Quantcast

Regulovat? I v éře digitalizace budeme, říká Pospíchal

| Tisk

logoJsme silní, ničeho se nebojíme. Naopak chceme účinněji využívat zákon a sankcionovat elektronická média. A navíc navýšit rozpočet.

Tak by se ve stručnosti dala shrnout poselství, která šíří Petr Pospíchal, předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Rozhodl se bránit svůj úřad a navíc vybojovat několik milionů, které by chtěl zahrnout do rozpočtu RRTV pro rok 2006.

Pospíchal se po letech vysmívání ze všech stran rozhodl ukázat moc úřadu, který reguluje česká elektronická média – televizi a rozhlas. Posílen premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD), který veřejně volá po větší regulaci českého tisku, jenž by rád svázal do pevné kazajky, se předseda Rady rozhodl utkat se soupeři na mnoha stranách.

Ví, že teď proti němu nikdo nepůjde. V době, kdy RRTV rozhoduje o digitálních licencích, se všichni kritici stáhli a raději o sobě nedávají vědět. Naopak. Mohou-li na RRTV nějak pozitivně zapůsobit, nějakým vhodným způsobem jí vyhovět – nerozpakují se a udělají to.

Už to tak bývá. Před důležitým kláním se změní taktika i rétorika. Stačí maličká neopatrnost a už subjekt může být v nemilosti. A to se nesmí stát…

Pospíchal to ví. A dělá mu to dobře. Bude to on a jeho Rada, která udělí televizní licence do dvou multiplexů DVB-T na 12 let. Zřejmě. Na ruku mu navíc jdou i poslanci, kteří by měli schválit novelu mediálního zákona. Byla připuštěna do druhého čtení. Po 29. listopadu uvidíme, zda projde i do závěrečného třetího. Pár pozměňovacích návrhů a bude to tam…

Navíc Pospíchal využívá situace, kdy se rozhoduje o státním rozpočtu ČR na příští rok. Bije se za svůj úřad a lobbuje za více peněz. Milion mu nestačí. Chce rovnou sedm a půl. Na co?

Třeba na platy šesti nových zaměstnanců - pět právníků a dětského psychologa. Přes čtyři miliony na běžné výdaje. Rada má v Poslanecké sněmovně spojence. Je jí komunistka Ivana Levá.

RRTV bude mít v souvislosti s digitalizací velmi odpovědnou funkci. Potřebuje především prostředky pro kvalitní monitorování vysílání kvůli dodržování zákona.“ Levá je přesvědčená, že bude-li mít Rada kvalitní právníky, bude ve sporech při porušení zákona úspěšná a navýšené rozpočtové prostředky se tak na pokutách vysílatelů státu vrátí.

Že by plíživá cenzura? Rada bude podle Pospíchala potřebovat v budoucnu nákladné zařízení na kvalitní monitoring digitálního vysílání.

"Nemyslím si, že se s přechodem na digitální vysílací technologie něco změní. Stát bude mít nadále odpovědnost ve smyslu regulačním, a musí umět té regulaci dostát. Nemůže to ovšem dělat dramaticky jinak než dosud. Princip regulace vychází z toho, že sdělovací prostředky jsou velmi účinné, jako zbraň," prohlásil na víkendové českokrumlovské mediální konferenci – pořádanou společností Česká média a Českou televizí - Pospíchal.

A má pravdu. Média jsou silnou zbraní, jak ovlivňovat veřejné mínění. Mají však sankce, které radní udělí zhruba po 14 dnech od události, nějaký vliv na upřesnění oné události či zabrání k neodvysílání nevhodných programů. Zdá se, že nikoliv. Tak má potom RRTV smysl?

Pospíchal je samozřejmě přesvědčen, že má. Mimochodem dostává hodně fajnový plat. Ale zároveň ví, že vymahatelnost pokulhává. „Současný systém je neúčinný,“ přiznává. „Je potřeba, aby právě pro tu šíři nabídky, ta sankční účinnost byla rychlejší. Aby ten regulátor mohl využít vymahatelnosti práva. Není to proto, aby regulátor mohl trestat ještě přísněji. Myslím, že v tom problém není. Je to princip, známý z trestního práva, že pokud sankce nefungují, tak to není proto, že by byly malé, ale protože se ukládají pozdě."



"V některých zemích je takový krásný prvek regulační, že ten regulátor má právo vypnout vysílání třeba na deset minut, okamžitě, hned," konstatuje Pospíchal. A má pravdu. Třeba Slovensko.

Rada navíc před čtrnácti dny na 20. zasedání učinila zajímavý krok. Rozhodla o podání trestního oznámení na neznámého pachatele, neboť má zato, že v rámci probíhajícího licenčního řízení na digitální televize v systému DVB-T mohlo dojít, v souvislosti s uchazečem STEP Public Relations, k.s., k trestné činnosti.

Společnost STEP Public Relations je jedním z účastníků licenčního řízení na televizní vysílání šířeného prostřednictvím systému DVB-T. Tato společnost předložila mimo jiné jako přílohu žádosti doklad o jehož pravosti získala Rada na základě podnětu určité pochybnosti. Proto požádala patřičnou instituci o sdělení, zda tento doklad vystavila. Na základě její záporné odpovědi dospěla Rada k závěru, že je možné, že doklad mohl být upraven bez vědomí této instituce,“ sděluje na přímý dotaz serveru parabola.cz Petr Bartoš, vedoucí Úřadu RRTV.

Rada se tedy rozhodla, že je zde podezření, že mohl být spáchán trestný čin a proto se se svým podezřením obrátila na Státní zastupitelství.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články