Quantcast

Proton M vynesl satelit Eutelsat W7

| Tisk

logo Nosná raketa Proton M vynesla dnes 24. listopadu 2009 v 15:19 hodin našeho času (20:19 hodin lokálního času) z kazašského kosmodromu Bajkonur telekomunikační satelit Eutelsat W7. Zda bude celá mise startu úspěšná se ukáže až po 9 hodinách a 12 minutách od startu, kdy dojde k separaci - oddělení satelitu od rakety. Přímý přenos z vynesení satelitu W7 bylo možné sledovat na feedu, který zprostředkovala společnost Media Broadcast na satelitu Hot Bird 6 (13°E), freq. 10,853 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S.

Eutelsat W7 bude zaparkován na pozici 36°E, kde bude zajišťovat služby spolu se starší družicí Eutelsat W4 . Nový satelit W7 převezme veškerý provoz z Eutelsat Sesat 1, který zde pracuje již od roku 2000 a pak se přesune na novou lokaci. Oficiálně ale není známo na kterou. Původní plány počítaly s umístěním Sesat na 80°E, kde měla družice sloužit za Express AM2, jehož technický stav neumožňuje provoz služeb po celých 24 hodiny denně (zákazníci DTH služby Orion Express mohou televizní programy přijímat jen během dne).

Satelit Eutelsat W7 nejenom nahradí provoz za Sesat 1 ale významně rozšíří transpondérovou kapacitu na jedné z klíčových pozic předního satelitního operátora pro rychle se rozvíjející trhy - Rusko, Ukrajinu a africký kontinent. V současné době mají provozovatelé ruských a ukrajinských DTH služeb problém - všechny transpondéry, které jsou určeny pro jejich oblast, jsou totiž obsazeny. Netrpělivě se čeká na W7.

W7 bude mít celkem 5 svazků - zón pokrytí, které zahrnují Evropu, Rusko, Afriku, Střední Východ a střední Asii. Satelit umožní rozšíření služeb v Rusku (platformy NTV Plus, Trikolor), Ukrajině (Poverknost Plus) a subsaharské Africe (Multichoice Africa). Satelit bude mít celkem 70 transpondérů v Ku pásmu, které umožní distribuci DTH služeb, hlasových a datových sítí a širokopásmových aplikací.

Footprint Eutelsat W7
Eutelsat novým satelitem nabídne 5 různých svazků pokrytí. Z toho až tři zřejmě bude možné přijímat i v regionu střední Evropy - tedy v České republice a na Slovensku.

První svazek bude jako náhrada za Eutelsat Sesat. Kapacita bude využívána nejen pro zajištění distribucí programů z TV studií k provozovatelům multiplexů ale díky svému rozšířenému pokrytí může satelit oslovit zákazníky ze střední Asie. Pro příjem signálu bude v ČR a SR nutná parabola od průměru cca 90 cm.


obrázek
Obrázek č. 1 - Očekávaný footprint Eutelsat W7, evropský svazek, zdroj: Eutelsat


obrázek
Mapka číslo 2 znázorňuje pokrytí satelitu, které mohou využívat zejména ruské a ukrajinské platformy (NTV Plus, Trikolor, Poverkhnost Plus). Obdobné pokrytí nabízí Eutelsat W4. Příjem transpondérů by měl být možný i v Česku a na Slovensku s parabolami o průměru cca 90 až 150 cm s depolarizační destičkou. Jedná se zatím o odhad.

Obrázek č. 2 - Očekávaný footprint Eutelsat W7, ruský svazek, zdroj: Eutelsat

Pro vysílatele ze subsaharské a jižní Afriky bude určen svazek 3 a 4 (viz. mapky). Příjem transpondérů, které budou využívat tyto svazky, nebude v Evropě možné.


obrázek
Obrázek č. 3 - Očekávaný footprint Eutelsat W7, subsaharský svazek, zdroj: Eutelsat


obrázek
Obrázek č. 4 - Očekávaný footprint Eutelsat W7, jihoafrický svazek, zdroj: Eutelsat



Poslední mapka zobrazuje příklad nastavení přepínatelného svazku podle požadavku zákazníka. Pokrytí může být proto upraveno a není tedy jisté, zda tento svazek bude pokrývat střední Evropu.


obrázek
Obrázek č. 5 - Příklad footprintu Eutelsat W7, přepínatelný svazek, zdroj: Eutelsat

Nový satelit zhotovila a dodala společnost Thales Alenia Space. Transpondéry budou pracovat v kmitočtovém pásmu 10,7 až 12,75 GHz se šířkou pásma 33, 36 a 72 MHz. Očekávaná životnost satelitu W7 je minimálně 15 let. Zahájení komerčního provozu satelitu Eutelsat W7 je naplánováno na leden 2010.

Eutelsat plánuje do konce roku 2011 vynést ještě 4 další satelity - Eutelsat W3B, Ka Sat, W3C a Atlantic Bird 7.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články