Quantcast

Přecházíme na digitální příjem

| Tisk

Přecházíme na digitální příjem

V dopisech, zejména nových čtenářů našeho serveru, nacházíme často se opakující dotazy. Jak přejít z analogového příjmu na digitální? Co všechno je třeba nahradit?

* PŘIJÍMAČ
Ten musíme vyměnit v každém případě. Ceny digitálních satelitních přijímačů v posledních zhruba třech letech prudce klesly a dostávají se na ceny, které jsou již dostupné většině fanoušků satelitního příjmu. Přehledy běžně prodávaných přijímačů včetně srovnávací tabulky najdete na našem webu v sekci Přijímače. Popisy nejprodávanějších přijímačů se objevily i v našich předchozích článcích, najdete v sekci Archiv článků. Novinky připravujeme.
Obecně se dá říct, že přijímač pro příjem jen nezakódovaných ( FTA) programů se dá pořídit za 7 - 11 tisíc. Před nákupem tuto variantu však dobře zvažte, protože tyto přijímače se nedají v budoucnu rozšířit na příjem kódovaných programů. Externí dekodéry se totiž pro digitál na rozdíl od analogu nevyrábějí.
Přijímače pro příjem kódované TV se dají pořídit v cenách od 8 - 30 tisíc podle typu a vybavení.

* PARABOLA
Parabolická anténa, kterou jste využívali pro analogový příjem signálů, bude vyhovovat i pro digitální příjem. Záleží na tom, jaké družice budete chtít příjímat. Vystačíte-li se signály z družic Astra 19.2E, Hot Bird či Astra 28.2E/ EuroBird, postačí Vám parabola o průměru 60 cm (v celé ČR). Budete-li chtít příjímat signály i z dalších družic (Eutelsat W1/W2/W3, Sirius, Thor, Intelsat 707, Amos-1, Hispasat 1C a dalších), je potřeba zvolit anténu o průměru o něco větším - cca 80-90 cm. Ta by Vám měla umožnit kvalitní příjem programů, které jsou slabší, ale svým signálem pokrývají i ČR. Větší parabolu můžeme použít i pro již zmiňované satelity Astra 19.2E a Hot Bird 13E, kde nám větší parabola poskytne signál i při nepříznivém počasí.Opravdoví satelitní fandové, alespoň ti, kteří mohou nainstalovat větší parabolu (např. na zeď domu), zvolí zřejmě parabolu o větším průměru - řekněme 120-140cm. Ta by nám měla umožnit příjem signálů i z 'okrajových' družic a z těch, které svým signálem primárně nepokrývají ČR (typicky družice Nilesat 101/102, Arabsat 3A, Turksat 1C či Hispasat 1B).
Dnešní ceny antén - 500 - 2000 do velikosti 120, cena větších antén je úměrná rozměru. Zvažte i materiál antén, hliníkové jsou vždy dražší, ale také lehčí a na rozdíl od železných nerezavějí.

* LNB
Důležitou součástí při přechodu z analogového na digitální příjem je LNB - konvertor, umístěný v ohnisku antény. Zde platí jedna zásada: pokud vlastníte analogový komplet, zkuste prostudovat informace o LNB na jeho štítku. Naleznete-li zde informace, že LNB je univerzální, je možné jej použít i pro digitální příjem.
Obecně - LNB Universal jsou na trhu k dispozici v posledních zhruba třech letech. Kontrolu ovšem doporučujeme, dodnes se objevují v nabídkách (zejména obchodních domů) analogové komplety s konvertory staršího provedení.
Pokud jste používali konvertor TWIN (pro dva analogové přijímače), použijte stejný postup, kontrola je nezbytná. Pokud už máte, nebo si pořídíte Twin universal, můžete jej použít v zapojení 2x digitální přijímač i 1x analogový přijímač + 1x digitální.
Jednoduchý Universal LNB zakoupíte za 600 - 1000 Kč podle značky a šumového čísla (běžné je 0.6 dB), Twin konvertory okolo 2000 Kč, na trhu jsou i konvertory pro 4 i více přijímačů za ceny nad 3000 Kč.

* KOAX KABEL
Koaxiální kabel, který vede od paraboly přímo do satelitního přijímače vyměňovat nemusíme; vyhoví i pro digitální příjem, včetně konektorů. I koaxiální kabel má však určitou životnost, zejména pokud je ve vnějším prostředí. Desetiletý kabel raději vyměňte, ušetříte si případné problémy a navíc částka za kabel je v celkovém rozpočtu zanedbatelná.

* PŘÍJEM ZE DVOU DRUŽIC
Možná jste používali či používáte analogový přijímač se dvěma vstupy pro dvě družice. Po kontrole a případné výměně konvertorů počítejte s tím, že digitální přijímače se se dvěma vstupy nevyrábí (a zřejmě ani nebudou). K přepínání dvou i více konvertorů musíte použít přepínací relé (500 - 1500, podle množství přepínaných konvertorů), které skoro všechny digitální přijímače už umí ovládat. (zřejmě jen kromě Philipse od UPC Direct).

* NATÁČECÍ ZAŘÍZENÍ
Zde je věc poněkud složitější.
Obecně:
- Dříve používané táhlové motory byly ovládány externími nebo vestavěnými pozicionery (v analogovém přijímači).
- Dnešní motory, s kterými automaticky spolupracují digitální přijímače, zatím neumí otáčet větší antény než 120 cm. (Díky "slabému" mechanickému provedení).

Majitelé malých antén (do 120 cm) tedy mohou použít nové provedení natáčecího zařízení, např. Scan Master, HH100 - 120, SM2 UNI (3 - 6000 Kč). Přehled, s kterými přijímači tyto motory spolupracují, najdete v naší sekci "Z".

Majitelé větších antén a táhlových motorů mají několik možností.

- Při přechodu na digitál použijí svůj původní analogový přijímač nebo externí pozicioner s dálkovým ovládáním a s původním motorem jen pro otáčení paraboly, přijdou však o automatické přetočení antény při přepnutí programu na digitálním přijímači. V mnoha případech se nejedná o velké komplikace.
- Na trhu jsou pozicionery (např. Dual SPD 09), které umí částečně s digitálními přijímači spolupracovat.
- Novinkou jsou nové externí pozicionery, které spolupracují s digitálními přijímači automaticky a plně nahradí dřívější provedení pozicionerů pro ovládání táhlových motorů a zařízení typu FEMR či podobných.
Informace o tomto zařízení připravujeme.

MULTISWITCH
Přepínání programů pro více přijímačů pomocí tzv. Multiswitch je řešitelné i v digitálním příjmu, popis by však přesáhl rámec tohoto článku, protože se jedná o zařízení s mnoha možnostmi a variantami. Na trhu je však dnes už mnoho typů Multiswitch pro různá zapojení i různé počty digitálních přijímačů.


V tomto případě však doporučujeme obrátit se na prodejní či instalační firmy, které vám se zapojením a úpravami poradí, případně vše zrealizují.

STA (Společná televizní anténa) a TKR (televizní kabelové rozvody):
Zapojení musí řešit odborné firmy, je třeba použít speciální zařízení. I v tomto případě je však na trhu mnoho výrobků různých značek, které umožní bezproblémový přechod z analogového na digitální příjem pro menší i velké množství připojených účastníků v panelových domech i kabelových rozvodech.

ZÁVĚR:
Účelem tohoto článku bylo seznámit vás začínající obecně s možnostmi a případnými problémy které vás při přechodu z analogu na digitál mohou potkat. Pokud si nebudete vědět rady, nebo potřebujete další informace, obraťte se s důvěrou na své oblíbené prodejce satelitní techniky, kteří podobné situace řeší dnes a denně. Určitě vám při nákupu poradí, případně zajistí odbornou montáž.


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články