Quantcast

Digitální satelitní TV přijímá 1 milion rakouských domácností

| Tisk

logo Lucemburský satelitní operátor SES Astra posílil svoji pozici také u našich jižních sousedů. Vyplývá to z průzkumu "Satelliten monitor" (Satelitní monitoring), jehož další dílčí výsledky dnes zveřejnila SES Astra. Průzkum na základě objednávky každoročně připravují firmy Marktforschungsinstitut Fessel & GfK.

Během loňského roku přešlo na příjem digitálního satelitního vysílání 380 tisíc rakouských domácností a celkově přesáhl hranice 1 milionu. Přes 90 procent rakouských domácností přijímá satelitní systém Astra.

Počet všech domácností s digitálním příjmem TV a R vysílání (satelitní, kabelový, pozemní) dosáhl hranice 1,2 milionu. Nejmenší podíl na rakouském trhu má DVB-T, které přijímá 50 tisíc domácností (4 procenta). DVB-T multiplexy odstartovaly koncem října 2006. Digitální kabelovou nabídku v DVB-C využívá 130 tisíc domácností (11 procent). Hnacím motorem digitalizace je v této alpské zemi satelitní vysílání, které přijímá 85 procent domácností. Pomáhá k tomu především fakt, že přes Astru (19,2°E) se vysílají programy ORF1, ORF2, ORF2 Europe, ATV, TW1/ORF SPORT PLUS a také rakouské verze německých komerčních kanálů.

Počet televizních domácností v Rakousku se během roku zvýšil o 35 tisíc na celkových 3,4 milionu. Více než polovina Rakušanů (52%, tj. 1,8 milionu) přijímá analogové a digitální programy ze satelitu. Astra má na tomto trhu 97 procentní podíl. 1,3 milionu (37 procent) domácností přijímá programy z kabelových sítí a 380 tisíc (11 procent) z pozemních vysílačů. Některé domácnosti přijímají programy kombinovaně (satelitní + pozemní TV apod).



V roce 2006 se rozšířila také nabídka televizních a rozhlasových programů na pozici 19,2°E. Během roku se zvýšil analogových a digitálních TV programů na 368 (nárůst o 17 procent). Nabídka rádio programů se vloni zvýšila o 2 procenta na 368 programů. Velmi rychle se rozšířila digitální nabídka - televizních kanálů Astra nyní nabízí o 20 procent více (celkem 322) a rozhlasových o 4 procenta (celkem 293 stanic).

Satelitní monitoring byl proveden ve 35 zemích, kde se přijímají signály ze satelitů Astra. Velký růst příjmu digitálního vysílání zaznamenala Astra také v Německu.

redakce





Reklama




Vybrané články