Quantcast

Česká Top TV krátce před startem

| Tisk

logoZačátkem září odstartuje na českém trhu nový televizní kanál - Top TV. Start je naplánován na 5.září 2005. V tento den program odstartuje v kabelových síti Karneval a v rámci distribuční a DTH platformy Czech Link na satelitu Eurobird-1. Signál Top TV nebude kódován.

Provozovatel
Provozovatelem stanice je společnost United Teleshop. Za firmou a projektem Top TV stojí bývalá ředitelka české privátní TV Prima a generální ředitelka mediálního zastoupení Regie Radio Music (RRM) a rozhlasových stanic Evropa 2 a Frekvence 1 Kateřina Fričová. Nedávno zakoupila společnost Stanform třetinový podíl ve společnosti United Teleshop. Rada koupi dala již před časem zelenou.

Nová televize - staré tváře
Česká Top TV je nová stanice. Vedle nových tváří se objeví celá řada bývalých moderátorů celoplošných stanic TV Nova a TV Prima. Do éteru se vrátí Slávek Boura a Markéta Mayerová, Hanka Kousalová, Eva Jurinová a také Honza Musil.

Formát televize
Top TV má být tzv. hobby stanicí a určená pro diváky všech věkových skupin. Vysílání televize bude z větší části založeno na teleshippingu. V programu se počítá s magazíny např. o zdraví, filmu, motorismu, které budou přinášet odkazy na firmy vyrábějící zboží či služby. Obvyklý teleshopping je na ostatních stanicích limitován, licence Top TV vysílání pořadů s prvky teleshoppingu přímo nařizuje.

V programu Top TV se objeví i interaktivní soutěže. Do konce roku se bude prostor pro tento formát rozšiřovat až na 3 hodiny denně.



Dostupnost televize
Novou televizi si v první fázi bude moci naladit přibližně 700 tisíc domácností. Program bude součástí nabídky kabelové televize, satelitní platformy Czech Link (Eurobird-1, 28,5°E, freq. 12,607 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4). O zařazení do nabídky UPC se zatím jedná. Do budocna se počítá s možností sledování vysílání Top TV i na internetu a možná se objeví i v rámci DVB-T experimentu společnosti Czech Digital Group (CDG) na území Prahy a středních Čech. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání musí vydat souhlas k změně programové nabídky spočívající v zařazení programu Top TV do sítě CDG.

Obdobné televize i v zahraničí
V České republice bude Top TV první "celoplošnou" televizí zaměřenou především na teleshopping. Stanice takového typu existují i v zahraničí - např. v Německu (Top Shop TV, TV Travel Shop, RTL Shop), Polsku (Mango TV), Francii (Best of Shopping, M6 Boutique La Chaine). Zdaleka největší nabídka programů s možností nakupování prostřednictvím televizní obrazovky je ve Velké Británii, kde působí zhruba 5 desítek (!) stanic tohoto typu.

Projekt nákupní televize zde existoval již dříve - NAT1. Stanice nestačila rozšířit vysílání a dostala se do velkých finančních problémů, čímž projekt zanikl.

redakce





Reklama




Vybrané články