Quantcast

České HBO začalo testovat ve vysokém rozlišení

| Tisk

logo Česká verze prémiového filmového kanálu HBO spustila zkušební vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) a vše nasvědčuje tomu, že již brzy se diváci v České republice a na Slovensku dočkají dalšího filmového kanálu v HD kvalitě.

"Jednání finišují," uvedl bez konkrétních informací na dotaz serveru pararabola.cz k zařazení programu do kabelové sítě UPC Česká republika tiskový mluvčí a ředitel PR František Malina. K případnému zařazení programu do satelitní televize UPC Direct se zatím nechtěl vyjádřit s ohledem na probíhající jednání.

České HBO spustilo zkušební vysílání prostřednictvím izraelského distribučního satelitu Amos 1 na pozici 4 st. západní délky. V novém multiplexu, který je vysílán tentokrát již v DVB-S2 v modulaci 8PSK se vysílá spolu s HBO HD Czechia také HBO HD Polska a HBO HD Hungary. Všechny HD programy se vysílají v úsporném kompresním formátu MPEG-4. Zajímavostí je i distribuce dvou audio AC3 stop - v českém, polském, resp. maďarském jazyce a také v originálním jazyce.

technické parametry (s využitím flysat.com):

satelit: Amos 1 (4°W)
kmitočet: 11,167 GHz
polarizace: horizontální
SR: 12500
FEC: 5/6
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

vysílané programy:

kanál: HBO HD Poland
service ID: 301
video PID: 3110
audio PID: 3100 (AC3 polsky), 3102 (AC3 originál)
kódování: PowerVU+

kanál: HBO HD Hungary
service ID: 302
video PID: 3210
audio PID: 3200 (AC3 maďarsky), 3202 (AC3 originál)
kódování: PowerVU+

kanál (identifikace): HBO HD Czech
service ID: 303
video PID: 3310


audio PID: 3300 (AC3 česky), 3302 (AC3 originál)
kódování: PowerVU+

Polské HBO HD již testuje několik dní v polských satelitních platformách Cyfrowy Polsat (CA Nagravision) a N (CA Conax).

HBO HD Czechia bude v pořadím třetím programem ve vysokém rozlišení dostupný na českém trhu. Po filmovém kanálu Nonstop Kino HD (dnes Filmbox HD), spustila zkušební HD vysílání také televize Nova (dnes dostupná jen v IPTV platformách; na satelitu skončila kvůli ceně za pronájem transpondérové kapacity).

Satelit Amos 1 a Amos 2 využívají i ostatní programy skupiny HBO Central Europe - HBO (lokální verze), HBO2 (lokální verze), HBO Comedy (lokální verze), Cinemax a Cinemax2.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články