Quantcast

Za 2 roky bude v Polsku zahájeno digitální pozemní vysílání

| Tisk

logo V Polsku bylo rozhodnuto o startu digitálního pozemního vysílání a ukončení dosavadního analogového vysílání. Zástupci vlády, KRRiT (Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji - polská obdoba české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání) i UKE (Urzęd Komunikacji Elektronicznej) se dohodli na ukončení odpojení posledního analogového vysílače v Polsku na rok 2012. Řádné digitální terestriální vysílání v zemi odstartuje již za 2 roky.

Multiplexy se budou vysílat v novějším kompresním formátu MPEG-4. Ten umožní vysílat větší počet programů v muxu ve srovnatelné kvalitě s kompresí MPEG-2, která se používá pro řádné pozemní vysílání v České republice a také v sousedním Německu a Rakousku. Formát MPEG-2 by ve standardní kvalitě mohl přenášet jen 4 až 5 televizních programů.

V roce 2009 odstartuje první (a v první fázi jediný) digitální DVB-T multiplex s řadou programů v digitální kvalitě. Multiplex si jako první naladí obyvatelé vojvodství Wielkopolsce. V roce 2012 skončí stávající analogové pozemní vysílání, tedy podle požadavků Evropské komise.

Kompresní formát MPEG-4 umožní v jednom multiplexu na jednom kmitočtu přenášet všechny programy, které mohou diváci doposud přijímat z analogových vysílačů. V muxu se objeví stanice TVP 1, TVP 2, TVP 3, TVN, Polsat, TV 4 a Telewizja Puls (vlastní ji News Corp). Pokud by Polsko použilo formát MPEG-2, nemohlo by v jedné síti přenášet všechny požadované programy.

Přechod na digitální vysílání nebude v Polsku až tak jednoduchý. A to nejenom co do investic ale také z důvodu velkého počtu domácností, které jsou napojené na pozemní příjem. Podle odhadů sleduje terestrickou televizi okolo 7 milionu polských domácností.

Diváci si budou muset pro příjem digitálního vysílání pořídit tzv. set-top-box (DVB PC karty aj.) s podporou formátu MPEG-4. Zatím ale není jisté, zda se bude vysílat ve staré normě DVB-T. V úvahu přichází vysílání v nové normě tzv. DVB-T2, což je obdoba satelitní DVB-S2 pro MPEG-4. Polsko může být jednou z prvních zemí, kde se bude vysílat v DVB-T2 a kompresi MPEG-4. V paketu se tak nemusí vysílat jen 7 až 8 programů ale 10 až 15.

Polsko původně plánovalo, že od startu řádného pozemního vysílání budou v provozu dva multiplexy - jeden veřejnoprávní TVP a druhý komerční POT společností Polsat a TVN. Nyní se rozhodlo, že bude jeden paket, kde se budou vysílat všechny programy - veřejnoprávní i komerční.



Po odpojení analogových vysílačů bude v Polsku prostor pro 6 až 8 multiplexů, které mohou přenášet několik desítek televizních kanálů. O obsahu jednotlivých sítí se rozhodne v tendru.

podle satkurier.pl

redakce





Reklama




Vybrané články