Quantcast

AzBox ST710 - kombo přijímač s funkcí blindscan

| Tisk

přední panel V dnešní recenzi si představíme hodně diskutovaný satelitní přijímač Azbox ST710. Jedná se o výrobek portugalské firmy Opensat. Srdcem přijímače je poslední generace procesoru NEC EMMA2 166 MHz. Firma Opensat nabízí tři modely přijímačů Azbox. První model nese označení Azbox S710, jedná se o jednoduchý satelitní přijímač s jednou čtečkou dekodéru Conax pro příjem volných i kódovaných signálů.

Druhý model Azbox ST710 je combo přijímač a umožňuje tak přijímat signály nejen ze satelitů v normě DVB-S ale také i digitální pozemní signály v normě DVB-T. Tento model jsem měl k dispozici na testovaní. Třetí model Azbox C710 se používá pro příjem digitální kabelové televize v normě DVB-C.

Popis přijímače

Přijímač má rozměry (Š x H x V) 300 mm x 220 mm x 65 mm. Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače, displej a pod odklopným víčkem nalezneme jednu čtečku vestavěného dekodéru Conax. Na zadním panelu se nachází dva F konektory (vstup a výstup), dva konektory SCART (TV a video), digitální optický audio výstup, sériové rozhraní RS 232, dva audio cinch výstupní konektory, jeden cinch video výstupu a RF modulátor.

Menu přijímače

Nabídka hlavního menu se skládá z pěti položek a je k dispozici v češtině. První položka se nazývá „Nastavení uživatele“. Ta umožňuje nastavit jazyk menu, zvukového doprovodu, titulků, poměr stran obrazu, použitý výstupní video signál (RGB, CVBS), nastavení času, průsvitnost OSD a nastavení kanálu RF modulátoru.

Druhá nabídka „Instalace“ slouží k naladění satelitního i pozemního vysílaní. K dispozici jsou zde prakticky všechny satelity na orbitální dráze, maximum je úctyhodných 150 satelitních pozic. Podpora DiseqC 1.2 a USALS je samozřejmostí (funkční je i MiniDiseqc a DiseqC 1.0). Pro skenování signálů je možné použít automatiku nebo využít ruční ladění. Další možností je využití funkce Blindscan, tedy hledání signálů „na slepo“.

Editační funkce jsou rozsáhlé, název družice lze přejmenovat, lze přidávat, měnit, mazat transpondéry jednotlivých družic. Trochu nesystémově zde najdeme údaje o vložené přístupové kartě Conax.

Třetí nabídka „Editace programu“ umožňuje programy setřídit, mazat, přesouvat, změnit jejich název, skrýt a uzamknout kanál. Potěšila mě možnost si označit více kanálů naráz a s nimi pak manipulovat (přesun, výmaz). Programy je možné zařadit do sedmi favoritních skupin.

Čtvrtá položka v menu je „Nastavení systému“. Nachází se zde rodičovský zámek, volba pro přenos nabídky programů mezi dvěma přijímači, možnost uvést přístroj do továrního nastavení a informace o použitém hardwaru a softwaru.

Poslední pátou nabídkou jsou „Hry“ Jsou zde k dispozici dvě hry Othello a Tetris.

Příjem programů a chování přijímače

Nejprve jsem přijímač upgradoval poslední oficiálním firmwarem v. 1.2.2-PII z 6.8.2007. Přijímač zvládl naladit programy v plném rozsahu symbol rate 1- 45 Msym/s. Vyhledávání programů nečinilo přijímači žádné potíže. Přijímač umožňuje naladit (dle výrobce) maximálně 6000 programů.

Po nastavení portu DiseqC přepínače v menu pro jednotlivý satelit, již nebylo možno po jeho naskenování tuto hodnotu změnit. Při přepínání mezi jednotlivými satelity vždy přijímač něco ukládá do paměti. Při výpadku napájení se přijímač nevrací do pohotovostního stavu, ale rovnou se zapne.

zadní panel V diskusích se často objevuje kritika na použité dálkové ovládání. Musím říci, že já jsem s ním od počátku problémy neměl, ale žádný „drak“ to opravdu není. Pro ty uživatele, kteří měli s dálkovým ovládáním problémy, se objevil na stránkách neoficiální podpory tohoto přijímače nový firmware, který tento problém řeší, ale zázrak čekat nemůžete.

I když se přijímač honosí procesorem NEC EMMA2 166 MHz, tak co se týká rychlosti je na tom docela bídně. Projevuje se to jak při pohybu v menu, tak i při přepínaní zejména kódovaných programů. Pomocí funkce „blindscan“ jsem si vyzkoušel naladit všechny programy na družici Turksat, kde je hodně SCPC kanálů, přepínaní bylo kolem cca 2 sec.

Funkci blindscan je možné nastavit ve třech režimech, pro vyhledávání FTA, kódovaných nebo všech programů, dále je možné volit jednu z polarit (nebo obě), počáteční a konečnou frekvenci, frekvenční krok (4, 6 ,8 ,10 a 12 Mhz). Rozsah symbol rate lze omezit stanovením dolního prahu SR. Horní práh SR bohužel stanovit nelze.

Při frekvenčním kroku 4 MHz je vyhledávání dlouhé (cca 2 hod.) Výsledky vyhledávání nejsou dobré, řada programů chybí a vzhledem k času nutného pro vyhledávaní bych tuto funkci považoval za více méně nepoužitelnou.

Co se týká hardwarové stránky, tak opět žádnou chválu neuslyšíte. Za všechno vypovídá výrok známého odborníka v satelitní branži, který se na zdejším diskusním fóru vyjádřil, že Dreambox je oproti Azboxu král. Stačí jen odejmout kryt a na první pohled zaujme čtečka přilepená jakousi hmotou, ano výrobce ušetřil šroubek, lze jen doufat, že to nějakou dobu vydrží pohromadě. Přijímač při provozu také docela slušně hřeje, při provozu s kartou Gital jednotlivé segmenty displeje jemně poblikávaly.

Přijímač má tzv. funkci „Multi-Picture“, která umožňuje na obrazovce zobrazit až 16 programů součastně. Funkce je omezena použitým transpondérem.

Teletext je k dispozici jak prostřednictvím OSD tak i VBI. Grafické zpracování teletextu je docela pěkné, má velikost téměř přes celou obrazovku, čeština se zobrazuje v pořádku (velká písmena bez diakritiky – to umí např. dreambox). Občas však dochází k vypadáváním některých řádků teletextu.

Přijímač umí uložit audio track na předvolbu, bohužel si však neporadí s uložením levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Takže např. u některých filmů na Nově v CS Linku uslyšíte zároveň s českým zvukovým doprovodem i originální zvukový doprovod. Je nutné použít manuální přepínání audio kanálů pomocí dálkového ovládání.

dálkové ovládání Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tentokrát jsem naladil ruský program Telekanal Zvězda na družici Express AM1. Příjem byl v pořádku. Přijímač umí automaticky přepnout i na normu NTSC, která se také v C pásmu používá.

Pro tento přijímač existuje i neoficiální firmware. Rozdíl mezi oficiálním a neoficiálním firmwarem je zejména ve funkci emulace kódovacích systémů Irdeto, Seca, Viaccess, Nagravison, Cryptoworks a BISS. Přijímač má dokonce u některých paketů funkci „autoroll“, automatické načítaní kódu při jejich změně. Co je ale dnes, nemusí být zítra. Příkladem takovýchto paketů, které v době psaní tohoto článku byly dostupné, jsou např. Polsat, D+, Cabo a Digi TV.

Posledně jmenovaný rumunský operátor je velmi populární i u nás. V současné době je však tato automatika k dispozici na kde jakém přijímači. Jistě ale lze očekávat, že tato situace brzy skončí a nelegálnímu příjmu operátor zabrání.

Na tomto místě je třeba připomenout, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je protiprávní. Navíc měsíční platba 260 Kč za základní balík operátora Digi TV je více než lidová a člověk nemusí mít strach, že zítra to už nepůjde a nebo se spoléhat na to, zda kdesi v Portugalsku se hackováním tohoto operátora bude někdo stále zabývat (pokud bude na svobodě).

Spolupráce s vestavěným dekodérem

Pokud máte v přijímači oficiální firmware, tak vestavěný dekodér akceptuje pouze karty systému Conax. Jestliže použijete alternativní firmware (v.210B-3) v přijímači, můžeme do čtečky dekodéru vložit karty Irdeto, Betacrypt, Seca, Viaccess, Firecrypt, Nagravision, Conax a Cryptoworks. Zde musím upozornit, že přijímač nemá licencovaný dekodér Cryptoworks. Takže použití karet pro tento systém je bez záruky!

Samozřejmě, že jsem vyzkoušel naše domácí karty Cryptoworks pro příjem českých programů paketu CS Link od obou distributorů, tedy od firem Trade and Technology a Gital. Obě karty pracují bezproblémově. Karty Gital jsou plně funkční od verze firmwaru 210B-3 ze 7.9.2007.

Jak jistě víte tradiční distributor karet pro CS Link firma Trade and Technology a nakonec i Gital doporučují užívat výhradně přijímače s licencovaným dekodérem Cryptoworks. Trade v minulosti provedl řadu změn v tomto kódovacím systému a slibuje i další. Spoléhat na podporu v delším časovém horizontu někoho v Portugalsku, kde ani není možný příjem CS Linku je více než diskutabilní. Samozřejmě mnozí budou namítat, že většina programů z CS Linku je i v rámci prolomené nabídky Digi TV, ta zde je, ale jen díky komerčnímu hacku této platformy. Dále je otázkou co se stane, až se vyprázdní sklady s těmito přijímači.



Použití karet pro příjem slovenských programů paketu SkyLink nečinilo přijímači opět žádné potíže. V menu přijímače je zobrazen pouze název kódovacího systému použité karty, nenajdete zde informace o zápisech oprávnění na jednotlivé programy, tak jako je tomu i licencovaného dekodéru Cryptoworks. Pozor, přijímač má vestavěný softwarový blocker, takže pokud budete chtít, aby vám přicházely zápisy oprávnění na kartu, musíte mít blocker vypnutý a doufat že instrukce přijdou v pořádku… Bohužel, přístroj je na trhu krátce, chybí další praktické zkušenosti i v této oblasti.

EPG

Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provozovatelem televizního kanálů vysíláno. Grafická úprava je docela slušná, ale jistě by se dalo i zde ledacos vylepšit. Čeština se v paketech CS Link a UPC direct zobrazuje více méně v pořádku. Jsou zde jisté chyby, např. neumí zobrazit znaky „ě“, „Č“ apod.

Rovněž u testované kombo verze přijímače jsem musel mít menu v angličtině, aby se mě zobrazovalo EPG na kanálech UPC Direct v češtině, jinak by bylo v maďarštině. V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware 210B-3, lze doufat, že to portugalský tým dá do pořádku v některém následujícím firmwaru.

Spolupráce s PC

Na upgrade firmwaru se používá utilita „Azloader“. Na úpravu settingu se používá PC Edit 2.04, vlastní zálohování i úprava settingu v PC byla bezproblémová. V editoru by se některé funkce ještě mohly vylepšit, ale vzhledem k tomu, že portugalský tým pracuje na vylepšeních, tak lze doufat v další úpravy. Jen by bylo dobré opět neměnit formát těchto settingů, jak už to jednou bylo provedeno, pak nezbude uživateli zase ladit všechno od začátku a jakákoliv záloha pak postrádá smysl.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články