Quantcast

Rozhovor 2 v 1: TV Nova a Prima TV o seriálech

| Tisk

Nechce se tomu ani věřit, ale je to tak! Televizní podzim nabízí čtyři zcela nové seriály z produkce komerčních stanic. Z českého pohledu se jedná o historický okamžik.

Proto server parabola.cz oslovil tiskové mluvčí (Veronika Šmítková – TV Nova, Jana Malíková, Prima TV), které ve speciálním rozhovoru vysvětlují, proč televize vsadily na nové české seriály, ale také z jakého důvodu zároveň zalovily v archivu.


Veronika Šmítková: Divák má rád české filmy a seriály

logoTV Nova zařazuje do vysílání seriál My všichni školou povinní. Proč jste se tak rozhodli?

Televize Nova bude od začátku září, a sice v sobotu dopoledne, vysílat seriál My všichni školou povinní a máme zájem i o další seriály České televize. Zkušenost ukazuje, že akviziční filmy či seriály již nejsou pro dnešního diváka tak zajímavé, jako byly dříve a že české filmy a seriály má naopak velmi rád.

Vždy vaše televize tvrdila, resp. Vladimír Železný, že seriály z dob "komunismu" Nova vysílat nebude. Najednou obrat. Je to vymezení TV Nova za Železného a TV Nova po Železném?

TV Nova nikdy nevysílala a ani nebude vysílat filmy a seriály, které mají zřetelný propagandistický charakter - například Třicet případů majora Zemana nebo Okres na severu.

Není seriál na dnešní dobu a pro "akční" formát Novy příliš pomalý - hodící se spíše pro "klidnou televizi"?

To si nemyslíme. Ani si nemyslíme, že vysíláme pouze "akční" formát. Vzpomeňte si například na velmi úspěšný seriál Pojišťovna štěstí.

Pasuje tento seriál do formátu Novy?

Myslíme si, že ano. Jinak bychom tento seriál nevysílali.

Má Nova vůbec vymezený formát? Ví se, co bude vysílat a co ne? Existují ty mantinely?

Mantinely existují, jak jsem uvedla výše - nikdy nebudeme vysílat například Třicet případů majora Zemana nebo Okres na severu.

Ulice - nový denní seriál. Kdy bude vysílán, pro koho je určen, co si Nova od toho slibuje, co je to vlastně za typ seriálu?

Nový denní seriál TV Nova Ulice odstartoval v pátek 2. září ve 20.45 pilotním dílem a od pondělí 5. září pak bude vysílán každý den vždy od pondělí do pátku. Jedná se o první seriál tohoto typu u nás, tzn. seriál, který na svých obrazovkách uvidíte den co den po dobu několika let. Ulice bude maximálním způsobem kopírovat realitu všedního dne a je určen všem věkovým kategoriím. V hlavních rolích příběhů o tom, co prožíváte dnes a denně vy, vaše babička, pubertální dcera nebo váš šéf. Uvidíme Terezu Brodskou, Pavla Kříže, Radoslava Brzobohatého, Janu Švandovou, Hanu Maciuchovou, Michaelu Badinkovou a mnoho dalších. Pilotní hodinový díl a prvních deset dílů natočil režisér Dušan Klein. Režie dalších epizod se mj. ujali Otakar Kosek, Milan Růžička, Juraj Deák, Boro Radojčič či Martin Sobota. Ulice je natáčena v Hostivaři, kde k těmto účelům vznikly rozsáhlé ateliéry a je zde dokonce postavena opravdová seriálová ulice.

Ordinace v růžové zahradě – další seriál Novy. Jakým je typem? Je interiérový, exteriérový, kolik má mít dílů, kdy bude vysílán, pro koho je určen, co si Nova od něj slibuje?

Ordinace v růžové zahradě je původní seriál TV Nova z lékařského prostředí. Jde o velmi atraktivní a emocionální prostředí gynekologie a porodnictví, které ženy velmi dobře znají a pro muže má přídech tajemství. Seriál ale rozhodně nebude pouze pro ženy! Hrdiny seriálového příběhu jsou nejen lékaři a zdravotní sestry, ale i jejich rodinní příslušníci, blízcí přátelé a také pacientky. S nimi projdeme pořádný kus života, prožijeme zvraty milostné i pracovní, pocítíme jejich beznaděj, ale také radost z úspěchu a touhu porvat se o své místo na slunci. Seriál je natáčen jak v interiérech (všechny dekorace ordinací, bytů, nemocnice, bar či tělocvična se nachází v objektu starého multikina Galaxie), tak v exteriérech. Má zatím 34 dílů, ale není vyloučeno, že budeme pokračovat v dalších sériích. V Ordinaci v růžové zahradě hrají Linda Rybová (sestřička Kamila Váchová), Roman Zach (MUDr. Michal Šebek), Daniela Šinkorová (MUDr. Gita Petrová), David Prachař (manžel Kamily - Pavel Vácha), Petr Rychlý (MUDr. Čestmír Mázl), Ladislav Potměšil (MUDr. Aleš Čížek), či Tomáš Krejčíř (horolezec Roman Kříž)a mnoho dalších herců. Ordinace v růžové zahradě se na obrazovkách TV Nova objeví poprvé v úterý 6. září ve 20 hodin a bude vysílán dvakrát týdně, vždy v úterý a ve čtvrtek.

Připravujete ještě nějaké seriálové novinky?

Ve výrobě jsou dva další původní české seriály. Pojišťovna štěstí II a Místo v životě, což je pokračování seriálu Místo nahoře odvysílaném v roce 2004 Českou televizí. Na Nově se objeví v roce příštím – 2006.


Jana Malíková: Vysíláme české seriály s úspěchem

logoNa základě čeho (analýzy, poptávka trhu) byl vybrán do vysílání Primy seriál Synové a dcery Jakuba skláře?

Synové a dcery Jakuba skláře jsou dalším starším českým seriálem, který televizní diváci delší dobu neviděli a u kterého předpokládáme jejich zájem.

Kdy bude vysílán?

Začneme ho vysílat tuto neděli v prime time - po 21. hodině.

Bylo více seriálů ve výběru?

Televize Prima vysílala a vysílá české seriály s úspěchem, jsou diváky velmi oblíbené. Bylo několik titulů, o které jsme měli zájem, Jakub sklář byl mezi nimi, nakonec se nám od České televize podařilo zakoupit právě tento seriál.

Budou Rodinná pouta II ve stejném stylu i nadále? Tedy v tom, na který je divák zvyklý?

Rodinná pouta jsou velmi úspěšným seriálem, který bude nadále pokračovat. Diváci se mohou těšit na další nové zápletky a rozehrávky ve vztazích stávajících postav, objeví se i některé nové postavy, ale víc bych nechtěla v tuto chvíli prozrazovat.



Kdy budou nyní vysílána? Jaká byla letní sledovanost? Očekáváte opět vzrůst sledovanosti jako vloni na podzim?

Rodinná pouta budou opět vysílána dvakrát týdně - každé úterý a čtvrtek. Druhá řada Rodinných pout se poprvé objevila na obrazovkách Primy začátkem června. Každý z doposud odvysílaných dílů sledovalo v průměru 1.524 milionu dospělých diváků, průměrný podíl na trhu byl 41.21 %. Výsledky za jednotlivé díly jsou prozatím velmi vyrovnané. Prázdniny se na sledovanosti projevily pouze mírně, Rodinná pouta II během července a srpna pravidelně sledovalo 1.447 milionu dospělých. Meziroční porovnání výsledků za Rodinná pouta v létě vychází pro druhou řadu jednoznačně přívětivě, letos Rodinná pouta sledovalo v červnu - srpnu přibližně o čtvrt milionu více dospělých diváků než minulý rok ve srovnatelném období. Vzhledem k tomu, že doposud seriál oslovuje stabilní podíl ze všech diváků u TV, lze očekávat s podzimním nárůstem celkové sledovanosti i navýšení průměrného počtu diváků Rodinných pout.

Jaký typ seriálu je Bazén? Kdy bude vysílán, pro jakou primární cílovou skupinu je určen, kolik má dílů?

Jde o moderní trendy komediálně laděný seriál pro mladé diváky, ale nejen pro ně. Je určen mladším divákům, je to dáno i ústředními postavami - mladíky, kteří hledají své místo na světě. Věříme, že zajímavé příběhy z atraktivního prostředí a skvělé herecké obsazení osloví co nejširší skupinu příznivců seriálu. Začali jsme vysílat v pondělí 29. srpna. Budeme vysílat vždy jednou týdně, právě v pondělí, od 21.55 hodin. Seriál je naplánován na 43 dílů.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články