Quantcast

Jak by měla vypadat národní satelitní platforma podle ČT

| Tisk

anteny na strese Česká televize (ČT) dlouhodově obhajuje koncept národní satelitní platformy, která by měla obsahovat všechny celoplošné programy s licencí pro pozemní vysílání. Jak by taková satelitní služba měla vypadat a co by měla divákům garantovat?

"Základem je maximální cenová dostupnost služby a garantovaná programová nabídka," říká serveru parabola.cz Pavel Hanuš, vedoucí projektu Digitalizace ČT a pokračuje: "V rámci garantované programové nabídky musí být vysílány všechny televizní programy, které vysílají na základě celoplošné licence pro terestrické vysílání či ze zákona a jejich digitální terestrická síť nedosahuje 100% pokrytí obyvatelstva". P. Hanuš upozornil, že žádná terestrická síť tohoto ideálního pokrytí 100% obyvatelstva zřejmě nedosáhne.

1 procento pokrytí DVB-T = 37 tisíc domácností

"Je třeba připomenout, že jedno procento pokrytí reprezentuje zhruba 37 tisíc domácností. Při očekávaném maximálním pokrytí cca 98% obyvatelstva by tedy 74 tisíc domácností nemohlo digitální vysílání volných celoplošných kanálů přijímat. Národní satelitní platforma představuje vhodné východisko pro všechny, kteří mají jen těžko řešitelné problémy s příjmem terestrického vysílání," popisuje serveru parabola.cz Pavel Hanuš.

"Pro všechny občany ČR vytváří skutečně rovné podmínky pro příjem rozšířené programové nabídky a zároveň i usnadňuje vstup nových subjektů na trh. Umožňuje totiž optimalizovat náklady na vysílání. Ty představují při rozběhu nové televize významnou položku. Národní satelitní platforma je navíc i liberalizačním nástrojem. Musí být vytvářena jako otevřený systém, který by umožňoval všem zájemcům poskytovat i placené služby," doplňuje Pavel Hanuš.

NSP - CS LINK, Digi TV nebo UPC Direct?

Na českém trhu v současné době působí již tři satelitní platformy - CS LINK, Digi TV a UPC Direct. Která z těchto platforem splňuje představy ČT o NSP, respektive která z těchto služeb je koncepci NSP nejblíž? "Žádná z uvedených platforem nesplňuje požadavky národní satelitní platformy (NSP). Jedná se o čistě komerční produkty, u nichž není žádná garance programové nabídky a některé nesplňují ani maximální cenovou dostupnost služby," upozornil Pavel Hanuš, který zodpovídá v ČT za digitalizaci.

"Nutno podotknout, že diváci nemají při nákupu některé ze satelitních platforem žádnou záruku, že na ní v budoucnu naladí všechny celoplošné české stanice. Naopak, v rámci ostrého konkurenčního boje operátorů a vysílatelů budou jistě použity všechny dostupné prostředky. Programy mohou migrovat mezi jednotlivými platformami a některé nemusí být dostupné vůbec. Divák tak může klidně na zakoupené platformě o některé programy přijít a pro získání úplné či maximálně možné programové nabídky bude nucen k nákupu více satelitních platforem. Právě garance programové nabídky celoplošných českých televizí pro všechny občany ČR a ochrana vynaložených nákladů na straně diváků je hlavním smyslem NSP," vysvětlil serveru parabola.cz Pavel Hanuš.

logo

Inspirace pro českou národní satelitní platformu

V jaké zemi hledala a hledá inspiraci pro podobu české národní satelitní platformy? "Digitalizace sice představuje globální proces zasahující všechny země na všech kontinentech, ale jeho praktická realizace je teritoriálně velmi odlišná. Každá země musí zohlednit své specifické podmínky. ČT tedy vychází z obecných principů, ale konkrétní řešení jako vzor rozhodně nemá. Koncept vychází striktně z reality českého televizního trhu, jeho velikosti a ekonomického potenciálu. Samozřejmě reflektuje i velmi složité podmínky pro výstavbu terestrických sítí," říká Pavel Hanuš.

ČT a národní satelitní platforma

Co Česká televize (ČT) již podnikla a podniká pro vznik národní satelitní platformy v ČR? "Česká televize mohla učinit dva kroky. Navrhnout koncept a realizaci takového projektu a zároveň garantovat, že vysílání ČT bude dostupné v režimu DTH (Direct-To-Home), tak aby bylo garantováno pokrytí 100% populace ČR vysíláním všech programů České televize. To vše ČT skutečně realizovala," uvedl Pavel Hanuš.



"Nyní již záleží na politické reprezentaci a ostatních hráčích na mediálním trhu, zda se toto řešení objeví v připravované novele vysílacího zákona či zákona o elektronických komunikacích," uzavírá téma národní satelitní platformy Pavel Hanuš, šéf projektu Digitalizace ČT.

Národní satelitní platformy (NSP) v zahraničí

S přechodem na digitální pozemní vysílání (DVB-T) řeší řada zemí problematiku příjmu TV programů v domácnostech, které nebudou v zóně pokryté digitálním signálem, vznikem národní satelitní platformy. Tento postup (z)volí řada zemí. Ve Francii proto v červnu letošního vznikla satelitní služba TNTSAT, která obsahuje všechny programy z pozemních vysílačů na jednom satelitním systému - Astra (19,2°E). Vysílací společnosti nakupují práva jen pro Francii a proto signál programů je kódován (nutný dekodér a přístupová karta).

Během příštího roku vznikne NSP také ve Velké Británii ve spolupráci BBC a ITV bude založena satelitní služba FreeSat. Obě vysílací skupiny již předběhla společnost BSkyB, která na trh uvedla svoji bezplatnou nabídku FreeSatFromSky a obsahuje všechny volně vysílané programy ( FTA) z pozic 28,2°E/28,5°E a dále několik dalších kódovaných programů.

Ve druhé polovině příštího roku hodlá digitální satelitní FTV (free to view - kódované vysílání bez poplatků) platformu spustit Polsko. Vysílat by měla přes satelity Astra (19,2°E).

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články