Quantcast

Komentář: Jak TV Nova využije Galaxii Sport?

| Tisk

logoSpolečnost PPF, která byla jediným vlastníkem českého sportovního kabelového a satelitního kanálu Galaxie Sport, prodala stanici servisní organizaci TV Nova - České produkční 2000. Jinými slovy: Galaxii Sport nyní vlastní největší česká komerční TV Nova. Co může tento prodej přinést domácímu trhu? V několika bodech jsem připravil krátký komentář k aktuální situaci.

TV Nova využije Galaxii Sport jako doplňkový kanál
Televize Nova s velkou pravděpodobností využije Galaxii Sport jako svůj doplňkový kanál. Vysílací práva k přímým přenosům převezme Galaxie Sport (GS) v případě, že Nova bude mít v určitých časech jiné priority. Tuto myšlenku potvrdila Nova již teď: Kvalifikační utkání na MS ve fotbale 2006 mezi Českem a Arménií, které se bude konat 7.9.2005, nebude v přímém přenosu na TV Nova, jak se původně předpokládalo, ale na Galaxii Sport. Nova uvede "pouze" sestřih, který odvysílá kolem půlnoci. Vyšší prioritu u Novy má kupodivu reality show Big Brother, kterou v uvedený den odvysílá ve 20:00 hodin, tedy ve stejnou dobu, co na TV Prima poběží VyVolení.

Lze očekávat, že podobných případů bude postupně přibývat. Nova nabídne v prime time pořady, které osloví širší skupinu diváků a utkání nabídne ze záznamu mimo hlavní vysílací čas. Fotbalem osloví především muže, např. estrádou osloví i ženy a různé věkové skupiny obyvatel.

TV Nova využije Galaxii Sport k udržení pozice na trhu a boji proti české TV Prima
Kanál Galaxie Sport od počátku patřil GES Media Holding, jedné z firem okolo druhé celoplošné privátní TV Prima. Ukazuje se, že GS se může nově stát stanicí, kterou TV Nova může využít k posílení (či udržení) pozice na českém trhu a v boji proti TV Prima. GS byl původně samostatný kanál, žádné sportovní přenosy z Primy se na něj nepřesouvaly. Nyní se může všechno změnit. TV Nova se podařilo získat vysílací práva k oblíbeným přenosům Formule 1, které řadu let vysílala TV Prima a byl to jeden z mála sportů, kterým se Prima dlouhodobě věnovala. Většinu přenosů F1 bylo vysíláno živě - i v neděli v prime time. U TV Nova nelze očekávat, že F1 bude věnovat nejlukrativnější vysílací čas - neděli večer. Důvodem jsou jiné představy Novy o nedělním večerním programu. Neděle večer je vysílací čas, který je tradičně na Nově vyhrazen českým seriálům, reality show, příp. estrádám a show.

Česká TV Prima možná dostane od Novy další ránu - přijde o pravidelné fotbalové přenosy z české ligy, které vysílá pravidelně každé pondělí na základě sub-licence TV Nova. Nova po návratu původních investorů (CME) začala významně bojovat proti konkurenční TV Prima, které dlouhodobě roste sledovanost a Nově naopak klesá. Začátkem roku ji Nova přetáhla velké zadavatele inzerce, následně skončil společný nákup pořadů prostřednictvím AQS. Nyní ji Nova připravila i o sport. Získala F1 a v budoucnu možná pondělní fotbalové přenosy přesune na svoji Galaxii Sport. Prima se tak může přijít o většinu sportovních přenosů, které doposud vysílá.

TV Nova a sportovní kanál
Zřejmě ještě dlouho se bude diskutovat o tom, zda TV Nova a sport patří k sobě. Netřeba připomínat kritiku sportovních fanoušků na adresu TV Nova ("Nova kurví fotbal") a bude určitě zajímavé, zda se Nově podaří zlepšit svoji pověst u sportovních diváků.



Pokud TV Nova získá některou z digitálních licencí, chce v DVB-T spustit i sportovní kanál, který pracovně nazývá Nova Sport. Nova má teď napůl vyhráno - má Galaxii Sport. Potíž je ale v tom, že GS je placený kanál a do DVB-T budou upřednostněny nekódované (neplacené) programy. Bude zajímavé, jak si s tím Nova poradí. Navíc GS plánuje svůj druhý program - Galaxie Sport 2, který měl podle původních plánů odstartovat na podzim t.r. Provozovatel na základě doporučení Rady požádal o rozšíření licence o druhý program, RRTV žádosti nevyhověla a doporučila GS požádat o další licenci. Zatím ji nezískala. Je také možné, že GS2 se stane programem pro DVB-T. Nelze očekávat, že by jeden provozovatel (Nova) měl tři sportovní kanály (GS, GS2 a Nova Sport).

Martin Vyleťal
parabola.cz
3.9.2005





Reklama




Vybrané články