestrické vysílače (DVB-T) jsou ale na jiných satelitech a pozicích - Atlantic Bird 3 5°W) a Atlantic Bird 1 (12,5°W).

Tivu bude obdobou britské platformy Freesat na satelitech Astra 2 a Eurobird 1 (28,2°E, resp. 28,5°E). Zatím není jasné, jak se Tivu vypořádá s vysílacími právy k některým pořadům stanic RAI a Mediaset, které jsou z důvodů vysílacích práv na satelitech kryptovány.

zdroj: broadbandTVnews





Reklama




Vybrané články