Quantcast

Vypnutí analogu na Domažlicku se asi konat nebude. ČT připravuje DVB-T kampaň

| Tisk

logo Český telekomunikační úřad (ČTÚ) s největší pravděpodobností nebude moct nechat vypnout analogové vysílání na Domažlicku.

Stát se tak mělo po čtyřech měsících paralelního vysílání – analogového a digitálního (DVB-T). Digitálně se totiž na Domažlicku začne vysílat už od 1. listopadu 2006. Vyřešit se tak má problém s 12. kanálem, na kterém je v této oblasti šířen program ČT2. Dochází zde ale ke kolizi s německým digitálním rozhlasem (T-DAB).

Informovanost lidí na Domažlicku o DVB-T je podle informací serveru parabola.cz vysoká. Jsou smířeni i s tím, že si musí koupit set-top box ke svému televiznímu přijímači. Zajímá je ale zejména to, zda skutečně ke konci února 2007 dojde k definitivnímu vypnutí analogového vysílání.

K tomu ale asi nedojde. Nelíbí se to hlavně TV Nova, která nepodepsala Technický plán přechodu (TPP) z analogového na digitální vysílání.

Hlavním důvodem současných problémů se zaváděním zemského digitálního vysílání v České republice je nedořešená otázka, za jakých podmínek je možné vypínat analogové televizní vysílače.

"Až se dobereme toho, za jakých podmínek lze v té které oblasti vypnout analogové vysílání, co bude potřeba splnit k tomu, aby televize mohly přestat analogově vysílat, samotné spouštění digitální sítí nebude problém," říká šéf projektu digitalizace České televize (ČT) Pavel Hanuš.

Přesto ČT chystá svoji speciální „digitální“ kampaň zaměřenou na obyvatele Domažlicka. Ta má mj. spočívat ve speciálních spotech vysílaných na kanálech České televize.

Kampaň zmařenou na Domažlicko připravuje i Ministerstvo informatiky ČR.

David Stádník, šéf sekce pošt a telekomunikací ministerstva, říká: "Když nebude celostátní kampaň, musíme ji připravit alespoň na Domažlicku a příští rok pro oblast Ústecka." Reaguje tak na fakt, že vláda za premiéra Mirka Topolánka (ODS) oficiální celorepublikovou kampaň zrušila.

Česká republika se podle Stádníka dostává kvůli neschválenému TPP na digitální vysílání a průtahům se soudy kvůli platnosti udělených digitálních licencí na chvost digitalizace v rámci celé Evropy. Přitom před sedmi lety Česko bylo jednou z prvních zemí, která se rozhodla testovat DVB-T.

Přestože Asociace digitálních televizí (ADT) vyzvala příslušné státní orgány, aby TV Nova byla kvůli „brždění“ digitalizace vyjmuta z TPP, nestane se tak.

"Technický plán přechodu na digitální vysílání musíme připravit tak, aby počítal se všemi současnými televizními stanicemi a umožnil jim vysílat i v digitálním formátu," konstatuje předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák.



Za absurdní jednání ze strany ADT to vnímá generální ředitel Novy Petr Dvořák. "Bylo by to stejné jako změnit letový provoz v České republice a vyřadit z něj ČSA. Televize Nova vždycky deklarovala svůj zájem o digitalizaci televizního vysílání a ten trvá."

K vypnutí analogového vysílání podle Pavla Dvořáka z ČTÚ dojde podle původního předpokladu 10. října 2010.

Ve všech jedenácti plánovaných oblastech proběhne přechod ve dvou vlnách. První se bude týkat hlavních vysílačů, druhá sekundární vysílací sítě.

"Plán budeme každoročně aktualizovat, aby bylo jasné, s jakým pokrytím do něj jednotlivé televize vstupují a s jakým z něj odcházejí," slibuje předseda Rady ČTÚ.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články