Quantcast

Česká STIL bude vysílat z nového uplinku Skylinku

| Tisk

logo Nový uplink satelitní platformy Skylink v Praze na Barrandově bude mít dalšího zákazníka. Kapacitu platformy zde bude využívat nová česká stanice STIL. Stanice se v multiplexu objeví v okamžiku, kdy bude zahájen provoz uplinku frekvence 11,895 GHz z Prahy.

"Stil bude vysílán Towercomem na transpondéru (11 895 MHz), který bude uplinkován z Prahy, a to s nejvyšší pravděpodobností od 17. 10., kdy má být spuštěn ostrý provoz nové uplinkové stanice," řekl webu parabola.cz Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti TradeTec provozující platformu Skylink.

plánované technické parametry STIL:

satelit: Astra 3B (23,5°E)
kmitočet: 11,895 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 5/6
norma: DVB-S
modulace: QPSK

Licenci k satelitnímu vysílání televize STIL získala plzeňská společnost TPMC. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) ji vysílateli udělila na svém letošním 8. zasedání, které se konalo začátkem května. Podle licence má STIL vysílat 17 hodin programu denně (od 7:00 do půlnoci) tématicky zaměřené programové bloky v délce 6 až 8 hodin (zpravodajství, cestování, sport a motorismus, domácnost a hobby, životní styl, interaktivní formáty a reklama) doplněné o interaktivní formy komunikace s diváky, založené na bázi SMS a přímých telefonátů.

Skylink připravuje na říjen dvě technické novinky - jednou z nich je otevření nového transpondéru (11,836 GHz, pol. H) a ta druhá zahájení provozu nového fixního uplinku na Barrandově odkud se bude vysílat multiplex na kmitočet 11,895 GHz, pol. V. Výstavba uplinku byla zahájena koncem srpna a hrubá stavba (de facto základové desky) byla dokončena v první dekádě září. V polovině září se montovaly technologické celky (kontejner, diesel agregát, antény atp.)

Zahájení výstavby se protáhlo o několik týdnů kvli pochybení stavebního úřadu během stavebního řízení.


obrázek

foto č. 1 - Uplink Towercomu v Praze na Barrandově


obrázek

foto č. 2 - Uplink Towercomu v Praze na Barrandově

typ antény : ASC 3,7 m DBS Band, 4 port feed, H a V polarizace


modulátor : NEWTEC DVB S/S2, Q/8 PSK
zesilovač : ND-satcom 750 W k-band TWTA

Uplinková stanice na Barrandově dokáže uplinkovat až 4 transpondéry současně (2x vertikální polarizaci a 2x horizontální polarizaci), což znamená, že uplink bude připraven i pro budoucí rozšíření o další transpondéry.

Vedle vysílací antény bude stanice vybavena rovněž několika přijímacími anténami pro re-uplinkování programů z jiných orbitálních pozic. Veškerá technologie je nová.

Towercom je nadále dodavatelem satelitních služeb pro ostravskou společnost TradeTec, kterou od konce září vlastní lucemburská mediální skupina M77 Group, majetkově propojená s M7 Group, která provozuje satelitní služby Canal Digitaal, TV Vlaanderen, TéléSAT a AustriaSat/HD Austria. M77 Group vlastní také platformu CS Link .

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články