Quantcast

TaT: Prioritou je pro nás dokumentární kanál

| Tisk

logo Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti TRADE and TECHNOLOGY, v rozhovoru pro server parabola.cz popisuje důvody, proč není na TT Kartách dostupný kódovaný obsah Public TV a plány ohledně rozšíření programové nabídky.

Public TV (kódovaná filmová nabídka) jako jediný kanál v paketu CS LINK není k dispozici na kartách TaT. V jaké fázi jsou v současné době jednání o zařazení kódovaného obsahu na karty Vaší společnosti?

Stanice Public TV stále vysílá v testovacím režimu a dosud není jasné, zda a kdy přejde do řádného provozu. Zástupci Public TV požadují za zpřístupnění kódované části vysílání nemalý poplatek. Jsme soukromá firma a hospodaříme s penězi, které vybereme od našich zákazníků. Velmi pečlivě vážíme, kam jejich peníze investovat, aby jim přinesly co největší užitek. Nepovažuji za rozumnou investici do programu, o jehož budoucnosti nic nevíme.

Na našem telefonickém centru jsme si dělali malý průzkum a ten, bohužel, potvrdil mé obavy, že drtivá většina našich zákazníků o Public TV vůbec neví. Málokdo často přelaďuje přijímač, aby přidání nového programu vůbec zaregistroval. Soudím, že stanice Public TV žije z reklamy. Mělo by být tedy v jejím zájmu, aby se o její existenci dověděli potencionální diváci. V tomto ohledu se prozatím mnoho nestalo. Proto mi nepřipadá rozumné v současné situaci zaplatit za program, který by stejně sledovalo jen velmi malé procento zákazníků.

Budeme-li vědět, že by významná část uživatelů našich karet odkódování několika hodin vysílání denně ocenila, rádi provozovateli Public TV za to zaplatíme.

V polovině srpna jste dokončili výměnu starší generace dekódovacích karet dříve prodávané jako Czech Link. Výměna karet divákům Vám umožnila zbavit se možnosti příjmu programů přes tzv. EMU (emulátory). Jak tato akce dopadla po technické stránce?

V polovině srpna proběhla závěrečná fáze upgrade našeho systému podmíněného přístupu CryptoWorksTM na nejnovější verzi. Díky dlouhé historii naší firmy jsme byli nuceni se vyrovnat s tím, že mnozí uživatelé našich karet mají velmi staré přijímače, které již nejsou jejich výrobci podporovány. Tato skutečnost byla zdrojem určitých technických problémů, ke kterým během několikaměsíčního upgrade systému docházelo. Byli jsme nuceni postupovat v malých krocích, a pokud to bylo technicky možné, vše předem důkladně testovat. A tak dnes u nás máme docela slušnou sbírku historického hardwaru určeného k testování. Díky mimořádnému úsilí našeho technického týmu a velmi dobré podpory ze strany dodavatele systému – firmy Irdeto - se nám podařilo upgrade úspěšně dokončit. Po technické stránce hodnotím celou akci pozitivně. Vyšší bezpečnost a stabilita systému se projevuje na našich obchodních výsledcích i na sníženém počtu technických hovorů na našem telefonním centru.

A po obchodní?

Vypnutí EMU zcela jistě přispělo k velmi dobrým prodejním výsledkům. Vzhledem k tomu, že trh satelitní techniky v současné době celkově dynamicky roste, neumíme přesně určit, kolik z nově prodaných karet můžeme přičítat vypnutí EMU. Můj odhad je, že to jen u naší firmy může být přibližně 10 tisíc. Zcela jistě na tom však profitovala i naše konkurence. V červenci jsem předpovídal přibližně poloviční výsledky. Proto hodnotím vypnutí EMU i po obchodní stránce velmi pozitivně.

Zhruba 1 rok se neoficiálně hovoří o prodeji firmy TRADE and TECHNOLOGY novému investoru. Můžete čtenářům parabola.cz přiblížit stávající vlastníky firmy a potvrdit či vyvrátit prodej TaT?

TRADE and TECHNOLOGY je akciovou společností s akciemi znějícími na doručitele. To v praxi znamená, že vlastníci akcií nejsou veřejně známi. A znamená to taky, že akcie mohou změnit vlastníka, aniž by se o tom kdokoli (mě nevyjímaje) dověděl. Dle mých informací drží akcie naší firmy několik subjektů, z nichž žádný nemá majoritu. Z vlastní zkušenosti – působení ve firmě Karneval Media, kterou koupila UPC – vím, že v současné době existuje velmi silná poptávka po firmách našeho typu. Nedivil bych se proto, pokud by kdokoli z našich akcionářů uvažoval o prodeji svého podílu ve firmě. I ke mně se dostávají čas od času informace z „nezávislých“ zdrojů o prodeji naší firmy. Nedivil bych se však, kdyby se jednalo o záměnu firmy TRADE and TECHNOLOGY s jiným subjektem působícím na stejném trhu, o kterém vím, že je v současné době „na prodej“.

Jak by případný prodej TaT ovlivnil poskytování služeb zákazníkům?

Pokud bych měl usuzovat podle vlastní zkušenosti z Karneval Media a případným kupcem by byl silný investor, zcela jistě by to zákazníci pocítili na rozšíření služeb. Nedovedu si představit, že by naši firmu koupil někdo, kdo by nechtěl hodnotu firmy zvýšit. A cesta ke zvýšení hodnoty firmy jednoznačně vede přes nové služby a produkty.

Společnost CINE SERVIS před časem se stala servisní organizací pro TaT a zajistila si u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání registraci pro šíření převzatého vysílání programu TV Nova. Jak hodnotíte s odstupem několika měsíců tento krok? Proč o registraci nepožádala přímo TaT?

Naše firma je mj. provozovatelem místních vysílačů. Legislativa nám proto brání převzaté vysílání přímo registrovat. To však samozřejmě žádným způsobem neomezuje naši flexibilitu v programové oblasti.

V nabídce CS LINKu citelně chybí některé typy tématických kanálů – například dokumentární. Uvažujete o jejím zařazení? O který program půjde?

Nerad bych komentoval plány CS Linku v této oblasti. Pokud mám hovořit za naši firmu, intenzivně pracujeme na zařazení dalších programů. Dokumentární kanál je naší nejvyšší prioritou, jednáme však i o dalších žánrech. Rádi bychom toho co nejvíce stihli ještě před rozjezdem letošní předvánoční kampaně.

A jaké další programy pro své zákazníky připravujete? Můžete být konkrétní?

V naší nabídce citelně schází dětský program. Tímto směrem bychom rádi dále postupovali.
Velmi rádi bychom však posílili i další žánry. Jednání nejsou dosud uzavřena, proto nemohu být nyní konkrétnější.

Většinu nových placených programů Vám doposud dodávaly společnosti Media Vision a TBDS (SkyLink). Uvažujete o pokračování obchodní spolupráce s těmito partnery nebo půjdete vlastní cestou zajištění programů pro své zákazníky?

Dva programy nám dodává TBDS, každý z dalších placených programů nám poskytuje jiný subjekt. Od Media Vision máme HBO. Nemáme tedy žádného „generálního dodavatele“ a ani s ničím takovým nepočítáme. V oblasti placené televize se snažíme najít takový model, kdy naše obchodní marže na předplatném bude dostatečná na to, abychom si mohli dovolit alespoň základní marketink. V tomto ohledu velmi rádi budeme spolupracovat s kterýmkoli z našich dosavadních dodavatelů. Pracujeme však samozřejmě i na vlastních projektech.

Společnost TRADE and TECHNOLOGY v současné době nabízí příjem programů pouze na území České republiky. Dříve je nabízela i na Slovensku. Proč již na Slovensku nenabízíte příjem českých programů ze satelitu?

Jsem přesvědčen o tom, že poptávka po našich kartách je primárně motivována volnými (neplacenými) programy. Mezi nimi hrají klíčovou roli programy České televize. Naše smlouva s Českou televizí nás zavazuje od zákazníků vyžadovat identifikační údaje potřebné pro ověření, zda jsou plátci koncesionářského poplatku. Před několika týdny jsme se oficiálně dotazovali, zda Česká televize na této praxi trvá a dostali jsme jednoznačnou odpověď, že ano. Česká televize je naším dlouholetým partnerem, naše spolupráce je úspěšná a korektní. Odmítáme proto náš smluvní závazek porušit nebo jej obcházet. Prodej naší karty na Slovensku je zcela jistě legální a naše karty se jistě na pultech slovenských obchodníku objevují. Uživatel naší karty se však při její registraci zavazuje k používání karty na území České republiky. Na tom sami nic nemůžeme změnit.

Slovenským divákům chybí například CS Film…
Mohu se mýlit, ale domnívám se, že jen velmi malý počet zákazníků by si koupil naši kartu, pokud by umožňovala pouze příjem vybraných placených programů (bez např. České televize). Proto takovýto produkt nenabízíme.

Hodláte se vrátit na slovenský trh a nabízet zákazníkům například programy ČT?
Jak jsem již uvedl v odpovědi na jinou otázku, smlouva s Českou televizí nám toto neumožňuje. Při registraci naší karty její uživatel mj. prohlašuje, že kartu bude užívat pouze na území České republiky. Toto prohlášení jsme povinni požadovat a Česká televize na tom trvá. Dovedu si představit, že by na straně České televize došlo v budoucnu ke změně stanoviska. To bychom samozřejmě uvítali. Nedovedu si však představit, že by něco takového Česká televize umožnila pouze jednomu distributorovi karet. Z tohoto pohledu mi připadají informace o tom, že firma Gital něco takového může dělat, poněkud zavádějící.



Česká televize hodlá nabízet samostatné dekódovací karty pro příjem ČT z paketu CS LINK za 500,-Kč. Jak tento krok ČT hodnotíte? Podílíte se na této aktivitě?

O snaze České televize minimalizovat bariéry pro příjem jejich programů samozřejmě víme a na oficiální poptávku jsme již před delší dobou reagovali velmi vstřícnou nabídkou počítající dokonce s nižší cenou karty, než uvádíte. Takovouto nabídku „dotované“ karty (naše marže by byla záporná) jsme velmi pečlivě zvažovali. Převládlo však přesvědčení, že poptávka po takovéto kartě bude malá a že tím pádem nebude naše ztráta velká. Navíc počítáme s tím, že by si velká část uživatelů této karty posléze doplatila za příjem dalších programů a tím by do značné míry naši ztrátu kompenzovala. Očekáváme reakci České televize na naši nabídku.

TaT v současné době uvádí, že má téměř 200 tisíc zákazníků. Jaké máte plány do budoucna co do počtu zákazníků a aktivních karet?

Nemohu uvádět přesná čísla. Mohu jen prozradit, že náš plán prodeje karet pro rok 2007 jsme splnili v polovině září a že letošní rok jistě překoná v prodeji karet ten loňský, který byl v historii firmy dosud nejúspěšnější. Velmi si vážíme důvěry, kterou nám noví zákazníci projevují, a děláme vše pro to, aby se jejich řady i nadále vysokým tempem rozšiřovaly.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články