Quantcast

Illusion Sat M3 v praxi

| Tisk

Illusion M3 - přední panel
Přední panel přijímače Illusion M3
Přestože přijímače pod značkou IllusionSat jsou satelitním fanouškům známé již dávno, chtěl bych podrobněji seznámit čtenáře s typem Illusion M3 a M3 Combo, španělského výrobce IllusionSat.

CHARAKTERISTIKA
Illusion M3 je jednotunerový satelitní přijímač velikosti "Slim", nenápadného šedostříbrného vzhledu a cenou spadá do kategorie levnějších přijímačů. Má certifikovaný CA Systém Conax s jednou čtečkou dekódovacích karet. I když se jedná o levnější receiver, disponuje vlastnostmi, které by jste i u dražších a známějších receiverů jen těžko hledali. Naproti tomu menu přijímače nepůsobí nějak pestrobarevně, nemá tolik základních možností nastavení jako jeho dražší kolegové a v těchto směrech plně zapadá do své cenové třídy. Přijímač disponuje kapacitou 4000 programových míst a 8 favoritních seznamů. Bohužel se mi doteď nepodařilo zjistit kapacitu pro uložení jednotlivých transpondérů.

PŘEDNÍ PANEL
Na předním panelu najdeme jen opravdu to nezbytné, co k základní funkci uvedení do provozu ze Stand-by, popř. přepnutí programu stačí. Provoz, jako i příkazy z DO, je indikován dvoubarevnou LED diodou umístněnou nad třemi tlačítky. Vše ostatní obslouží dálkové ovládání, celkem standardního vzhledu stříbrné barvy. Na levé straně předního panelu je odklápěcí víko, pod kterým je otvor pro zasunutí přístupové dekódovací karty. Přijímač po přidání "pluginů" rozšiřuje významně možnosti přijímače a jednou je i možnost použití jiných karet, než jen původně certifikovaný CA Conax (např. Cryptoworks). Měl jsem možnost vyzkoušet přístupovou kartu pro albánský paket DigitAlb, kde karta pracovala bez problémů, rovněž i karta pro příjem paketu Techisat Radio při použití pluginu Conax 2.10 D. Přijímač jsme vyzkoušeli i s kartami Cryptoworks, konkrétně Czech Link a UPC s přídavným pluginem. Příjem byl rovněž bezproblémový.

Illusion M3 - zadní panel
Zadní panel přijímače Illusion M3
ZADNÍ PANEL
V zadní části nechybí žádný z podstatnějších vstupů a výstupů. Vstup od LNB a výstup do případného dalšího přístroje (LOOP), jeden SCART konektor, pro někoho by mohl být přínosem i výstup S-Video, AV výstupy (cinch), digitální výstup S/PDIF, konektor RS232 pro komunikaci s PC a výstup modulátoru se vstupem pro pozemní anténu. Bohužel chybí vypínač síťového napětí, což lze řešit v případě potřeby vysunutím přívodního napájecího kabelu. U typu Combo má receiver navíc ještě vstup a výstup (LOOP) pozemní antény pro příjem DVB-T.

VLASTNOSTI
Když jsem v úvodu psal o vlastnostech přijímače, myslel jsem hlavně na hardwarovou stránku doplněnou obslužným software, u kterého je patrná dobrá podpora z hlediska častých vývojových úprav. Illusion M3 je vybaven opravdu "tvrdým" zdrojem pro napájení konvertoru, což považuji za velké plus při sestavách s delším svodem v kombinaci s motorem (můj případ), vícenásobným přepojením, DiseqC větvením, či použitím Twin konvertorů, které obvykle mívají větší odběr proudu. Přijímač spolehlivě pracuje za smyčkou prvního receiveru, při svodu 55m s motorem SG2100 a Twin konvertorem 0,3dB. Natáčení motoru jak pomocí DiseqC 1.2, tak GotoX je spolehlivé i při těchto nepříznivých podmínkách a při momentu točení v obou polarizacích (13/18V).

Illusion M3 - menu Instalace
Menu Instalace přijímače Illusion M3
CITLIVOST TUNERU
Při pojmu "citlivost tuneru" mě napadá řada souvislostí, které s tímto termínem souvisí. Jedna z podmínek kvalitního příjmu je pochopiteně i tvrdost zdroje, který dodá stabilní napětí do konvertoru, ovšem i tak mohu říct, že ve porovnání s více typy běžně prodávaných receiverů, které taky neměli slabší zdroj, uspěl Illusion M3, co se "citlivosti tuneru" týče na výbornou. Dostal jsem se tak ke vnitřku receiveru, který se na prvni pohled liší od ostatních typů hlavně tím, že nemá samostatně stíněnou jak část vstupního dílu, tak část modulátoru, což bych jinak považoval za dost velký nedostatek. Výsledky mě pak přesvědčily, že se tím až tak zabývat nemusím a podíváme se jak je na tom s možností příjmu jednotlivých programů.

PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI
Start paketu StarGate na satelitu Express AM 2 (80 stupňů východně) nám se svojí extrémně vysokou přenosovou rychlostí (44948 Ms/s) dává možnosti, přezkoumat příjmové vlastnosti receiverů a porovnat s udávanými parametry jednotlivých přijímačů. Illusion M3 bez problému naladil obě frekvence paketu StarGate a rovněž i příjem nečinil žádné výpadky, či jiné neduhy. Abych nevynechal ani tu nejnižší přenosovou rychlost, zajel jsem na družici Eutelsat Sesat na 36 stupních východně a prověřil jsem možnosti přijímače na nejnižších hodnotách u programu TRSP (Symbol Rate: 1000). Oproti vyšším SR je u nízkých vždy vhodné si trochu pohrát s nastavením frekvence, nebo přenosové rychlosti oproti udávaným parametrům.
Illusion M3 - menu Scanování
Menu Scanování přijímače Illusion M3
I zde nebyl velký problém požadovaný program naladit a přijímat, čímž se dostává do řady receiverů, které se mohou pochlubit s příjmem celého běžného rozsahu Symbol Rate v DVB. Svůj díl při příjmu vždy zastává i FEC. Pokud je nepříznivá kombinace parametrů SR a FEC (obvykle nízká SR a vysoká FEC) bude příjem ještě obtížnější. Na družici Telstar (15 stupňů západně) se tradičně vyskytují přenosové kanály (feedy) společnosti NBC, známé právě tímto nepříznivým poměrem. V době psaní tohoto článku byly aktivní FTA feedy na frekvencích 11531,H,SR:3198, FEC:7/8, pak 11525,H, SR:1500, FEC:7/8. U prvního nebyl žádný problém naladit a přijímat přenosy společnosti NBC, druhý feed s identifikátorem DAD-2 bylo možné po chvilce naladit, ovšem po uložení do programového listu a následním přepnutí na tento program už se locknout nepodařilo, až po několika přepnutích na jiný program a zpět.

Pozastavím se u normy NTSC, příjem které není dle mě moc dobře vyřešený. Jde o jakousi konverzi z NTSC do PAL, která se u některých programů téměř neprojeví (CBC NY na Eutelsatu W2), nebo dochází k pravidelnému ztmavování (uvedený feed na Telstaru - frekvence 11531), nebo nezobrazí obraz, pouze zvuk (DAD-2). Příjem v normě NTSC je v Evropě pouze ojedinělý, lze proto chápat dodavatele, že plně vyhoví pouze norma PAL pro náš trh, případně konverze NTSC do PAL.

BLIND SCAN
Mimo přídavných modulů (pluginů) má i samotný software jednu vynikající schopnost, kterou ocení zejména sportovní fanoušci a tou je tzv. Blind Scanner, známá u receiverů Pixx Event, nebo Fortec Star. Přístroj umí vyhledat aktivní transponéry, jejich SR a FEC výběrem volby "Blind" při Scanování a zároveň i programy na těchto frekvencích, které zařadí do listu. Tato funkce odlehčí při změnách parametrů oblíbených stanic, kdy si změnu můžeme ihned zjistit prohledáním, při vyhledávání přenosového kanálu (např. přímý přenos sportovního utkání) a pod. Aktivní transpondéry vyhledá přibližně v rozsahu SR: 1800 až 45000 (nalezne i transpondéry paketu StarGate).

Illusion M3 - menu Instalace, příjem paketu Stargate TV
Menu Instalace přijímače Illusion M3, příjem paketu Stargate TV
V menu Instalace (po zadání ochranného pinu) nalezneme seznam satelitů a příslušné nastavení DiseqC přepínačů, popř. motoru. Nechybí ani volba příslušného konvertoru pro dané pásmo (Ku, C a L nebo S). Motor může pracovat buď v režimu DiseqC 1.2, nebo přímo GotoX, ve kterém stačí zadat pouze polohu nejblíže uvedeného města a přijímač sám zapíše Longtitude i Latitude do tabulky (tyto hodnoty je možné zadat i manuálně). Rovněž nastavení DiseqC 1.2 je přes celou obrazovku detailně znázorněno. U typu Illusion M3 Combo je v seznamu uvedená položka DVB-T.

MENU
Menu nastavení receiveru je jednoduché a přehledné, jediné co lze postrádat, je možnost přepnutí norem NTSC a PAL, případně vyřešeno automatické přepnutí. Přístroj může s námi komunikovat v 16-ti jazycích, nechybí čeština ani slovenština. Z možností nastavení umožňuje volbu výstupního audio výstupu (Analog/ S/PDIF), Volbu kombinace Video výstupů, rodičovský zámek, nastavení hodin a modulátoru a volby prioritních jazyků.

PLUG-INY
Přímá komunikace v menu přijímače s PC je praktická, zejména pro přesun seznamu programů k editaci, či uploadování pluginů. Pomocí komunikačních nastavení přijímač umožňuje přesun software z receiveru do druhého receiveru. S PC probíhá komunikace pomocí Hyperterminálu, který je součastí operačního systému PC.

V menu Aplikace nalezneme seznam jednotlivých pluginů, které můžeme editovat, nebo spouštět, podle toho k čemu jsou určeny. Z pluginů stojí za zmínku aplikace, která umožní přidat k právě probíhajícímu pořadu titulky, které si do přijímače uploadujeme. Ze základních je to hra Tetris a CA plugin Conax 2.10 D.

ZÁVĚR
Illusion M3 je svými vlastnostmi vhodný přijímač pro každého, kdo rád experimentuje (možnosti pluginů, scanování družic atd.) i pro neobvyklé řešení satelitní sestavy, při použití delšího svodu v kombinaci s prvky, které způsobí úbytek napětí. Své místo si určitě najde i u začínajícího zájemce o satelitní techniku pro svoji jednoduchost, cenu a spolehlivost, při zachování dobrých vlastností jako jsou citlivost tuneru, příjmové schopnosti, silná zdrojová část pro napájení konvertoru a funkce Blind Scan.

Recenzi nám poskytla firma Trilobit Ostrava, www.abc-sat.cz, která je zároveň přímým dovozcem a prodejcem přijímačů IllusionSat.

Vybrané vlastnosti přijímače:
* 1 čtečka karet Conax
* multijazyčné menu
* 4000 míst pro TV/R programy
* 8 favoritních skupin
* kmitočtový rozsah: 10,7 ~ 12,75 GHz
* DiseqC 1.0, 1.1, 1.2, Goto X
* demodulace: QPSK / 1 ~ 45 Ms/s
* FEC: 1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8, auto
* MPEG-2 ISO/IEC 13818/MPEG-2 MP@ML
* napájení 180 - 240 V AC, 50/60 Hz


* max. odběr 17W
* formáty: 4:3, 16:9 / 720x576
* audio: MPEG Layer I & II
* paměť: FLASH 2MB, SDRAM 8 MB
* modulace: PAL G, I, K (K21-69)
* sériové rozhraní RS-232
* rozměry: 47 x 255 x 213 mm
* hmotnost 1,8 kg

Milan Mauer





Reklama




Vybrané články