Quantcast

Česká televize připravuje systém PDC

| Tisk

logoVe středu Vás server parabola.cz informoval o technických novinkách slovenské privátní TV JOJ. Vedle teletextu spustí i PDC. V textu se objevila zmínka i o tom, že systém PDC zavede Česká televize (ČT). "S nasazením tohoto způsobu ovládání rekordérů skutečně zabýváme," potvrdil serveru parabola.cz Rudolf Pop, ředitel techniky České televize.

"S výjimkou německy mluvících zemí se v Evropě používá právě systém PDC," popisuje ing. Karel Trpák, vedoucí vysílací techniky České televize a pokračuje "Funkce PDC je v zásadě stejná, jako u VPS s tím, že umožňuje lepší (přesnějši) ovládání domácích videorekorderů. Druhý zásadní rozdíl je ten, že se k divákům přenáší prostřednictvím datových kanálů v teletextu. To je také hlavní důvod pro zavedení PDC, protože komerční digitální set-top-boxy vesměs nepodporují VPS, zatímco teletext ano."

Česká televize v současnosti používá systém VPS, který v minulosti zavedla i česká TV Prima. VPS je již ale systém, který je již na ústupu i v Německu. Německé komerční kanály tento systém přestaly úplně používat. Koncem loňského roku jej odpojily poslední německé privátní televize RTL-2, SAT.1.



A jak to bude v České republice? Bude zrušen VPS a nahrazen PDC? "O zrušení VPS jsme zatím neuvažovali, oba systémy by měly v analogovém vysílání fungovat paralelně. Protože však budeme nejspíš jediná evropská televize, která obě tyto služby chce svým divakům nabídnout, nelze vyloučit, že se při spuštění systému setkáme s nepředvídatelnými problémy. Proto není možné říct nyní přesné datum, od kdy bude služba zavedena."

Systémy VPS i PDC umožňují programování videorekordérů tak. Obě technologie zajišťují nahrávání vybraného pořadu. Přístroj začne nahrávat až v okamžiku, kdy program se skutečně začne vysílat.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články