Quantcast

Je tu další arbitráž - tentokrát za TV3

| Tisk

TV3Lucemburská společnost EMV zahájila arbitráž proti České republice kvůli údajně zmařené investici do regionálního televizního kanálu TV3. EMV, která pomáhala finančně rozjet televizní projekt Martina Kindernaye, odhaduje hodnotu investice na více než 45 milionů dolarů (přes miliardu Kč). V pondělí to pro Českou televizi uvedl zástupce EMV Jan Chudomel.

"EMV se domnívá, že k poškození investice došlo nezákonným postupem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která stát zastupuje," uvedl Chudomel. Arbitráž je podle něj vedena na základě mezinárodních dohod o ochraně investic mezi ČR a Hospodářskou unií belgicko-lucemburskou. O zahájení arbitráže dnes EMV investovala české ministerstvo financí.



Obě strany nyní musí jmenovat po jednom rozhodčím, kteří se pak musí rozhodnout na třetím, kterým bude zastávat funkci předsedy arbitrážního senátu.

Česká TV3 zahájila vysílání 25.5.2000 na frekvencích po bývalé TV Galaxie (analogové terestrické vysílání v Praze + Hradci Králové, satelitní platformy Czech Link a později i UPC Direct). Stanice vysílala zhruba 2 roky. Nový investor EMV po majiteli licence požadoval převedení licence na firmu KTV, což tehdejší Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zamítla a povolila převod na českou RTV Galaxii. Firmu potom Kindernay prodal GES Holdingu, které patří celoplošná TV Prima, a začala zde vysílat regionální programy TV Praha a TV Hradec Králové. Proti postupu RRTV se rozhodla EMV a KTV bránit u soudu. Koncem loňského roku rozhodnutí Rady soud zrušil a vrátil ji zpět Kindernayovi. V polovině června letošního roku GES Holding přestal zajišťovat servis pro Kindernaye a vysílání z čistě ekonomických důvodů ukončil. Kindernay poté licence vrátil RRTV.

redakce





Reklama




Vybrané články