Quantcast

Inverto IDL 7000 PVR - dvoutunerový satelitní receiver

| Tisk

Inverto IDL 7000 PVRDnes bych čtenářům tohoto webu chtěl představit high endový přijímač Inverto IDL 7000 PVR od firmy FTA z Luxemburgu. Tato firma nabízí své výrobky pod označením Lemon nebo Inverto. Tento přijímač je prakticky shodný s typem Lemon 070 PVR, který má jen jiný vzhled.

Inverto IDL 7000 PVR je dvoutunerový přijímač s vestavěným harddiskem. Musím říci, že jsem tento přijímač podrobil hodně náročným testům a proto i délka recenze tomu bude odpovídat. Přijímač se stal vítězem německého odborného časopisu Satvision, kde se testovalo 8 luxusních přijímačů.

Popis přijímače

Přijímač se nabízí ve dvou barvách, v provedení černá nebo bílá. Přednímu panelu vévodí velmi pěkný VFD displej, který zobrazuje názvy programů a různé nabídky menu. Pod odklopným víčkem nacházíme základní tlačítka pro obsluhu přijímače, včetně těch, které umožňují přehrávání záznamů z pevného disku. Dále jsou zde k dispozici dva CI sloty a dva USB konektory (typ A a typ B).

Tento přijímač je dvoutunerový, takže na zadním panelu se nachází dva páry F konektorů (vstup a výstup). Dále jsou zde dva konektory SCART (video + TV), anténní vstup a výstup, RS 232 konektor, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu.

Navíc je zde digitální audio výstup (koaxiálni i optický) a S-Video konektor. Nakonec zde ještě vidíme mřížku, za kterou se schovává malý ventilátor, který je nezbytně nutný kvůli chlazení přijímače. Důvodem je absence jakýchkoliv ventilačních otvorů v konstrukci přijímače.

Inverto IDL 7000 PVRPopis menu

Základní menu přijímače zatím není k dispozici v češtině. Struktura menu je poněkud těžkopádnější. Rovněž použití více méně dvou barev není žádný zázrak. První nabídkou je „Settings". Tato nabídka je jedna z nejrozsáhlejších. Můžete zde určit jazyk menu, zvukového doprovodu (včetně češtiny) a titulků.

Dále také můžete stanovit typ výstupního video signálu (RGB, CVBS, S-Video, YUV). Systémový čas je možné nastavit manuálně nebo to nechat na aktualizaci ze satelitu. Přijímač podporuje režim Diseqc 1.0, 1.1 a 1.2. Podpora natáčení pomocí USALS zatím není k dispozici (bude v příštím firmwaru).

Přijímač umožňuje přidat a následně pak používat libovolný satelit. Přejemně mě překvapilo, že seznam je velmi aktuální a obsahuje všechny družice u nás přijímatelné (a nejen tyto). Vlastní vyhledávání programů je možné nechat na automatice a to ve dvou režimech: kompletní a rychlý. Samozřejmě je možná vyhledávat programy podle zadaných parametrů včetně PIDů.

Další nabídkou je „Media manager". Tato nabídka slouží na editaci TV a rádio programů a dále také na správu nahrávek na harddisku. Následuje nabídka „EPG“, které se budu věnovat ve zvláštním odstavci. Nabídka „Personal Planner“ je vlastně plánovač nahrávek, uvádí se zde čas začátku a čas konce záznamu.

V menu dále následují známé nabídky „Parental Lock“, „Sleep Timer“ a „Common Interface“, které snad není třeba popisovat.

Příjem programů a chování přijímače

Inverto IDL 7000 PVRZ počátku jsem nebyl z přijímače nějak „odvázaný“. Byla v něm stará verze firmwaru, proto jsem se pokusil přijímač upgradovat. USB port, ale i RS232 port však byl úplně mrtvý, nepodařilo se mě navázat spojení s PC. Proto jsem provedl upgrade přímo přes satelit Astra (OTA). Od tohoto okamžiku začalo vše pracovat tak jak má. Komunikace přes oba porty byla bezproblémová.

Přijímač byl schopen naladit programy v rozsahu SR 2-45 Msym/s. Nižší hodnoty SR než jsou 2 Msym/s již nezvládnul. Přepínání programů je super rychlé a to i mezi SCPC kanály, což mě příjemně překvapilo. Po celou dobu testování jsem měl tendenci srovnávat tento box s mým oblíbeným Topfiledem 5510, který patří do luxusní třídy jako tento přijímač.

V rychlosti přepínání jednoznačně vyhrává Inverto. Rychlost ladění programů mě opět velmi překvapila. Automatické ladění je velmi rychlé, pokud jsem byl v režimu vyhledávání „quick“. Přijímač vyhledává všechny programy co má v databázi transpondérů, tu však nelze upravovat, jako ani názvy družic.

Pokud používáte režim vyhledávání „complete“ je vyhledávání velmi zdlouhavé, tento režim se dá totiž přirovnat k funkci známé jako „blind scan“. Přijímač postupuje v rastru 2 MHz a projíždí celé pásmo vždy s určitou SR, proto je tohle vyhledávání časově náročnější.

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware 1.2., build version 112.160, který přece jen má určité chyby, které si dále popíšeme. V nebližších týdnech by měl, ale vyjít dlouho očekávaný firmware 1.3, který by měl řadu nedostatků odstranit.

Celkově působí přijímač velmi dobrým dojmem. Tento model má velmi pěkný VFD display. Jediné co mě vadilo bylo velmi silné podsvětlení startovacího tlačítka „ON“, které v setmělé místnosti působilo rušivě.

Obraz přes S-VHS výstup i zvuk přijímače je excelentní, tak jako u Topfieldu 5510. Jen v důsledku chyby ve firmwaru je pravý a levý audio kanál prohozen. Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu. Levý nebo pravý audio kanál nelze vůbec přepínat. Přijímač totiž sám pozná zvuk v duálním režimu a umožní nám výběr i s jeho uložením na danou předvolbu (nepracuje to ale na všech kanálech).

Typický příklad je příjem zvukového doprovodu českého programu Galaxie Sport v rámci Czechlinku. Přijímač nabídne jakoby dvě zvukové stopy, českou a anglickou, i když je zde vysílán jen jeden audio track.

Přijímač má i vestavěný teletext. Bohužel je poměrně malý a špatně čitelný. České znaky se zobrazují více méně v pořádku, ale chyby tam jsou. Tady je Topfield 5510 nepřemožen.

Příjem českého parlamentního kanálu 24.cz byl bezproblémový (ten s Topfieldem nejede).

Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tradičně jsem naladil mé oblíbené ruské programy na družici Express AM1 (3677 R), kde se používá vysoká SR 33.477 Mbps. Příjem byl v pořádku. Přijímač bohužel vůbec neumí příjem v NTSC, která se v C pásmu hojně užívá. Topfield 5510 sice NTSC zvládá v pohodě, ale zase má problém s příjmem nestandardního signálu na tomto transpondéru, i když díky mým ruským přátelům existuje „finta“, jak Topfield v tomto směru „umravnit“.

Citlivost tuneru je vynikající. Plně srovnatelná s Topfieldem 5510. Na družici Intelsat 10-02 jsem vyzkoušel DX příjem amerického programu „The Pentagon channel“, až na absenci NTSC to bylo v pořádku. Dále jsem zkoušel příjem velmi slabých scpc kanálů na Expressu A1R (ruská TV Zvězda apod.) a samozřejmě programy britské BBC na Astře 2D. Přijímač obstál na výbornou.

Spolupráce s CI moduly

Spolupráce s CI moduly zatím není zdaleka ideální. Sice úspěšně jsem vyzkoušel moduly AlphaCrypt 3.05, Cryptoworks 1.15.015 a 3.02.007, Technisat Cryptoworks, Conax 4.00e, Neotion, Viaccess 1.20, Matrix a T-Rex modul.

Pokud však použijete dva moduly naráz, dochází k vzájemnému ovlivňování chodu modulů. Příkladem je použití dvou Cryptoworks modulů. Oba sice budou pracovat, ale jeden vždy pomaleji bude dekódovat. Při použití modulu T-rex již nebylo možné použít žádný jiný další modul (u Topfieldu 5510 tyto problémy nejsou).

Při součastném použití karet Slovaklink a Czechlink se objevovala hláška „Sorry you cannot …“, kterou bylo nutné odstranit tlačítkem „exit“.

Spolupráce s HDD

V přijímači byl již z výroby vestavěn harddisk 80GB. Výrobce uvádí možnost použít disk až do 160 GB. Uživatelé v zahraničí uvádí i bezproblémový chod s většími disky.

Přijímač nahrává jako „pila“, byl jsem maximálně spokojený. Nezaznamenal jsem žádné problémy ani při nahrávaní ani při přehrávaní. Samozřejmě, že jsem zkoušel také programy s vysokým datovým tokem, jako např. Markiza. Ještě vyšší tok (kolem 9 Mbit/s) má program lybijské televize na satelitu Atlantic Bird 3 v C pásmu (4158 R). Přijímači ani tento program nečinní vůbec žádné problémy. Tedy chování shodné s Topfieldem 5510.

K rádio nahrávkám mám vážnou připomínku, nahrávka je vždy na konci uříznuta o cca 30 sec. Pokud to srovnám s Topfieldem 5510, tak ten má cca 2 sec., což se dá akceptovat.

Při přehrávání můžete záznam převíjet rychlostí 2x, 4x, 8x a 32x vpřed i vzad.

Přijímač podporuje funkci Timeshift, která se ale vždy musí aktivovat tlačítkem „stop“ na každém kanále. HDD je však neustále v provozu, ale je poměrně tichý. Pokud nahrává je přece jen slyšet „seekování“. Ventilátor je sice tichý, ale myslím, že pořádné ventilační otvory by také udělaly svou službu.

Nahrávky mají příponu „.0“, jedná se o klasický Mpeg2 – transport stream, takže v PC je stačí přejmenovat na „.ts“ a dále již zpracovávat např. pomocí Project X.

Přijímač umožňuje dva programy současně nahrávat a třetí sledovat. Prozatím musíte mít v menu povoleny nabídky „record audio tracks“ a „record subtitle“. Pokud byste tyto nabídky neaktivovaly, nelze úspěšně tyto nahrávky, v důsledku chybu ve firmwaru, odeslat po USB do PC.

Přijímač zatím nedokáže kódovanou nahrávku posléze dekódovat, na rozdíl od Topfieldu 5510 kde je to samozřejmostí.

Další drobnou chybkou je, že pokud nahrávka bude mít stejný název, jako již existující záznam na HDD, bude bez výstrahy tento soubor nahrazen novou nahrávkou. Ve verze firmwaru 1.3 by již tyto chyby být neměly.

EPG

Elektronický programový průvodce se mě docela líbil. Sice to grafické provedení působí trochu chudě a někde by písmo mohlo být přece jen větší. Ale co se týká zobrazování doprovodných informací u různých providerů a rychlosti načítání dat, jsem byl mile překvapen.

I azbuka se zobrazovala správně. A dokonce i české znaky v UPC Direct se zobrazovaly korektně. Přijímač umí zobrazit i EPG na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Spolupráce s PC

Na upgrade a editaci settingu přijímače se používá nástroj „PC Suite“. Můžete si zvolit komunikaci přes sériovou linku nebo přes USB (typ B). Editace settingu na PC probíhá bez problémů. Rychlost přes USB však není dominantou tohoto přijímače. Pohybuje se kolem 2,4 Mbit/s (mě to jelo ještě méně), výrobce opět slibuje zvýšení této rychlosti, hraniční hodnota je podle něj 12 Mbit/s.

Konektor USB (typ A), který se také nachází na předním panelu přijímače slouží pro externí flash disk. Po jeho připojení můžete tedy data přenášet přímo na něj a také naopak, data z flash disku přenášet na HDD přijímače. Tyto data mohou byt např. různé mp3 nahrávky nebo JPG obrázky.

Podpora na internetu je docela slušná, veškeré připomínky, které se objeví na oficiálním diskusním fóru jsou předávány výrobci. Přijímač je velmi populární v Holandsku a Německu a proto také diskuse je v holandštině a němčině.



Závěr

Velmi zajímavý přijímač, který poutá i svou příznivou cenou vůči ostatním přijímačům v této kategorii. V součastné době již má úzký okruh betatesterů k dispozici novou verzi firmwaru 1.3. Z dostupných novinek bude přijímač podporovat USALS, bude umožňovat střihové práce s nahrávkami, vylepšeno má být EPG, zrychlena komunikace přes USB a bude umožňovat rychlé dekódování nahrávky.

Tento firmware se měl objevit již v lednu tohoto roku, ale výrobce to odložil právě na duben.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Kaštanová 62, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články