Quantcast

Co nového nabídne UPC Direct a Astra?

| Tisk

Společnost UPC Česká republika dnes pořádala ve francouzském restaurantu La Perle v Praze tiskovou konferenci, kde představila nový programový balík PLUS, který je možné si přiobjednat ke stávajícímu předplatnému. Setkání s novináři se zúčastnili Václav Bartoň, generální ředitel UPC ČR, Robert Kacovský, Evžen Chlanda, František Malina, tiskový mluvčí a ředitel PR, zástupci společnosti SES Astra pro středoevropský trh Martin Kubacki a Bill Wijdeveld a zástupci programů balíku PLUS.

Tisková konference UPC ČR a SES Astra
Zleva: E.Chlanda, R.Kacovský, V.Bartoň, M.Kubacki, B.Wijdeveld a Fr.Malina

Nový balík Plus obsahuje programy AXN, Viasat History, Boomerang, Viasat Explorer, Cartoon Network, TCM a Private Blue. V souvislosti s rozšířením programové nabídky UPC Direct si UPC u lucemburské společnosti SES Astra objednala nový transpondér, který je aktivní od 4.4.2005, tr.č.63, kmitočet 10,921 GHz, polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6, kde je zapojena většina nových programů balíku PLUS (Private Blue je šířen přes jeden z původních transpondérů - freq. 12,382 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4). Všechny nové programy jsou šířeny jako placené a proto jsou zakódovány systémem Cryptoworks.

Jedním z nových programů v nabídce PLUS a zároveň novinkou na našem trhu je dětský kanál Boomerang, sesterský kanál celosvětově nejpopulárnějšího dětského kanálu Cartoon Network. Program vysílá 24 hodiny denně. Diváci si v posledních dnech stěžují, že některé pořady jsou místo v angličtině jen v maďarštině, což vyvolalo nemalou kritiku. Podle informací od společnosti Zonevision, která na našem trhu tento program zastupuje, bude problém se zvukem vyřešen v nejbližší době. "Největším úspěchem je doprava signál do UPC Direct. Teď už se jen odstraní technické problémy", řekl na dotaz serveru parabola.cz Martin Kocourek ze Zonevision.

Zatím není jasné, zda se CS Film, kanál českých a slovenských filmů, objeví na platformě UPC Direct. Podle Václava Bartoně, generálního ředitele UPC Česká republika, není téma o zařazení programu v tuto chvíli aktuální. Fanoušci domácích filmů si budou muset ještě chvíli počkat. Zda se program CS Film objeví na satelitu Astra 19,2°E, není v tuto chvíli rozhodnuto. Čeká se totiž na výsledek veřejné zakázky České televize, která se týkala zajištění služeb, které souvisí s distribucí a vysíláním programů ČT na satelit. O tomto problému je dobře informována i společnost SES Astra a Martin Kubacki, zástupce SES Astra pro střední a východní Evropu, nechtěl blíže zakázku ČT komentovat. Zatím je jisté, že Česká televize spolu s programy, které se přenášejí v paketu Czech Link, budou až do konce ledna příštího roku na satelitu Eurobird-1. Kdo a na kterém satelitu bude provozovat satelitní šíření ČT, budeme vědět do několika týdnů.

V souvislosti s připravovaným startem zpravodajského kanálu ČT24 jsme získali z důvěryhodných zdrojů informaci, že zpravodajský kanál ČT se bude šířit i v paketu UPC Direct na satelitu Astra 19,2°E. ČT24 zahájí pravidelné vysílání již 2.5.2005 a bude v první fázi vysílat 18 hodin denně (technická přestávka mezi půlnocí a šestou hodinou ranní). Do budoucna (během podzimu?) bude vysílání zpravodajského kanálu České televize rozšířeno na celých 24 hodin. Některé pořady bude ČT24 vysílat paralelně s ČT1. Volné vysílání ČT24 bude k dispozici na satelitu Eurobird-1, 28,5° stupňů východně, v rámci paketu Czech Link, na kmitočtu 12,607 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. V paketu UPC Direct se má kanál ČT24 objevit v dohledné době. Podle vyjádření Františka Maliny, tiskového mluvčího a ředitele PR společnosti UPC Česká republika, nebyla ještě podepsána smlouva s Českou televizí a je velmi nepravděpodobné, že by ČT24 vysílala v "Directu" od 2.5.2005. Zda bude vysílání volné či kódované není v tuto chvíli známo, ale lze očekávat, že signál stanice na Astře bude určen jen pro abonenty UPC Direct.

Tento pátek, 22.4.2005, odstartuje v 18:00 hodin nový slovenský úzce zaměřený kanál Nautik TV. Testovací vysílání je k dispozici již více jak 1 měsíc na družici Thor III, pozice 0,8 st. západně, na kmitočtu 11,823 GHz, polarizace horizontální, SR 28000, FEC 7/8. Podle vyjádření Fr.Maliny se program Nautik TV v UPC Direct zatím neobjeví. Zájemci o slovenské programy mají možnost nasměrovat svoje antény na skandinávskou tzv. hot bird pozici 1°W, kde vedle pěti slovenských programů se vysílá i několik dalších nekódovaných TV/R stanic.



Filmový kanál Cinemax měl v České republice, na Slovensku a v Maďarsku zahájit vysílání 1.4.2005, tj. zhruba před 3 týdny. Dodnes však program není v nabídce UPC Direct, kde si měl na našich trzích odbýt svoji premiéru. Během tiskové konference Václav Bartoň z UPC ČR stále nepotvrdil start Cinemaxu v "Directu". Není to opět téma dne. Oficiální start kanálu není zatím znám. Zatím se hovoří o polovině května 2005. I tento termín nemusí být konečný. Cinemax se ale s největší pravděpodobností objeví v domácí satelitní platformě. Vyplývá to z dnešních odpoledních testů, kde se na jednom z kanálů Boomerang objevilo testovací vysílání Cinemaxu. Doufejme jen, že nedojde k dalším odkladům v zahájení vysílání v paketu UPC Direct. Filmových kanálů v "Directu" je stále málo. To by se mohlo v dohledné době změnit. Vedle Cinemaxu se zde má objevit i program Film+, který zatím se vysílá jen pro maďarské abonenty UPC Direct. Šanci má i kanál CS Film.

Plány na nejbližší období odkryla i Astra. Bill Wijdeveld, manažer prodeje společnosti SES Astra na dotaz serveru parabola.cz uvedl, že Astra se v současnosti více zaměřuje na přenos atraktivních FTA (tzn. nekódovaných) programů. Jako příklad uvedl úspěch stanice Real Madrid TV, Deluxe Music TV, La Latina TV, Cubavision TV a stanice Raceworld TV, která sice již vysílá, ale na oficiální zahájení vysílání si máme ještě počkat. Satelitní diváci Astry mají očekávat další zajímavé nekódované programy. Zda to bude nějaká nová česká volná stanice, nechtěl Wijdeveld komentovat. Nechejme se tedy překvapit.

SES Astra zároveň bez bližších informací uvedla, že se hodlá podílet na trhu DTH v Polsku ve větší míře než tomu bylo doposud. Zda půjde o novou platformu polských stanic (či přesun stávajcí pay-tv) na Astru bude zřejmé v následujících měsících. Dalším novým nekódovaným polskojazyčným programem bude TVP Kultura, která zahájí vysílání již tuto neděli.

UPC Direct hodlá expandovat do dalších zemí. Na tiskové konferenci sice nebyly zveřejněny žádné podrobnosti o nových regionech, kde bude UPC působit, ale podle dřívějších informací by placená služba UPC Direct měla časem fungovat i v Rumunsku ale zřejmě také ve Slovinsku. V obou případech to bude mít UPC podstatně složitější - na obou trzích již fungují platformy - ve Slovinsku Seemore SATchannel a v Rumunsku dokonce dvě: RCS DigiTV a Focus Sat.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články