Quantcast

Channels: NGC připravuje přechod na 16:9

| Tisk

Nejen o lokalizaci programů pod značkou National Geographic Channel, placené televizi a také o nejambiicióznějším projektu vysílatele NGC Velké migrace je dnešní rozhovor s Ladou Dobrkovskou ze společnosti Channels, která zastupuje řadu významných mezinárodních programů na českém a slovenském trhu.

Parabola.cz: Společnost Channels není čtenářům serveru parabola.cz ještě příliš známá. Můžete ji našim čtenářům blíže představit?

Lada Dobrkovská, Channels: Naše firma Channels se specializuje na oblast vysílání, distribuce a marketingu tematických televizních stanic. Naše sídlo naleznete v Jílovém u Prahy, což mnoho našich zákazníků - kabelových, satelitních a IPTV operátorů – z celé České republiky a Slovenska - přijalo s povděkem, protože se tak vyhnou dopravním problémům, k nimž v Praze často dochází. Dalo by se říci, že společným znakem a hlavním cílem zastoupení všech kanálů je vždy co nejširší distribuce. Kvalitní distribuce dává konkrétní společnosti, resp. TV kanálu příležitost dalších investic v daném regionu. Kombinace obsahu našich programerů nám umožňuje nabídnout našim operátorům široké portfolio programových žánrů, ve kterém si každý divák najde své. V první řadě se vždy snažíme o to, abychom našim divákům nabídli náš program v českém jazyce, tedy dabing nebo voice over. Navazující investice pak směřují do komunikace a marketingových činností, podpory našich operátorů, apod.

Channels již zastupuje širokou škálu stanic různých žánrů pro různé věkové skupiny. Můžete je (stanice) blíže čtenářům představit?

Naším krédem je přinášet divákům kvalitní zábavu. Brandy, které tyto společnosti představují, jsou toho dlouhá léta důkazem. V České republice a na Slovensku zastupujeme společnosti The Walt Disney Company, FOX International a NGC EUROPE LIMITED, Travel Channel International Limited, Baby Network Limited a Playboy TV UK/Benelux Limited. Pro diváky to znamená, že zde mohou sledovat tyto TV kanály: National Geographic Channel, Nat Geo Wild, National Geographic Channel HD, Nat Geo Wild HD, Nat Geo Music, Baby TV, Disney Channel, Playhouse Disney, Travel Channel, Sky News, Playboy TV, Private Spice a The Adult Channel.

V rámci marketingové činnosti se zabýváme organizací a produkcí akcí pro děti i obchodní partnery a PR činností. Naší prioritou je maximálně podpořit především operátory, kteří naše programy šíří divákům. Běžně se účastníme dětských dnů, prezentačních akcí, festivalů, výstav a podobných akcí, kde seznamujeme stávající i potenciální diváky s programovou strukturou, hlavními znaky jednotlivých kanálů a bavíme je, což je vlastně hlavní motiv, proč si pustíte televizi.

Začněme u dokumentárních kanálů, které zastupujete. National Geographic Channel začal před několika měsíci vysílat pořady v prime time s českým dabingem a postupně vytlačuje z vysílání titulky. Kdy bude migrace na dabing dokončena? Kdy bude NGC po celý den na diváky mluvit česky?

Přesné datum je velmi složité určit. Veškeré nově zařazované snímky jsou již pouze s českým nebo anglickým audiem, ale staré dokumenty, které byly již s titulky se nově nedabují, proto se bude ještě stávat, že se sem tam objeví dokument s českými titulky, ale i ty postupně vymizí. Na druhou stranu nechceme z vysílání vyjmout oblíbené starší dokumenty jen proto, že jsou titulkované a „kazí“ nám status 100% českého audia, to si myslím, že by nebylo správné a diváky nepotěšilo.

Jedním z velkých projektů NGC na podzim letošního roku je sedmidílný dokument „Velké migrace“. O čem bude dokument pojednávat?

Seriál Velké migrace společnosti National Geographic je sedmidílnou televizní událostí dokumentující vyčerpávající cesty, které musí miliony zvířat podniknout, aby zajistili přežití svého druhu. Záběry v dech beroucí čistotě obrazu byly natočeny na zemi, ve vzduchu, v korunách stromů, na odlehlých útesech a ledových krách i pod hladinou a vyprávějí velkolepé, silné příběhy mnoha živočišných druhů naší planety. Zároveň seriál odhaluje nové vědecké objevy.

National Geographic považuje Velké migrace za svou vůbec nejambicióznější programovou iniciativu vůbec. V podstatě je velmi dobře možné, že získávání této jedinečné stopáže bylo vůbec nejobtížnějším úkolem National Geographic Society v její 122tileté historii. Při jejich sledování pochopíte, jaké to je, když na migraci závisí Váš život.

Kdy dokument „Velké migrace“ diváci uvidí?

Pakoni, zebry, krabi, sloni, vodušky, mroži, monarchové, medúzy i žraloci obrovští doputují na obrazovky diváků National Geographic Channel po celém světě, a tedy i k nám, již v listopadu. Premiéra seriálu bude společná pro všech 315 milionů domácností ve 166 zemích, do nichž NGC vysílá.

NGC patří mezi nejpopulárnější dokumentární kanály u nás. Jaké další významné tituly stanice v následujícím období přinese? NGC by měl odvysílat dokumenty s rybářem Jakubem Vágnerem.

Kromě Velkých migrací zůstává naším podzimním seriálovým hitem jednoznačně Znalec psí duše s oblíbeným psím trenérem Cesarem Millanem. Tento seriál se u nás vysílá už od dubna tohoto roku a těší se neutuchající oblibě u diváků NGC. Jak si NGC samo cení tohoto pořadu je vidět na skutečnosti, že nám umožnilo uskutečnit exkluzivní rozhovor s hlavním protagonistou pořadu nebo vytvořilo speciální hry s tímto pořadem, které jsou umístěné na webu NGC.

A jak správně uvádíte, české a slovenské diváky určitě zaujme nový seriál s populárním a světově proslulým rybářem Jakubem Vágnerem, který by se na obrazovkách měl objevit začátkem roku 2011.

Dokumentární kanál National Geographic Channel je často spojován s časopisem stejného jména. Co mají časopis a televizní stanice společného?

Přesto, že oba subjekty mají velmi podobná jména i loga, je zde hodně odlišností: jiní vlastníci, zaměstnanci, jiné strategie. Bohužel vzhledem k tomu, že magazín většinu svého obsahu přejímá z amerického vydání magazínu a vkládá jen minimum svých vlastních článků, nejsme ani schopni blíže spolupracovat. Snažíme se s magazínem nyní nastavit efektivnější spolupráci, kdy by časopis lépe odkazoval na naše vysílání a celkově jsme navzájem lépe propojili své aktivity.

Sesterský kanál Nat Geo Wild se postupně dostává do nabídek kabelových a satelitních operátorů v Česku a na Slovensku. Jak je to s rozsahem lokalizace tohoto programu?

V současné chvíli jsou veškeré pořady v češtině, ať už s TXT a DVB titulky nebo s českým audiem, které je v testovacím provozu. V praxi to znamená, že uvádíme nové dokumenty s českým audiem. To se netýká diváku přijímajících naši stanici přes Digi nebo některé další menší platformy, které českého audia nevyužívají.

Je v plánu přechod NGC (SD) a Nat Geo Wild (SD) na širokoúhlý obrazový formát 16:9? Dočkají se wide-screen formátu majitelé moderních zobrazovacích jednotek?

National Geographic Channel v tuto chvíli v našem prostoru vysílá ve formátu 16:9 FHA, což na některých obrazovkách dle jejich typu umožňuje změnu formátu. Přechod na „klasický“ formát 16:9 NGC do budoucna plánuje, prozatím k němu však nepřistoupilo z důvodu možného vzniku negativních vlivů na okolní regiony.

Některé pořady na Nat Geo Wild se vysílají s českým dabingem. Jak bude Fox International Channels dále postupovat v lokalizaci obsahu této stanice?

Do budoucna je naším cílem rozšířit české audio a dostat se až ke kompletní lokalizaci stanice Nat Geo Wild SD. Jak jsem již zmínila, veškeré premiéry a pořady přejaté z NGC již vysíláme s českým zvukem.

Sesterské kanály ve vysokém rozlišení – NGC HD a Nat Geo Wild HD jsou na českém a slovenském trhu nabízeny výhradně s anglickým zvukem. Dočkají se diváci lokalizace do českého / slovenského jazyka?

Určitě dočkají, ale bohužel v současné chvíli neznáme přesnější datum kdy se lokalizace spustí. Nicméně víme, že divákům chceme přinést HD kanály s českým i anglickým audiem a dát jím tím výběr preferovaného jazyka vysílání.

U HD programů je obecně malý zájem vysílatelů vyrábět a šířit dabing k nabízenému obsahu. Proč tomu tak je? Kdy je ta hranice, kdy se bude výroba a vysílání NGC HD a Nat Geo Wild HD v češtině provozovateli vyplácet? Blížíme se již k této hranici?

Myslím si, že každý programer se dívá na otázku lokalizace z jiného pohledu. Co ale víme všichni je, že návratnost investice do dabingu nebo voice-over je v řádu několika let a tudíž pokud se společnost rozhodne vložit vysoké částky do realizace, musí mít dostatečně dobrý důvod, kterým je buď nutnost mít daný kanál v češtině v rámci zvýšení pravděpodobnosti zařazení do velkých platforem místních operátorů nebo zajištěná návratnost investice na základě předjednaných smluv. V případě NGC HD a Nat Geo Wild HD jsem si vědomi faktu, že je lokalizace nutností, ale vzhledem k letošním velkým investicím spojených s lokalizací SD verzí NGC a Nat Geo Wild musíme nyní vyčkat.

Z kanálů Fox International Channels se dříve dlouho spekulovalo o možnosti vstupu další stanice z portfolia – Fox Life. Jaká je aktuální situace ohledně expanze stanice na český a slovenský trh?

Rádi bychom na trh uvedli nové kanály od společnosti FOX, nicméně v tuto chvíli byly na základě požadavků trhu prioritě zařazeny HD kanály. Nechme se tedy překvapit co přinese rok 2011.

Jak hodnotíte zájem diváků v Česku a na Slovensku o placenou televizi jako zástupce několika tématických placených stanic? Klesl v posledních dvou letech u nás zájem o pay-tv z důvodu všudypřítomné hospodářské krize?

Zájem diváků o placenou televizi v Česku a na Slovensku viditelně stoupá. Největší poptávka je po tematických kanálech se specifickým až někdy módním obsahem. Diváci nešetří na placené televizi, ale pokud zaplatí, chtějí dostat přesně ty programy, které mají oblíbené a zde nastává rozhodující moment, kdy si zákazník pečlivě vybírá svého poskytovatele placené televize. Hospodářská krize v tomto odvětví dle mého názoru není znatelná.

Společnost Channels představí kanály ze svého portfolia v Karlových Varech na dvou festivalech Tourfilm a Caminos.



Ano, oba festivaly, které s NGC a Travel Channel navštívíme se konají v Karlových Varech.

První z nich pod názvem Tourfilm je již v termínu 6. - 8.10.2010)., NGC zaslalo do soutěže poutavý snímek Ruská divočina a za televizní kanál Travel Channel jsme se prezentovali dokumentem o Ekvádoru. Ve čtvrtek 7.10. proběhne oficiální vyhlášení vítězných snímků a my věříme, že jsme snad alespoň jedním z nich porotu oslovili.

Druhý ze zmíněných festivalů se jmenuje Caminos (5. – 7.11. 2010). Travel Channel se zde představí nejen obrazem, ale i prostřednictvím osobností, které byly pozvány jako čestní hosté. Jedná se o francouzské cestovatele Soniu a Alexandra Poussinovy, hlavní protagonisty filmu Treky po Africe (Africa Trek), který se řadí mezi vysoce ceněné dokumenty v nabídce Travel Channel.

Děkuji za rozhovor

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články