Quantcast

DVB-T v Brně a zřejmě i v Ostravě od února

| Tisk

logoDVB-T multiplex "A" společnosti Radiokomunikace bude od února příštího roku možné naladit v dalších dvou velkých městech Česka - v Brně a v Ostravě. Zahájení pravidelného digitálního vysílání v moravských metropolích bude u příležitosti startu čtvrtého programu České televize ČT Sport, který startuje u 9.února 2005 příležitosti zahájení zimních olympijských her (parabola.cz referovala). "Od radiokomunikací máme příslib, že ke stejnému datu by mělo být vysílání i v Ostravě," řekl dnes ČTK na konferenci o médiích v Českém Krumlově ředitel techniky České televize Rudolf Pop.

Paket Radiokomunikací bude v Brně a Ostravě obsahovat stejné programy, které jsou již dostupné v Praze a okolí: ČT1, ČT2, ČT24, TV Nova a 5 rozhlasových stanic Českého rozhlasu: D-Dur, Leonardo, Rádio Česko a ČRo2 - Praha, ČRo3 - Vltava. V dohledné době se nabídka rozšíří o komerční rozhlasovou stanici Frekvence1 a v únoru o program ČT Sport.

V Brně se bude paket Radiokomunikací (síť "A") vysílat na K40 ze stanovišť Barvičova a Hády (ERP 10 kW). V Ostravě se bude vysílat na K39 z vysílačů Hošťálkovice a Slezská Ostrava (ERP 10 kW) a na mnoha místech může způsobit problémy s dálkovým příjmem z polského vysílače Wisła/Skrzyczne, který vysílá na sousedním kanále (K38) programy polské televize TVP1, TVP2 a TVP3 Regionalna.

ČT Sport bude v pořadí již druhým kanálem, který je určen pro digitální vysílání. První stanicí byla zpravodajská stanice ČT24, která zahájila vysílání druhý květnový den letošního roku v kabelových a satelitních sítích a také na internetu.



Sportovní kanál České televize bude na satelitu kódován. Zřejmě bude zařazen do paketu Czech Link a pravděpodobně i UPC Direct. Dále bude sportovní kanál ČT dostupný i na internetu z domén končící ".cz". Je to z důvodu omezení autorských práv.

Do budoucna počítá Česká televize s vysíláním 6 celoplošných TV programů. V plánu jsou další dva, které by měly být kombinací programů pro děti, vzdělávní a využití bohatého archívu ČT.

redakce





Reklama




Vybrané články