Quantcast

ARD si objednala další kapacitu na Astře

| Tisk

logo Německá veřejnoprávní televize ARD si objednala další kapacitu na satelitech Astra, na hlavní orbitální pozici 19,2 st. východně. Nový transpondér médium využije pro zlepšení technické kvality stávajících digitálních programů ARD.

Ukazuje se, že dosavadní digitální kvalita ARD plně nepostačuje na velkých zobrazovacích jednotkách, kde jsou již vidět znaky digitálního vysílání - 'kostičky' či neostrý obraz při rychlých scénách - například při sportu. Přesně před rokem, krátce před startem fotbalového šampionátu MS 2006, ARD navýšila datový prostor pro první program - ARD. A o několik dní později obdobný krok ohlásila také Česká televize (ČT), která si u společnosti T-Systems objednala větší pásmo pro přenos veřejnoprávních programů ČT a ČRo (Český rozhlas) v rámci paketu Czech Link (dnes CS LINK).



Variabilní datový tok videa ARD se v současnosti pohybuje okolo 4 až 6 Ms/s a stále je to zřejmě málo pro rozšíření relací v širokoúhlém formátu 16:9 a kvalitní digitální obraz v SDTV a zvuk. Nová transpondérová kapacita bude pro ARD k dispozici od začátku příštího roku, tj. od 1.1.2008. ARD již oznámila, že průměrný datový rok na TV kanál ARD bude začínat od 6 MBit/s. Aktivace nového transpondéru a zlepšení kvality stávajících digitálních programů ARD si vyžádá přesun některých stanic na novou kapacitu. Podrobný popis změn zatím televize nezveřejnila a učiní tak zřejmě krátce před změnou na transpondérech.

Příští rok v létě čeká ARD další významná sportovní událost - fotbalové Euro 2008 a diváci digitálního vysílání budou mít možnost sledovat přenosy ve skutečně digitální kvalitě. Včera německé veřejnoprávní TV ARD a ZDF po měsících jednáních oznámily, že budou vysílat všechny důležité přenosy z evropského fotbalového šampionátu 2008 z Rakouska a Švýcarska. Jen 4 přenosy budou v Německu exkluzivně dostupné jen na placených kanálech. Automaticky se počítá i s nekódovaným vysíláním Eura 2008 na ARD a ZDF na družici Astra (19,2°E).

redakce





Reklama




Vybrané články