Quantcast

České televizní programy v nabídce IPTV. O co jde?

| Tisk

Do Česka před několika týdny vstoupila nová platforma šíření televizních programů. Ta je postavena na internetovém protokolu. U nás IPTV nabízí Telefónica O2.

Ta poměrně rychle zaznamenává na tuzemském trhu velký úspěch. Od 1. září 2006, kdy byla služba uvedena na trh, společnost registruje již 3,5 tisícepřipojených zákazníků. “Věříme, že do konce listopadu se toto číslo více než zdvojnásobí,“ říká serveru parabola.cz Martin Žabka, tiskový mluvčí Telefóniky O2.

Do konce letošního roku chce službu IPTV nabídnout i poskytovatel internetu Volný firmy Czech On Line.

Co vlastně IPTV je? Zjednodušeně příjem televize prostřednictvím telefonní linky.

K využívání služby IPTV stačí bydlet v místě, kde je nová služba dostupná. Poté si stačí pronajmout za korunu měsíčně speciální set-top-box od O2. A samozřejmě mít k dispozici televizor.

Stručně lze konstatovat, že televize šířená prostřednictvím telefonní linky představuje nový způsob, jak se dostat k digitálnímu televiznímu signálu. Doplňuje tak satelitní či DVB-T (digitální pozemní televize) platformu.

Rozšiřuje konkurenci mezi klasickými a kabelovými provozovateli.

Měsíční poplatek za příjem televize od O2 činí 547 korun (pokud nevyužíváte služeb O2 Internet Expres).

Služba se jmenuje O2TV, základní nabídka se skládá z programů ČT1, ČT2, Prima, Nova, Markíza, STV 1, ČT24, CNN, BBC World, Jetix, Minimax, A +, Spektrum, National Geographic, Discovery, AXN, Zone Romantica, Zone Reality, ČT 4 Sport, Galaxie Sport, Eurosport , Eurosport2, Óčko, MTV Europe.

Pro srovnání: UPC Klasik např. stojí měsíčně 489 korun a Karneval Komplet 499 korun.

Je nutné ale podotknout, že televize po internetu nepřináší vyšší kvalitu obrazu než současná digitální televize.

Způsob šíření vysílání vzroste ve chvíli, kdy Telefónica O2 začne nabízet tzv. internetovou televizi jako součást cenově výhodných balíčků služeb. Ty by měly zahrnovat přístup k samotnému internetu, telefon a právě internetovou televizi. To se uskuteční během několika dnů.

Služba O2TV je dostupná v Praze, Brně, v krajských městech a v některých dalších městech. Nutné je vždy se informovat přímo u operátora, zda službu lze využívat.

Jak službu aktivovat?

Nutné je mít i set-top box, který poskytne přímo Telefónica O2. Má obdobný princip, jaký již znají uživatelé digitálního televizního vysílání. Ti také musí mít set-top box, který zprostředkuje příjem digitálního signálu v televizoru. Není však možné zaměnit set-top box pro příjem digitální televize s tím, který slouží pro televizi přes telefonní linku.

Podle tiskového oddělení Telefóniky O2 se bude dostupnost služby rozšiřovat podobnou rychlostí, jak tomu bylo u vysokorychlostního internetu ADSL. Z toho vyplývá, že do dvou let by měla být pokryta celá Česká republika.



Služby IPTV od Telefóniky O2 si pochvaluje např. hudební lifestylová televize Óčko.

My jsme právě ta společnost (Mafra), které se už dávno rozhodla rozvíjet své mediální podnikání tímto směrem s vizí, že internet by mohl být platformou, která integruje všechny mediatypy,“ říká serveru parabola.cz Stanislav Holec, ředitel divize Mafra Multimedia.

Z našeho hlediska my vyrábíme mediální obsah a snažíme se ho distribuovat všemi možnými kanály. Pro nás je televizního vysílání prioritou. Video tvorbu pokládáme za prioritu našeho dalšího rozvoje.

Navíc po konferenci Milníky české digitalizace, která se uskutečnila v pondělí 9. září 2006 v Brně v rámci veletrhu Invex, se předpovídá stále větší význam přenosu digitální televize prostřednictvím IPTV (server parabola.cz bude informovat v dalších článcích).

redakce





Reklama




Vybrané články