Quantcast

UPC a Karneval musí doložit RRTV licence programů

| Tisk

logoPrázdninová aférka ohledně údajného pirátského šíření kanálů v sítích dvou největších českých kabelovek má dohru. Avšak jde o zajímavou náhodu!

Jistě si vzpomenete na bývalý ruský kanál ORT, dnes Channel One Russia Worldwide, nebo-li Pervyj kanal Vsemirnaja Sietj (PKVS), který obvinil různými prohlášeními i v ruském tisku kabelové operátory UPC Česká republika a Karneval Media z pirátského šíření svého programu v českých sítích bez souhlasu. Operátoři na stránkách serveru parabola.cz reagovali slovy: „Nepřistoupíme na vydírání, na platbu nepřiměřených poplatků za program, o který není zájem. Že ruská strana nemá zájem na řádném obchodním vztahu, vyplývá také z mediální kampaně vedené proti Karnevalu a UPC. Ta se mimo jiné projevuje zasíláním anonymních dopisů redakcím a telefonními výhružkami na tiskové oddělení Karnevalu.

Nyní na 15. zasedání Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vyzvala provozovatele převzatého rozhlasového a televizního vysílání v kabelových systémech Karneval Media, s.r.o. a UPC Česká republika, a.s., aby ve lhůtě do 31. prosince 2005 doložili oprávnění pro provozování vysílání jednotlivých programů šířených v jejich kabelových sítích s uvedením doby platnosti takového oprávnění a orgánu, který je vydal.

Na přímý dotaz serveru parabola.cz, zda celá záležitost je na podnět ruské PKVS, předseda Rady Petr Pospíchal říká: „To se dozvídám od vás, že nějaký takový problém vznikl. My evidujeme jiný. Zjistilo se totiž náhodně, že potíže jsou s jedním erotickým kanálem. Přesto, my už se o toto potvrzení ze strany kabelovek snažíme dlouhodobě.

logoTy údajně odmítly potvrzení vydat. RRTV tak celou záležitost znovu otevřela. „Nejnověji nám na naši výzvu UPC odpověděla, že jsme to nikdy nechtěli a proč to tedy chceme nyní. To je odpověď! A Karneval, že by to šlo, ale potřebují více času,“ glosuje tvrdou realitu Pospíchal. Operátoři tak do Silvestra mohou shánět potvrzení. Podle několika zdrojů údajně kabelovky mají potíže i s německou sportovní DSF.

Pospíchal potvrzuje, že donedávna tato praxe dokládání potvrzení o možnosti šířit kanál ze stran provozovatelů nebyla. Nově se však zavádí. „Potřebujeme vědět, zda kanály šířené kabelovkami daly k tomuto účelu souhlas a dále, zda samy vůbec dodržují pravidla hry. Například u erotického kanálu licence skončila a byl šířen i nadále. Vedli jsme diskusi a shodli jsme se na určitých nutných pravidlech,“ konstatuje pro server parabola.cz předseda RRTV.



Podle Pospíchala se nabízí čtyři teoretické možnosti, které se musí vyloučit: a) kanál neexistuje – nemá právní formu, b) skončila licence, c) nikdy licence nebyla, d) licence existuje, kanál nedal svolení. „Kabeloví operátoři mohou do své nabídky zařazovat jakýkoliv kanál z různé části světa. My tedy potřebujeme mít doklad o tom, že ten kanál existuje, u koho je evidován, odkud vysílá a zda má právo vysílat,“ rekapituluje.

Předpokládám, že zajištění kopie licence nebude problém. Nám stačí normálně oxeroxovaný doklad a dále, že majitel kanálu dal operátorovi souhlas k distribuci. Nechceme dělat žádnou byrokracii, ale potřebujeme mít přehled, aby nedocházelo k problémům a to hlavně mezinárodním. Přece jen jsme tady od toho, abychom zastupovali stát a chránilo ho,“ uzavírá pro server parabola.cz Pospíchal.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články