Quantcast

Ruský kanál v síti UPC a Karneval byl neoprávněně, tvrdí bývalá ORT

| Tisk

logoDorozumíte se rusky a potřebujete vědět, co se děje ve velkém Rusku? A žijete v Česku? Stačilo si objednat paket UPC či Karneval a měli jste vystaráno. Jenže!

Vše skončilo nečekaně rychle. Letos v červenci. Abonenti z řad pražských Rusů nevěřili svým očím. „Zajímalo by mě, zda české kabelovky pokládají dodržování autorských práv za samozřejmost, nebo jen za sentimentální přežitek. Právě jsem totiž obdržel mail od ředitele Network Distribution - Europe, kanálu Channel One Russia Worldwide. Seznámil mě se skutečností, že dva největší provozovatelé kabelové TV v ČR (UPC a Karneval) dosud pirátsky distribuovali jejich program. Když byli požádáni, aby uzavřeli na distribuci tohoto programu řádnou smlouvu, distribuci raději potichu ukončili,“ napsal do redakční pošty serveru parabola.cz jeden ze čtenářů.

A aféra je na světě. Ruská televize na svých webových stránkách píše jedno prohlášení za druhým, naštvaní diváci si stěžují do fóra a ruský tisk má nový „šťavnatý“ skandál. Ten navíc může poškodit Českou republiku, neboť ruský kanál podle svých slov se pokouší kontaktovat české Ministerstvo kultury a poukazuje na nedodržování autorských práv, nebo-li copyright.

Nebudeme nic komentovat, není naším zvykem ventilovat na veřejnost vnitřní záležitosti firmy,“ řekl zhruba časopisu Týden toto pondělí František Malina, tiskový mluvčí UPC Česká republika. Právě Týden se tématu rovněž začal věnovat. Případ náhlého ukončení a údajného pirátského vysílání ze strany kabelovek (UPC a Karneval zatím nic nekomentoval, avšak Jan Hlaváč z Karneval Media slíbil serveru parabola.cz vyjádření – článek bude aktualizován) týdeník ilustruje na ruské rodině žijící v Česku, která si služby kabelového operátora UPC předplatila hlavně kvůli ruské televizi. Kontaktováním kanálu Channel One Russia Worldwide zjistila, že v nabídce kabelovky byl neoprávněně.

Během července došlo k odpojení jediného ruského televizního kanálu v českých kabelových sítích UPC a Karneval. Problém spočívá v tom, že čeští kabeloví operátoři UPC i Karneval uskutečňovali vysílání „Prvního kanálu – celosvětové sítě“ (PKVS) pirátsky, aniž by na to měli s televizním kanálem smlouvy (UPC a Karneval jsou největší operátoři kabelové TV v Česku, ovládají více než 50 % trhu). Po odhalení této skutečnosti odporující normám současného mezinárodního televizního vysílání, obrátila se PKVS na UPC i na Karneval s návrhem uzavřít smlouvu o legálním vysíláním. Operátoři považovali za „správnější“ kanál odpojit a odepřít českým divákům možnosti jej sledovat!“ píše se v ruském jazyce v prohlášení televize. Server parabola.cz text přeložila.

PKVS je touto situaci krajně znepokojena, neboť o širokém diváckém auditoriu v Česku je nám známo. Děláme všechno možné, abychom televizní kanál do kabelových sítí vrátili na zákonném základě, a ve vedení rozhovorů s UPC i Karnevalem pokračujeme,“ dále se píše.



„V této situaci je nám podpora všech našich diváků velmi důležitá, a i také české veřejnosti. Mimo to pokládáme přítomnost prvního ruského kanálu v kabelových sítích Česka za důležitý politický moment. Rádi bychom problém odpojení ruského kanálu i jeho předchozí nelegální vysílání zpublikovali. Také my máme po přerušení pirátských přenosů kanálu kabelovými sítěmi čitelnou pozici, tím více jeho ruské verze, která je právně nečistá, což na nás valí žaloby od našich dodavatelů programů. „První kanál – světová síť”, jako vážená mezinárodní televizní organizace, se nepřipravuje smířit se skutečnostmi - pirátským vysíláním televizního kanálu v kabelových sítích, ani zakládat podobné precedenty. Je-li potřeba, budeme svá práva obhajovat i soudně. Zákonodárství EU v ČR se nachází na naší straně, protože vyzdvihuje v dodržování práv vysílacích organizací přísné požadavky. Iniciativně jsme se již obrátili na Ministerstvo kultury ČR (odbor Copyright). Fakt nezákonnosti šíření a účelnost soudního projednání sporu v případě nezbytnosti nám byl potvrzen,“ uzavírá v prohlášení ruský kanál na svých webových stránkách . ( zde )

Mediální publicita možného pirátského vysílání ruského kanálu v českých kabelových sítích se stala i novinovým tématem řady ruských deníků. Známý ruský list Izvestia o problému seznámil čtenáře. ( zde )

Server parabola.cz navíc kontaktovala Maria Vlasavová z PKVS. „Máme zájem na tom, abychom ORT vysílali v ČR“, uvedla ve své zprávě.

Pervyj kanal Vsemirnaja Sietj (PKVS) se vysílá do Evropy přes satelit Hot Bird 6 na pozici 13 stupňů východní délky, na kmitočtu 12,597 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4. Signál není kódován a pro příjem tak postačí takřka libovolný satelitní set top box.

redakce





Reklama




Vybrané články