Quantcast

Openbox X-820CI - další z levných satelitních přijímačů

| Tisk

Openbox X-820XIOpenbox patří do kategorie levných satelitních set top boxů a z nabídky této firmy jsem si vybral k recenzi model X-820CI. Pod obchodní značkou Openbox se na našem trhu můžete setkat s celou řadou přijímačů. S přijímačem se také můžete setkat pod názvy Koscom, SAB, Redion.

Popis přijímače

Na předním panelu se nachází kromě displeje základní tlačítka pro obsluhu přijímače. Pod odklopným víčkem nalézáme dva CI sloty a čtečku univerzálního dekodéru. Na zadním panelu se nachází dva F konektory (vstup a výstup), dva konektory SCART (video + TV), anténní vstup a výstup, koaxiální S/PDIF konektor, RS 232 konektor, dva audio cinch výstupní konektory, jeden cinch video výstupu a 12V konektor.

Menu přijímače

Menu je k dispozici kompletně v češtině. Openbox se dost často zaměňuje s přijímači Ferguson, do některých přijímačů Ferguson se dá použít ukrajinský software pro Openbox. Graficky je menu u tohoto modelu velmi pěkně zpracováno a nedá se srovnat s Fergusonem.

První položka se zabývá instalací. Vyhledání programů je automatické nebo manuální, včetně volby PIDů. Druhá položka v menu se věnuje editaci programů. Programy lze mazat, přesouvat, měnit název nebo uzamknout. Velmi příjemné je, že lze označit bloky programů, dokonce i nesouvisle a s nimi pak manipulovat. Programy lze přidávat do devíti favoritních skupin.

Třetí položka je „nastavení“. Zde si určujeme jazyk menu, zvukového doprovodu, titulků a nastavujeme základní chování přijímače. Čtvrtá položka v menu je zasvěcena „doplňkům“. Tim je myšlen kalendář a jedna hra Tetris. V neoficiálním firmwaru zde najdete ještě položku BISS. Vlastní menu pro emulaci kódovaných kanálů v ostatních kódovacích systémech je skryto a vyvolává se zvláštním kódem.

Poslední položka v menu jsou informace o vložené kartě ve vestavěném univerzálním dekodéru a informace o vložených CI modulech.

Popis a chování přijímače

Openbox X-820XIV přijímači jsem měl poslední dostupný neoficiální firmware 4.89 z 18.8.2006. Rozdíl mezi oficiálním a neoficiálním firmwarem není jen ve funkci emulace, ale také v některých dalších funkcích. Vzhled osmičkové řady Openboxů je velmi pěkný, přijímač reaguje na dálkové ovládání svižně. Příjemný je i široký úhel, ze kterého lze přijímač ovládat.

Vyhledávání programů přijímači nečinilo žádné potíže a to i nízkým parametrem symbol rate. Přijímač má plný rozsah SR 1 ~ 45 Msymb/s. Program TRSP na družici Eutelsat Sesat s SR 1 Msym/s nalezl přijímač bez problémů. Rychlost přepínání mezi programy byla standardní. Překvapením byla však rychlost přepínání mezi kódovanými programy přes karty v interním dekodéru a v CI modulech. Taková svižná spolupráce se jen tak nevidí.

Ukrajinský firmware je na velmi dobré úrovni, přijímač se choval po celou dobu testování stabilně. Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a také v dB a v procentech. Neoficiální firmware umí zobrazit i detailní technické informace o kanále, včetně používaného video rozlišení, bitrate apod.

Přijímač umí uložit audio track na předvolbu a hravě si poradí i s uložením levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se zobrazují v pořádku, jen velká písmena bez diakritiky. Teletext je velmi pěkně čitelný. České titulky se zobrazovaly také v pořádku (testováno na NGC a Extreme Sport).

Nastavení jazyka titulků v menu je klíčové pro korektní zobrazování znakových sad pro teletext, EPG i vlastní názvy programů. Ukrajinští tvůrci firmwaru samozřejmě nezapomněli na korektní azbuku a dokonce byl v pořádku i teletext na ORT v C pásmu, což bylo pouze u přijímače Vantage (zde však bylo přepínáni mezi znakovými sadami automatické).

Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tradičně jsem naladil mé oblíbené ruské programy (Telekanal Kultura a Ren TV) na družici Express AM2 (3677 R), kde se používá vysoká SR 33.477 Msym/s. Příjem byl v pořádku. Přijímač rovněž umí automaticky přepnout na normu NTSC, která se také v C pásmu používá.

Openbox X-820XIKromě funkce emulace je zde k dispozici i funkce sdílení, to je skryto ve stejném menu jako emulace.

Spolupráce s CI moduly a vestavěným dekodérem

Do čtečky univerzálního dekodéru je možné vložit karty Irdeto, Betacrypt, Seca, Viaccess, Firecrypt, Nagravision, Conax a Cryptoworks. V posledním firmwaru dokonce i karty Videoguard (VIASAT). Princip funkce univerzálního dekodéru je jiný, než na jaký jsme běžně zvyklý. V menu přijímači si nejprve zvolíme pro jaký kódovací systém máme kartu, kterou chceme vložit do tohoto dekodéru.

Výhodou tohoto systému je to, že dostáváme i informace o vložené kartě, jako by byla vložena v originálním dekodéru. Zatím to není pro všechny systémy ještě dostupné. Ale pro systém Cryptoworks to pracovalo naprosto bezvadně! Rovněž zápisy oprávnění na karty Cryptoworks chodí bez problémů (odzkoušeno na kartě Czech Link fy TaT).

Karty Czech Link (od obou distributorů Gital a TaT) a Slovak Link pracovaly v univerzálním dekodéru bez problémů.

Do čtečky jsem také vložil i Viaccess kartu na švýcarský balík SRG SSR a poté kartu na porno programy MCT. S oběma neměl přijímač žádný problém. Také s kartou Conax Technisat na balík MTV Unlimited nebyly žádné potíže.

Při součastném použití karet Slovak Link a Czech Link (při vypnutém emu) se objevovala rušivá hláška „Sorry you cannot ...“. Je zapotřebí použít CI modul, který negeneruje tyto hlášky, nebo je umožňuje vypnout (např. AlphaCrypt, Easy TV modul, ZetaCam).

Spolupráce s CI moduly byla v pořádku. Informace o vložené kartě se zobrazovaly bez jakéhokoliv grafického omezení. Přepínaní mezi zakódovanými programy bylo velmi rychlé. Úspěšně jsem vyzkoušel moduly AlphaCrypt 3.05, Cryptoworks 1.15.015 a 3.02.007, Technisat Cryptoworks, Conax 4.00e, Neotion, Viaccess 1.20, Matrix, X-cam, T-Rex a Diablo Light.

EPG

Elektronický programový průvodce je graficky velmi pěkně zpracován. To bývá jen výjimečné, že se mi podoba EPG zamlouvá. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu. Podrobné informace nejsou nikterak oříznuty.

České znaky na programech UPC Direct se bohužel nezobrazovaly v pořádku. Azbuka byla kanálech NTV plus byla bezchybná. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače se napoprvé nezdařil, vůbec se mě nepodařilo navázat komunikaci mezi PC a přijímačem. Jak sem se dozvěděl z jednoho ukrajinského fóra, tak jsem nebyl v tomto problému osamocen. Problém byl v délce sériového kabelu RS 232. Běžně používám trasu 10 m, jakmile jsem použil kabel cca 1,5 m o stejném osazení, tak komunikace byla bezproblémová.

Na přenos firmwaru se používá utilita „FT300 Updater v1.0“. Na přenos a úpravu settingu utilita „POBedit 6.55“.

Závěr

Další levný satelitní přijímač s velmi dobrou softwarovou podporou. Bezproblémová spolupráce s kartami Czech Link a Slovak Link. Možnost spolupráce s různými dekódovacími moduly.



Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OLMI servis, Mikuláškovo náměstí 15, Brno ( www.olmi.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Hodnocení:
+ OSD teletext s CZ znaky
+ podpora nízkých symbol rate
+ zobrazování datových toků
- nepodporuje CZ znaky v EPG na UPC Direct

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články